OLOMOUC – Pozvánka na Moravský den 2017

Moravská národní obec pořádá v sobotu 27. května 2016 tradiční Moravský den v Olomouci. Letos se jedná již o 4. ročník slavnosti, kterou náš spolek organizuje jako připomínku moravských tradic, historie a kultury Moravanů.
 
Záštitu nad akcí převzal primátor statutárního města Olomouce
doc. Mgr. Antonín Staněk, Ph.D.


 

Program bude zahájen v 9.30 hodin na Václavském náměstí před metropolitní katedrálou, kde proběhne přivítání a ukázka lidové kultury, se kterou se poprvé představí Hanácký soubor Hagnózek z Hnojic. Následovat bude nejslavnostnější část uvnitř katedrály zakončená pietním aktem – uctěním památky moravských biskupů a arcibiskupů, tedy položením kytice v moravských žluto-červených barvách na oltář v pohřební kapli pod věží. Po opuštění Dómu bude následovat druhá ukázka moravské lidové kultury v podání Hanáckého souboru písní a tanců Klas z Kralic na Hané.
Dalším tradičním bodem našeho programu bude slavnostní průvod městem, který nás zavede až na Horní náměstí. Zde v samotném centru hanácké metropole budou na účastníky z řad moravských patriotů čekat stánky nejrůznějších vinařství nejen z Moravy, ale také ze zahraničí. Slavnost Moravský den je totiž propojena, zde na Horním náměstí, s programem
5. ročníku Olomouckých vinných slavností. Na účastníky zde dále bude čekat drobné občerstvení v podobě moravských koláčků a tvarůžkových specialit. Na pódiu se budou střídat vystoupení již výše zmíněných souborů s proslovy významných osobností. Zájemci obdrží propagační předměty či písemné dokumenty vytvořené pořádající Moravskou národní obcí. Pro děti, ale také pro dospělé, budou připraveny omalovánky, nejrůznější hry a kvizy s moravskou tématikou. Moderátorem celé slavnosti bude také letos předseda místního sdružení MNO Sever – PhDr. Tomáš Skoumal.
Program Moravského dne na Horním náměstí bude ukončen asi ve 12:30 hodin. Po přestávce pak bude následovat komentovaná vycházka po pamětihodnostech barokní perly Moravy, města Olomouce.
Našim průvodcem bude člen Historické sekce MNO – Bc. Jaroslav Svozil. Sraz zájemců o tuto vlastivědnou vycházku je ve 14:00 hodin u sloupu Nejsvětější Trojice (památka UNESCO).

Organizační pokyny – Na pokojný průběh akce bude dohlížet pořadatelská služba. Tito lidé budou zřetelně označeni visačkami s názvem akce a označením „Pořadatel“. Nevhodné vulgární, rasistické projevy nebo nestřídmé požívání alkoholu či jiných omamných látek jsou nepřípustné a dotyční lidé budou z účasti na Moravském dnu vyloučeni. Politická (předvolební) agitace účastníků je během celé slavnosti zakázána.

Událost na facebooku: https://www.facebook.com/events/772489149593304/
 
Vážení přátelé, moravské patriotky a patrioti, těšíme se na vaši hojnou účast.
 
Kontakty:
 
Stanislav Blažek tel: 736 252 687, e-mail: blazek@zamoravu.eu
Martina Dudková tel: 702 985 065 e-mail: dudkovamartina@seznam.cz
 
Pozvánka na Moravský den 2017
Pozvánka na Olomoucké vinné slavnosti 2017
 
 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *