OSOBNOST MORAVY 2016 – Nové nominace

Vážení příznivci ankety Osobnost Moravy 2016, dovolujeme si Vás oslovit s vynika­jící zprávou. Seznam nominovaných se rozrostl na 6 navržených osobností. Z no­vých nominací máme radost a s nadšením očekáváme další. Za koordinační tým, Petr Konečný, koordinátor. Další informace o nominovaných osobnostech naleznete v sekci ankety Osobnost Moravy a na stejnojmenné facebookové stránce.
 
Jsme rádi, že můžeme potvrdit účast těchto osobností:
 

 
Bc. Iva Bittová
 
     Paní Iva Bittová, široké veřejnosti známá zpěvačka, houslistka a herečka napsala, že se svým navržením cítí poc­těna. Skutečná hudební osobnost nejen na domácí scéně, která ve své tvorbě nezapře své moravské kořeny. Získala mnoho význam­ných ocenění za hudbu a přínos hudbě. Tato umělkyně žije ve Spojených státech amerických, koncertuje nejen v prestižních světových sálech, ale i ve své domovině — naposledy v rámci festivalu třinácti moravských měst Concentus Moraviae. Věříme, že přítomnost jména takové osobnosti, jako je Iva Bittová, nám může pomoci skrze naši anketu oslovit (nejen) velké množství jejích příznivců.
 
Tomáš Kočko
 
     Návrh také přijal pan Tomáš Kočko, písničkář, zpěvák, muzikant, skladatel a badatel v oblasti původní moravské a slovanské umělecké tvorby. Mimo jiné držitel dvou cen Anděl za album roku. Se svou hudbou inspirovanou tradiční mo­ravskou kulturou objíždí Tomáš Kočko v doprovodu svého orchestru celou Evropu a hraje na nejrůznějších festivalech. Tomáš Kočko se také výrazně prosadil jako muzikálový herec a režisér (Jesus Christ Superstar; Hair; West Side Story; Babylon; Legenda atd.). Na operní scéně má na svém kontě například režii představení Lazebník Sevill­ský.
 
Jiří Albrecht
 
     Mezi navrženými osobnostmi nechybí pan Jiří Albrecht, dačický výtvarník, spisovatel a pedagog, který se již od mlá­dí věnuje publikační činnosti a tvorbě ilustrací pro různé tiskoviny a publikace. Je také zakladatelem soukromé galerie s názvem Moravský dvůr, která měla představovat díla mladých umělců jihozápadní Moravy. Z tohoto ateliéru vyšly také například kreslené pohlednice, návrhy a realizace ná­stěnných maleb, panoramatická mapa Dačic, realizované návrhy firemních značek, ale třeba i logo dačické ZŠ a gymnázia. Pan Albrecht dosud napsal tři knihy: Kreslířovy tipy na výlety; Obrázky z jihozápadní Moravy; Poslouchej, v dálce už píská lokálka. Z obsahu těchto tří knížek je cítit vřelý cit k rodné­mu domovu a k Moravě, ale také k železnici, kterou autor obdivuje. Knížky zdobí přes 300 ilustrací. Pan Jiří Albrecht se v současné době připravuje na dvě podzimní výstavy. První bude v Jemnici, druhá v Dačicích.
 
Marie Holubíková
 
     Paní Marie Holubíková je známá strážnická malérečka, tedy malířka tradičních moravských ornamentů, která se pro­střednictvím své umělecké práce dlouhodobě stará o uchování tradic na Slovácku. Především na Strážnicku se každý návštěvník může potěšit krá­sou malovaných domečků, kapliček, vinných sklepů, ale také vlakového nádraží. Dlouhodobě se paní Marie Holubíková snaž o předávání svých bohatých zkušeností a dovedností další generaci maléreček. Díky této záslužné práci nebude krása lidových ornamentů na Moravě zapomenuta.
 
Jaroslav Beneš
 
     V seznamu je také pan Jaroslav Beneš, umělecký řezbář a autor stále se rozrůstajícího Loštického betlému. Jeho uni­kátní dílo každoročně láká k prohlídce velké množství lidí z celé Moravy. Raritou betlému je mimo jiné to, že už několik desítek postaviček v něm představuje autentické postavy nejen z Loštic či jejich blízkého okolí, ale i vzdálenějších míst Moravy.
 
PhDr. Jaroslava Grobcová
 
     A konečně paní Jaroslava Grobcová, autorka knih o historii Moravy, ve kterých odhaluje zajímavosti a fakta, jenž mohou unikat většinově jiným směrem zaměřené odborné veřejnosti. Paní Grobcová v průvodním textu vyznává, že miluje Moravu celým svým srdcem. Což — i přes úctyhodný věk — také dokazuje svou aktivní nadšenou prací.

4 odpovědi na “OSOBNOST MORAVY 2016 – Nové nominace”

  1. Dobrý den,
    navrhuji na osobnost Moravy pana doktora Ondřeje Hýska, majitele gymnázia Integra v Brně-Líšni, předsedu politické strany Moravané a autora středoškolské učebnice o dějinách Moravy s názvem Morava, země uprostřed Evropy.

  2. Dobrý den,
    navrhuji na osobnost Moravy pana doktora Michala Hoskovce, soudce Okresního soudu Brno-venkov a autora nejen pro Moravany zásadní publikace Právní kontinuita autonomie Moravy. V knize autor právně odborným a současně poutavým a srozumitelným způsobem popisuje tisíciletou posloupnost právní historie existence Moravy a zkoumá příčiny, proč v současné době Morava není na mapě Evropy ani mezi samosprávnými regiony.

  3. Vážený pane Kolářský,
    pana doktora Michala Hoskovce rádi oslovíme s žádostí o jeho souhlas s nominací v anketě „Osobnost Moravy“. Děkujeme za Váš podnětný návrh. Velmi nás těší Váš zájem o tuto iniciativu, kterou organizuje náš spolek Moravská národní obec.

  4. Nominaci JUDr. Michala Hoskovce plně podporuji. Je to přesvědčený Moravista, velký znalec dějin Moravy a člověk, který je pro věc Moravy schopen udělat mnohem víc, než lidé, kteří o Moravě jen řeční povětšinou proto, aby se zviditelnili.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *