Guvernér státu Illinois vyhlásil na 25. září státní svátek Moravanů

Springfield | Bruce Rauner, guvernér státu Illinois (USA), vyhlásil na 25. září 2016 státní svátek. Tzv. Moravian day (Moravský den) má občanům připomínat důležité přínosy moravských přistěhovalců pro americký stát a národ. V proklamaci z 24. srpna 2016 mimo jiné uvedl, že Moravané jsou jedni z nejstarších kulturních skupin na světě, jejichž počátky sahají před vznik Svaté říše římské. Morava — „obilnice“ Československa — země České republiky, zrodila významné osobnosti, např. učitele národů Jana Ámose Komenského nebo Tomáše G. Masaryka. Překrásné lidové kroje a hudba byly vždy součástí amerických komunit Moravanů a jejich spolků. První mo­ravský festival se konal 24. září 1939 v Chicagu.

     Letošní, 77. ročník moravského festivalu, se koná o víkendu 24. a 25. září v Lemontu a představí český, moravský a slovenský folklór. V nedělním průvodu vlajek nebude chybět žluto-červená moravská vlajka, která každoročně reprezen­tuje tyto hrdé barvy při pochodu a vystavení vlajek.
 
 
 

5 odpovědí na “Guvernér státu Illinois vyhlásil na 25. září státní svátek Moravanů”

  1. Gratulujeme moravským krajanům v USA k jejich svátku!

  2. Nase organizace Ustredna Moravskych Spolku, v Chicagu, stat Illinois – letos jiz po treti obdrzi tuhle vyjimecnou proklamaci, na jiz 77mem festivalu „Moravsky Den“, ktery je nejvetsim folklornim festivalem v USA, kde o vikendu vystoupi pres 200 krojovanych ucastniku tohoto klubu, a kam kazdorocne zveme dechovky z Moravy k poslechu i k tanci. Vsichni nasi krajane a clenove U.M.S. zijici v USA jsou sice z maleho kraje, ale nosi s sebou velkou hrdost!
    Rad bych vam vsem v Moravske Narodni Obci, jmenem Ustredny Moravskych Spolku, podekoval za povsimnuti a srdecne vas na nas festival zveme.
    Roman Bobcik (predseda UMS).

  3. Česká „nezávislá“ média jistě dostatečně zamezí informování veřejnosti v ČR.

  4. Co takhle pozvat naše krajany Moravany na Moravský den příští rok do Brna?

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *