BRNO – Demonstrace proti názvu Czechia a za samosprávu Moravy

V sobotu 23. dubna 2016 se v Brně na náměstí Svobody uskuteční velká demon­strace proti označení ČR v anglickém jazyce jako „Czechia“ a za obnovu moravské samosprávy. Začátek v 16.00 ho­din. Pořadatelem akce je politická strana Morava­né. Demonstrace má podporu Moravské národní obce a dalších moravských spolků. Bude zde možné také podepsat petici. Kontakt: Ondřej Hýsek, mobil: 604 936 755, e-mail: o.hysek@moravane.cz. Zástupci médií jsou vítáni.
 
Událost na facebooku

 
 
 

5 odpovědí na “BRNO – Demonstrace proti názvu Czechia a za samosprávu Moravy”

  1. Ceskomoravsko a Czechomoravia jsou jasne analogie
    Ceskoslovenska a Czechoslovakia.
    Snad me Slezsko a Silesia prominou.

    Pohodu,

    Standa Horn,
    zapomenuty basnik zijici v Kalifornii

  2. Czechia je latinský novotvar pro pojem Bohemia. Termín je použit např. v roce 1722 ve dvojverší pod rytinou oslavující blahoslaveného Jana Nepomuckého, zemského spolupatrona Čech (svatořečeného 1729). Na obrázku vidí­me motiv heraldického lva, který chrání erb Valdštejnů. Nápis zní: „Czechia dum referunt, quem praedico, signa Leonem. In silvis Lapidum gloria quinque nitet.“ Scénu do mědi vyryl Jan František Fischer.
     
    Morava (Moravia) nejsou Čechy (Bohemia) a už vůbec ne Česko (Czechia)!
     

  3. Pojem Česká (socialistická) republika není odvozen od názvu země Čechy (Bohemie/Čechie/Česko = dobová synonyma jedné a téže historické země), ale od česky hovořícího národa v Čechách (Bohemii/Čechii/Česku = dobová synonyma jedné a téže historické země), na Moravě a v části Slezska. Ústava samostatné republiky z roku 1993 již nic nehovoří o českém národě v Čechách (Bohemii/Čechii/Česku = dobová synonyma jedné a téže historické země), na Moravě a v části Slezska, ale jen o občanech v těchto třech zemích, protože svobodné sčítání lidu v roce 1991 jasně ukázalo skutečnou národnostní strukturu obyvatelstva republiky, totalitou umlčovanou: Češi, Moravané a Slezané (tzv. Moravci). Problém je, že původní nacionalistický název státu zůstal, jen vypadlo slůvko socialistická. Občané se k němu nevyjádřili v referendu. V návrzích byla například Českomoravská republika. Zemské uspořádání před rokem 1948 / 1918 nebylo obnoveno. Dnes je však mediální tendence přiřadit pojem Česká republika jedné konkrétní jednoslovné zemi, a to pouze „velkým“ Čechám (Bohemii/Čechii/Česku = dobová synonyma jedné a téže historické země), v níž se jakoby rozplynula kdysi slavná historická země Morava a část Slezska. Čistě teoreticky, kdyby se někdy povedlo zemské uspořádání státu obnovit, název Česká (spolková) republika neobstojí, stejně tak ani Spolková republika Česko a už vůbec ne České země / Czechlands. Všechny tyto názvy totiž stojí na českém nacionálním výkladu dějin, započatým historikem Palackým, dnes překonaným. Morava a slezská území mají přece vlastní dějiny.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *