Putování Moravou – Reportáž z Výstupu na Bradlo

V sobotu 20. srpna 2016 se na památném vrcholu hory Bradlo (600 m n.m.) konal již 6. ročník akce příznačně nazvané „Setkání moravských patriotů“. Tato turisticko-společenská událost byla také letos zařazena do celoroční série Putování Moravou. Už ranní sluníčko naznačovalo, že nám počasí přeje a tak nebylo třeba do naší výba­vy zařadit deštník ani pláštěnku. Naopak v naší výbavě nemohla chybět naše mo­ravská vlajka. Díky dobrému počasí a skvělé propagaci prostřednictvím rozhlasu v obci Lipinka, plakátků, internetových a facebookových stránek se dala očekávat slušná účast moravských vlastenců z okolních obcí.

 
     Na Bradlo se dá vystoupit hned z několika směrů. Většina z nás tradičně zvolila tu nejnáročnější a nejstrmější trasu ze železniční zastávky v obci Nová Hradečná. Méně početné skupiny pak zdolávaly převýšení k vrcholu z obcí Lipinka, Libina, Kamenná a Rohle. Přívětivé ranní počasí se během výstupu začalo měnit v dopolední dusno. Pod vrcholový skalní hřeben Bradla jsme dorazili doslova vykoupaní ve vlastním potu. Ani to nám však nemohlo zkazit dobrou náladu, kterou si každý z účastníků přinesl společně s očekáváním příjemného setkání s přáteli. Nás pořadatele velmi potěšila účast vzácného hosta, kterým byla paní starostka spolupořádající obce Lipinka, Mgr. et Mgr. Lenka Králová.
     Kromě patriotů z naší oblasti na setkání dorazili přátelé z odlehlých koutů Moravy, ale také Čech. Pro mne byla milým překvapením účast předsedy místního sdružení MNO Horácko, pana Vojtěcha Vejtasi, který se k nám vydal až z krásné­ho jihozápadního cípu Moravy, kterým je Třebíčsko. Velmi srdečné bylo setkání s přáteli, kteří na setkání dorazili z čes­ké Chrudimi. Tito v pravdě moravští patrioti si uchovali v srdci lásku k rodné zemi Moravě a k regionu svého původu, tedy severní Hané.
     Na stožár, který region MNO Haná prostřednictvím našeho věrného příznivce, pana Stanislava Knebla, před dvěma lety nainstalovalo, jsme hned v úvodu vyvěsili naši krásnou žluto–červenou moravskou bikolóru se zemským znakem, kterým je taktéž žluto–červeně šachovaná vpravo hledící orlice. Do schránky, kterou stejně tak instaloval náš spolek, jsme doplnili novou vrcholovou knihu. Díky dlouhodobé péči našich členů a příznivců, Pavla Lolka, Stanislava Knebla a v poslední době také PhDr. Tomáše Skoumala, mohou návštěvníci Bradla v této vrcholové knize zaznamenat své postřehy a zážitky z návštěvy tohoto překrásného místa. Během sobotního setkání mnoho účastníků této možnosti využilo. Na prvních stránkách nové knihy se tak objevily nové a mnohdy velmi zajímavé záznamy našich přátel.
     Každý, kdo vystoupil na vrcholové skalisko, této pro nás Moravany posvátné hory, byl odměněn nevšedním kruhovým výhledem na okolní dědinky, kopce Nízkého Jeseníku, strmá úbočí Hrubého Jeseníku a při pohledu na jih pak každého jistě zaujal odlišný charakter krajiny Uničovské tabule a širé Hané. Pod samotnou skalní hradbou pak na moravské pat­riotky a patrioty čekalo milé překvapení v podobě drobného občerstvení. Moravské koláčky, obložené chleby s loštickými tvarůžky a domácí zeleninou a k tomu všemu tradiční produkty moravského pivovaru Litovel — všichni přítomní vla­stenci s povděkem ochutnali. Také letos si každý z účastníků tohoto přátelského setkání domů odnesl pěkný pamětní list v podobě historické pohlednice, jenž zachycuje krajinu okolí Bradla před mnoha desítkami let.
     Závěrem chci poděkovat všem kolegyním a kolegům, kteří se podíleli na organizaci a zdárném průběhu a všem účastníkům pak za krásnou a přátelskou atmosféru letošního setkání.
 

Stanislav Blažek

 

předseda regionu MNO Haná

 
 
 

 

 

 

 

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *