OSOBNOST MORAVY 2016 – Nové nominace

Vážení příznivci ankety Osobnost Moravy 2016, dovolujeme si Vás oslovit s novými informacemi ohledně aktuálního vývoje. V poslední aktualitě publikované na strán­kách Moravské národní obce jsme informovali, že v seznamu nominovaných figu­ruje 6 jmen navržených osobností. Nyní jich je 11, což činí téměř dvojnásobek. Jsme velmi potěšeni touto skvělou zprávou a věříme, že do konce nominační fáze tento počet ještě vzroste. Dále bychom Vás rádi informovali o změně termínu konce nominační fáze. Rozhodli jsme se jej přesunout na 17. říjen 2016, abychom mohli vytvořit větší časový prostor pro hlasování a propagaci připravené ankety. Za koor­dinační tým, Petr Konečný, koordinátor. Mezi nově navrženými osobnostmi jsou:

Věra Sosnarová
 
     Její matka, Ljuba Gabrielovna Mělká (Mělkinová), byla ruskou emigrantkou z Petrohradu — zdravotnicí carské armá­dy. Ve zmatcích bolševické revoluce utekla s brněnským legionářem Janem Šímou přes Vladivostok do Československa. Když v roce 1945 osvobozovala Brno Rudá armáda, byla Ljuba s dvěma dcerami, Věrou a Naděždou, zatčena sovětskou NKVD a v dobytčím vagónu poslána na Sibiř do nápravně-pracovního tábora, tzv. gulagu. V lágru zažívaly nekonečné hrů­zy stalinského teroru, které matka nepřežila. Do Československa se vrátily až v roce 1964. Paní Věra Sosnarová vytrvale jezdí vyprávět svůj silný životní příběh zájemcům a studentům nejen po celé republice, ale i do za hraničí. Její tragický osud popisuje kniha Krvavé jahody.
 
Luděk Bil
 
     Známý moravský kuchař a vedoucí kuchařského studia. Pořadatel klání pro talentované kuchaře, např. MORAVSKÝ KUCHAŘ RETIGO CUP. Mezi další činnosti patří semináře a školy vaření, zajišťování cateringových služeb, přípravy ro­dinných oslav. Ocenění a diplomy: držitel stříbrné medaile M. D. Rettigové za zásluhy v gastronomii; vítěz divácké sou­těže Makro Dobrý podnikatel 2014; akreditovaný komisař soutěží oboru Kuchař pro soutěže pořádané AKC ČR. Ocenění na kuchařských soutěžích: O pohár svatého Vavřince v letech 2003 až 2005 (stříbrná a 2 bronzo­vé); polská kuchařská soutěž Slavnosti Tresky 3x vítěz (2005, 2007 a 2009); Soutěž na Slovensku Špica Guláš 1. místo (2011) a 3. místo (20­12).
 
PaedDr. Jiří Jilík
 
     Učitel, novinář, publicista, spisovatel a scénárista. Od roku 1979 až do odchodu do důchodu pracoval v regionálním tisku (Slovácká jiskra a Slovácké noviny v Uherském Hradišti a Malovaný kraj v Břeclavi), s výjimkou 2. poloviny 80. let, kdy působil na úseku tvorby Filmového studia ve Zlíně. V důchodovém věku zaměstnanec Slováckého muzea a Morav­ského zemského muzea. Ve Vlčnově stál v čele přípravného výboru Vlčnovských slavností s jízdou králů, řadu let působil jako předseda a dodnes je členem programové rady. Je autorem mnoha folklorních pořadů těchto slavností, v rámci MFF ve Strážnici již desetiletí připravuje a moderuje Folklorní klub (pořad Slovácká čítanka aneb Ze zlatého fondu regionální literatury Slovácka). V 90. letech založil společně s prof. Miloslavem Pojslem Historickou společnost Starý Velehrad. Pan doktor Jilík je také autor četných publikací a nositelem četných oceněních, např. PRO AMICIS MUSAE 2014.
 
Jarmila Šuláková
 
     Slavná moravská folklórní zpěvačka, tanečnice a také příležitostná herečka. Zpívala v různých souborech již od škol­ních let. Od roku 1952 byla sólistkou BROLNu, se kterým absolvovala stovky vystoupení jak v tehdejším Českosloven­sku, tak i v zahraničí. Kromě různých cimbálových souborů na jevištích i koncertních pódiích pravidelně vystupuje také společně s kapelou Technik Jana Rokyty, spolupracovala se souborem Kyčera, s formací Jasénka a především s folk-rockovou skupinou Fleret. V roce 1955 si přivezla ze Světového festivalu mládeže a studentstva bronzovou cenu, v roce 1957 pak stříbrnou. Mezi veřejností se často objevuje její přízvisko „královna lidové písně“.
 
Josef /Jožka/ Černý
 
     Další folklórní osobnost, tentokrát s lidovým přízviskem „král lidové písně“. Jako zpěvák se proslavil již ve svých čtyřech letech, kdy zpíval československému prezidentovi, doktoru Edvardu Benešovi. Dnes patří mezi nejznámější in­terprety moravské lidové hudby. Je držitelem ocenění (mimo jiné) Zlatý mikrofon a Cena Jihomoravského kraje. Mezi jeho početnou diskografii patří alba, např.: Ty jsi moja velká láska; Na horách, na dolách; Vínečko bílé aj rudé.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *