1225 RADNIC – Východ republiky? Ne! Morava a Slezsko!

Příchod slovanských věrozvěstů není svátkem jenom pro nás Moravany; cyrilometo­dějská tradice není vlastnictvím Moravanů, i když její těžiště leží na Moravě. Svatí věrozvěsti jsou hlavními patrony Moravy, ale také spolupatrony Evropy, tedy i Čech a Slezska. Kostely a kaple zasvěcené věrozvěstům najdeme v hojné míře i těchto zemích. Na začátku byla jenom zvědavost: okres Frýdek-Místek je rozdělen na mo­ravskou a slezskou část. Není snadné přijít tu na obec s moravskou myšlenkou; je to zvláštní místo i lidé jsou tu jiní než kdekoliv jinde. Je to oblast etnicky smíšená a někde polská národnostní menšina dokonce převažuje.

 
     A přestože na slezských územích, často jsme slýchali: „Jsme Moravané, hlásíme se k Moravě (nebo k zemi Moravsko­slezské),“ nebo „Jsem věřící, Cyril s Metodějem souhlas, Morava je nám blízká, i když jsme ve Slezsku. Musíme si hájit svoje společné zájmy.“ Téměř všude jsme se setkali s velkou pozorností a pochopením, třebaže se nám to tady zdaleka nepodařilo. Starosta města Jablunkova například projevil výjimečný zájem o naši iniciativu, předem však varoval, aby­chom s tím moc nepočítali: „Žijeme tu v národnostně výbušné oblasti.“ Domnívám se proto, že dvanáct nových radnic v této části země včetně nejvýchodnějších obcí ČR, Hrčavy a Bocanovic, je velký úspěch. Všem starostům na Těšínsku na­še upřímné poděkování a úcta.
 
Zpět na Moravu
 
     Naším cílem jsou pochopitelně moravské obce a jak již bylo dříve řečeno, nikam tu nepospícháme. Důkazů o exis­tenci moravské hrdosti jsme podali již dostatečně. Rádi jsme vyslechli potěšující zprávy o opětovné účasti ostravského městského obvodu Moravská Ostrava a Přívoz, města Příbora či města Jevíčka a Moravské Třebové v okrese Svitavy. Poctu Moravě poprvé vyjádří vyvěšením vlajky množství obcí na jihu Moravy. Na Znojemsku výběrem: Borotice, Dub­ňany a Rybníky. Na Uherskohradišťsku: Bánov, Stříbrnice, Košíky, Salaš…
     „My sa za tu našu Moravu nestydíme, moravskú vlajku vyvěsíme!“, sděluje starosta města Zubří v okrese Vsetín. „Je důležité připomínat moravská výročí, aby se v naší společnosti vžila,“ říká starostka městyse Hustopeče nad Bečvou v okrese Přerov. „My nejsme žádní nacionalisté, ale Moravané, a jsme na to také hrdí. Vlajku vyvěšujeme, když jsou cy­rilometodějské slavnosti, máme i průvod s moravskou vlajkou“, vysvětluje starosta obce Lipová v okrese Přerov.
     Připomínat Moravu, její historii a kulturu tradičním symbolem — moravskou vlajkou, se v roce 2016 rozhodli před­stavitelé 1225 měst a obcí. Děkujeme.
 

 
 
 
 

Lenka Holaňová

 

místopředsedkyně Moravské národní obce

 
 
 

5 odpovědí na “1225 RADNIC – Východ republiky? Ne! Morava a Slezsko!”

  1. Dobrý den,
    můžete mně (prosím)sdělit,jestli byla mezi městy,která vyvěsila moravskou vlajku i Opava? Děkuji.

  2. Dobrý den,
    z města Opavy bohužel žádnou zprávu nemáme. Snad Vás potěší informace, že na seznamu jsou již třetím rokem opavské místní části Suché Lazce a Vlaštovičky. S pozdravem Lenka Holaňová

  3. Velké díky a obdiv paní Holaňové,ing.Krábkovi a celé MNO.Já jsem vyvěsil moravskoz vlajku na svém domě a visela celý týden.
    Moc mně mrzí,že nevisela v místě naší chalupy-na fryšavě pod Žák.horou,ve Sněžném na Moravě a v Novém městě na Moravě,kde starosta pochází z Brna.
    Musí se prosadit zemské zřízení a samospráva Moravy.Nechápu,proč nyní uzvírají dálnici u Kývalky,kde je příjezd na Velkou cenu.To není náhoda_
    Také odbočka z dálnice na Podivín,tedy směr na Lednici a v Břeclavě je zavřena.Určitě uslyšíme,že zde byla menší návštěvnost,než na Hluboké atd.
    S pozdravem doc.Strnad

  4. Velké díky a obdiv paní Holaňové,ing.Krábkovi a celé MNO.Já jsem vyvěsil moravskoz vlajku na svém domě a visela celý týden.
    Moc mně mrzí,že nevisela v místě naší chalupy-na fryšavě pod Žák.horou,ve Sněžném na Moravě a v Novém městě na Moravě,kde starosta pochází z Brna.
    Musí se prosadit zemské zřízení a samospráva Moravy.Nechápu,proč nyní uzvírají dálnici u Kývalky,kde je příjezd na Velkou cenu.To není náhoda_
    Také odbočka z dálnice na Podivín,tedy směr na Lednici a v Břeclavě je zavřena.Určitě uslyšíme,že zde byla menší návštěvnost,než na Hluboké atd.
    S pozdravem doc.Strnad Už mně psali,že jsem to již jednou odeslal.Není to pravda!!!Je to šikana.

  5. Je otázkou, do jaké míry je relevantní vést diskuze o historických zemích v době, kdy EU cíleně hrubě a dlouhodobě potlačuje jakékoliv tendence související nějakým způsobem s národovectvím. Já osobně si myslím, že dějiny jsou delší, nežli poslední století, a že myšlenka Moravy tu byla, je a stále bude.
    Jinak díky panu docentu Strnadovi za jeho krátké zamyšlení (zde) http://www.moravskynarod.cz/stare-povesti-ceske-jsou-prevazne-moravske/ A za sebe přidávám ještě jeden odkaz na velice zajímavé pojednání http://mojebrno.jecool.net/inka–morava-media-plna-omylu.html Mnoho úspěchů ve vaší práci!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *