Morava a Čechy aneb pořádek dělá dobré přátele

Další krátká zpráva přináší aktuality z moravských radnic. Na našem letošním sez­namu obcí, které ve svátek svatých věrozvěstů vyvěsí moravskou vlajku, je zatím favoritem statutární město Přerov a hned v jeho sousedství města Hranice a Pot­štát. Představitelům těchto měst srdečně děkujeme za takto projevené symbolické vyjádření úcty k dědictví předků, moravské zemi, její historii, tradicím a kultuře. Jak jsme informovali již v roce 2015, počet obcí vyvěšujících moravskou vlajku už není pro nás prioritou. Lehce jsme proto zvolnili tempo a chceme se zaměřit spíše na zajímavosti a postřehy z jednání na obecních samosprávách.

 
     Českomoravská vrchovina (Vysočina) je geografický útvar, po jehož hřebenech vede hlavní evropské rozvodí Čer­ného a Severního moře. Nikoliv náhodou si naši předkové právě tady nakreslili hranici mezi Moravou a Čechami. Vyso­čina je česká i moravská, její obyvatelé jsou Češi i Moravané. Zemská hranice předěluje přirozené zemské regiony Moravu a Čechy. Na obou stranách hranice, po celé její délce to zdejší obyvatelé vědí, pečují o staré hraniční kameny. Na mnoha místech udržují tradici slavností pořádaných na hranici nebo přátelských setkávání v těchto místech. Hranice vytyčovala „moje a tvoje“, aby mohl být udržován pořádek, který dělá přátele. Hranice není prvkem, který rozděluje, ale naopak — na základě staletých tradic zdejší obyvatele spojuje. Zajisté i proto jsou naši přátelé v Čechách iniciativě Moravské národní obce nakloněni a vítají ji. S příznivou odezvou jsme se setkali na Žďársku, v obcích, které svými ka­tastry zasahují do obou zemí. Například České a Moravské Křižánky, město Svratka nebo obce ryze české — městys Vojnův Městec, Škrdlovice, Vepřová či malá obec Račín, kde nás pan starosta ujistil, že moravskou vlajku pro nás vy­věsí rád. Podobné sympatie jsme zaznamenali v české části Svitavska, na Orlickoústecku a Jindřichohradecku. Oby­vatelé Čech byli vždy našimi nejbližšími sousedy a přáteli a tak to jistě bude vždy.
     Až si někdy v souvislosti s otázkou Moravy a moravanství přečtete nebo uslyšíte odmítavé zaříkávadlo: „Hledejme to, co nás spojuje a nikoliv to, co rozděluje,“ měli bychom si uvědomit, že to není naše kulturní různorodost a jinakost, co nás rozděluje, ale jsou to zažité stereotypy, předsudky a neochota ke svornosti v různosti. V tomto by se mohla „vel­ká politika“ od malých obcí a od samotných starostů hodně naučit.
 

 
 
 
 

Lenka Holaňová

 

místopředsedkyně Moravské národní obce

 
 
 

5 odpovědí na “Morava a Čechy aneb pořádek dělá dobré přátele”

  1. Zdravím, děkujeme za podnět i dobrou zprávu. L.Holaňová

  2. POZVÁNKA : dne 18,6 v 15,30 bude v Brně ve Vaňkovce předáván fotbalistům Zbrojovky Brno pohár za fotbalového MISTRA MORAVY. Součástí akce bude autogramiáda hráčů, výstava historie fotbal Zbroj. Brno atd. Jenom připomenu ,že klub Zbrojovky se na počátku 90 let ve svém prohlášení výrazně přihlásil k podpoře moravských snah . Zváni jsou nejenom příznivci fotbalu.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *