Blatnice pod Svatým Antonínkem – Prohlídka muzea

Obec Blatnice pod Svatým Antonínkem leží v úrodném kraji vinné révy, jemuž od pradávna vévodí Kopec svatého Antonínka s kaplí zasvěcenou sv. Antonínu Paduánskému, kam každoročně putují desetitisíce poutníků z celého světa. V obci se doposud zachovávají lidové zvyky a obyčeje. V nádherných lidových krojích lze zdejší obyvatele spatřit především v červnu při Hlavní pouti svatého Antonína, poslední srpnovou neděli při Děkovné pouti a poslední víkend v listopadu, kdy se před zahájením adventu v obci slaví hody. Náměty z těchto tradičních událostí čerpali i malíři Joža Uprka a Antoš Frolka.

 
     Rozhodnutím zastupitelstva obce bude ve svátek věrozvěstů 5. července 2017 zpřístupněno zdarma obecní muzeum. Muzeum v Blatnici pod Svatým Antonínkem vzniklo v roce 2006. O jeho vznik se zasloužily dvě obětavé ženy, paní Marie Perutková a paní Zdislava Kuřinová. Od té doby prostory muzea v budově tamní mateřské školy navštěvuje stále mnoho zájemců, turistů a obdivovatelů. V muzeu můžete vidět předměty dokumentující život na vesnici: desítky šicích strojů různých značek, rozsáhlou sbírku knoflíků, kroje, výšivky, starodávný nábytek – ložnice a kuchyně z 30. let min. století, kočárky, dětské oblečení… Dle informací blatnické starostky, paní Lenky Fojtíkové, muzeu věnovali exponáty především sami Blatničané. Přispěli jak řemeslným nářadím, vybavením domácností, krojových součástí, tak i mnoha fotografiemi a dokumenty.
     Obec Blatnice pod Svatým Antonínkem se rovněž zapojí do iniciativy Moravské národní obce a na budově úřadu dne 5. 7. 2017 vyvěsí moravskou žluto-červenou vlajku. Rozhodlo o tom zastupitelstvo obce dne 3. 5. 2017 na svém XXI. zasedání.
 
Děkujeme a posíláme srdečné pozdravy do Blatnice pod Svatým Antonínkem

Moravská národní obec

 
 
 


 
 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *