Nový vlakový dopravce na Moravě

Nadpis článku není úplně přesný, neboť jedna z dceřiných společností firmy ARRIVA TRANSPORT ČESKÁ REPUBLIKA a. s. zajišťuje, za specifických podmínek, dopravu i na Železnici Desná (infrastruktura a vozidla jsou majetkem Svazku obcí údolí Des­né; dopravu provozuje ARRIVA MORAVA a. s.). Článek pojednává o vlakovém spoji zajišťovaném dceřinou společností ARRIVA VLAKY a. s. V sobotu 5. března 2016 vypravila Arriva první vlakový spoj na lince Praha — Trenčín (Ex 1093) a v neděli zpáteční spoj Trenčín — Praha (Ex 1092). Přestože se může zdát, že nový spoj ne­má pro Moravu přílišný význam (za hlavní cílovou skupinu byli od počátku označová­ni studenti z Trenčína a okolí cestující do pražských škol a zpět), opak je pravdou.

 
     Vlakový spoj má v jízdním řádu celkem 13 stanic (včetně výchozí a konečné), z toho 2 v Čechách (Praha, Pardubice), 2 na Slovensku (Trenčianská Teplá, Trenčín) a 9 na Moravě (Olomouc, Přerov, Otrokovice, Staré Město u Uherského Hradiště, Uherské Hradiště, Uherský Brod, Bojkovice město, Slavičín, Bylnice). Přínos expresního vlaku Arriva spočívá ve zlepšení dopravního spojení Moravy (zejména východní) s oblastí kolem Trenčína. Doprava na bývalé Vlárské dráze (Brno — Veselí nad Moravou — Trenčianská Teplá, 340, 341) je dnes nesmyslně useknuta ve Vlárském průsmyku a dál se cestující většinou nedostanou ani s přestupem. Slovenský úsek se jmenuje Vlárský průsmyk — Trenčianská Teplá (123), jenže vlaky vetšinou vyjíždějí až ze stanice Horné Srnie, vzdálené 6 km od Vlárského průsmyku. Za tohoto stavu zna­mená jeden sobotní spoj do Trenčína a jeden nedělní zpět výrazné zlepšení dopravy. Mnozí cestující z východní Moravy ocení lepší spojení s Prahou. Například z Bojkovic již dávno žádný přímý vlak do Prahy nejezdil.
Vlaky Arriva vylepšují také „vnitromoravské“ cestování. Potřebujete-li cestovat v sobotu kolem poledne z Olomouce na Slovácko, nebo jižní Valašsko, může být expres Arrivy tou správnou volbou. Nedělní spoj je vhodný stejné tak pro stu­denty z východní Moravy dojíždějíci do Olomouce, jako i pro Olomoučany vracející se z nedělního výletu. Cestující, kteří již spoje využili se shodují, že cestování je příjemné, tiché, bez velkých otřesů a vibrací. Průvodčí jsou velmi příjemní a vstřícní a občerstvení uvedené na jídelním lístku je skutečně k dostání.
 
Jízdenky
 
Zvláště při cestování na kratší trasy si netřeba dělat starosti se sháněním jízdenky. Prodávají se ve vlaku bez jakékoliv přirážky. Stačí nastoupit a vyčkat příchodu průvodčího. K placení lze použít koruny i eura. Při cestování na delší trasy dopravce doporučuje zakoupení jízdenky na internetu, protože cestující má pak zaručeno místo k sezení. Ze zkušeností vyplývá, že nedělní vlak bývá více obsazen než sobotní a právě pro delší nedělní cestování je vhodné rezervovat si místo na internetu.
 
Jízdní řády
 
Expresní vlaky na trase Praha — Trenčín jezdí v sobotu, zpět v neděli. V případě, že na pátek připadá v ČR státní svátek, je sobotní vlak přesunut na pátek. V případě, že na následující pondělí připadá v ČR státní svátek, je nedělní vlak přesunut na pondělí. Jízdní řád včetně ceníku jízdného je přiložen níže.
 
Bližší informace
 
www.facebook.com/ArrivaVlaky/
www.arriva-vlaky.cz
 
 
 

 

 

Jedna odpověď na “Nový vlakový dopravce na Moravě”

  1. Dobrý den,kde můžu najít nový jízdní řád na trati Staré Město
    Bilnice od 11.12 2019.
    Děkuji s pozdravem Slouka

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *