OLOMOUC – Reportáž z Moravského dne 2017

V sobotu 27. května 2017 se v hanácké metropoli městě Olomouci konala slavnost Moravský den. Náš spolek Moravská národní obec (dále jen MNO) pořádal tento tradiční festival moravské kultury a historie letos už po čtvrté. Velmi nás pořadatele potěšilo, že záštitu nad slavností převzal pan primátor statutárního města Olomouce doc. Mgr. Antonín Staněk, Ph.D. Úvodní část celodenní akce se odehrála na Václavském náměstí. Po úvodních slovech moderátora PhDr. Tomáše Skoumala jsme zhlédli první ukázku moravské lidové kultury v podání Hanáckého souboru Hagnózek, který do Olomouce přijel reprezentovat svoji obec Hnojice.
 
Poté již mohli všichni moravští patrioti nasát slavnostní atmosféru v honosném interiéru metropolitní katedrály umocněnou skvělým doprovodem dómského varhaníka RNDr. Zbyňka Štěpánka. Následovala krátká promluva věnující se odkazu a významu duchovních představitelů naší země Moravy v podání člena Historické sekce MNO Bc. Jaroslava Svozila. Poté se odehrál pietní akt, uctění památky moravských biskupů a arcibiskupů v pohřební kapli pod věží. Předseda MNO Ing. Jaroslav Krábek společně s 1. místopředsedkyní, paní Lenkou Holaňovou, v doprovodu našich vlajkonošek, Elišky Plačkové a Nikoly Malčíkové i Moravských rytířů položili v místě posledního odpočinku moravských duchovních pastýřů na oltář kytici v žluto – červených barvách Moravy.
Po opuštění sakrální stavby jsme zhlédli také úvodní vystoupení Hanáckého souboru písní a tanců Klas, který do Olomouce zavítal z Kralic na Hané, aby svým uměním obohatil tuto oslavu moravanství. Dalším klasickým bodem programu byl slavnostní průvod městem. Za víření bubnu se zástup Moravanek a Moravanů vydal do ulic a uliček někdejší starobylé moravské metropole. Bubeník, pan Tomáš Krist, udával dokonalý pochodový rytmus, který se v průběhu cesty na centrální Horní náměstí střídal se zpěvem moravských lidových písní.
Velmi kladně byl veřejností hodnocen program Moravského dne na Horním náměstí, který byl díky dohodě s aktivisty Olomoucké vinné společnosti propojen s Olomouckými vinnými slavnostmi. Víno a Morava patří k sobě a tak nebyl velký problém se na spolupráci dohodnout. Oba národopisné soubory během svých tanečních i zpěváckých vystoupení, pan předseda Ing. Jaroslav Krábek i doc. JUDr. Jiří Bílý, Ph.D. během svých zajímavých řečnických projevů tak mohli využít pódia s dokonalým ozvučením. Program byl opravdu bohatý a tak není divu, že přitáhl pozornost mnoha Olomoučanů, ale i Moravanek a Moravanů z odlehlých částí naší rodné země. Díky předsedkyni místního sdružení MNO Olomoucko, paní Martině Dudkové, našim členům Mgr. Daniele Blažkové, Pavlu Lolkovi a příznivkyním paní Blance Hlávkové a Monice Krajíčkové mohli lidé, účastníci slavností, ochutnat moravské speciality, jako například moravské koláčky, tvarůžkovou pomazánku nebo pikantní tvarůžkové sušenky. Mnoho dospělých se pokusilo vyřešit připravené hry a kvizy s moravskou tématikou. Mnozí byli v řešení úloh úspěšní, někteří méně, ale všichni zájemci a příznivci Moravy byli odměněni propagačními předměty jako jsou odznaky, informační brožurky a papírové vlaječky. Děti pak kromě již zmíněných vlaječek ocenili pastelky a omalovánky v podobě moravské orlice. Pro malé malíře pak byla připravena sladká odměna v podobě cukrovinek. Prostor Horního náměstí se stal během Moravského dne místem mnoha přátelských debat o historii i budoucnosti naší milované Moravy. Během těchto rozhovorů měl každý možnost degustovat vzorky vín nejen od moravských vinařů.
Také letos byla na závěr pro zájemce o poznání pamětihodností barokní perly Moravy, města Olomouce, připravena komentovaná vlastivědná vycházka. Role průvodce se ochotně chopil člen Historické sekce našeho spolku Bc. Jaroslav Svozil. Nejprve jsme navštívili nedaleký kostel sv. Mořice, dále jsme si prohlédli interiér novobarokní kaple svatého Jana Sarkandra. Zde nás upoutala nejen výzdoba a informační tabule, ale také nechvalně proslulý skřipec, na kterém byl umučen tento moravský světec. Dalším cílem naší vycházky byla nejvýznamnější dominanta Michalského návrší. Prohlédli jsme si překrásné interiéry kostela sv. Michala, gotické křížové chodby a ti nejodvážnější vystoupili po úzkém kruhovém schodišti až do věže chrámu. Zde jsme si prohlédli všechny čtyři instalované zvony a zároveň se nám otevřel překrásný výhled na město s dominantou městské radnice.
Není bez zajímavosti, že v prostorách přilehlého dominikánského kláštera se mezi lety 1348 až 1641 konala zasedání Moravských zemských sněmů a soudů. Nejvyšším zemským hejtmanem zde byl například zvolen významný šlechtic, obránce moravských zemských práv a svobod Karel starší ze Žerotína.
Posledním místem, kam směřovaly naše kroky, bylo Blažejské náměstí. Zde ještě v 19. století stával kostel sv. Blažeje. Bohužel kvůli špatnému stavu byl stržen a dnes zde po této sakrální stavbě nenajdeme ani památku.
Díky našemu fundovanému průvodci jsme se dověděli mnoho zajímavostí o těchto stavebních památkách, historii města i celé Moravy. Příjemně unaveni jsme se rozešli a rozjeli do svých domovů, ale vzpomínky na povedený 4. ročník Moravského dne v Olomouci v nás, kteří jsme u toho byli, jistě zůstanou.
 
Závěrem bych rád poděkoval všem členům a příznivcům našeho spolku Moravská národní obec, kteří neváhali do Olomouce na Moravský den přijet a to často ze vzdálených koutů naší Moravy. Moje velká úcta patří všem těm z vás, kteří se jakýmkoliv způsobem zapojili do organizace celé slavnosti. Děkuji.
 
Stanislav Blažek
 
předseda regionu MNO Haná
svolavatel a hl. pořadatel Moravského dne
 
Fotoreportáž z Moravského dne 2017

3 odpovědi na “OLOMOUC – Reportáž z Moravského dne 2017”

  1. Pořadatelům za velmi dobře zorganizovaný Moravský den v Olomouci děkuji. Celá akce, včetně jejího spojení s Olomouckými vinnými slavnostmi, byla velice podařená. Jenom bych chtěl požádat, zda by bylo možné zveřejnit videonahrávky z Moravského dne, především projevy zástupců MNO na náměstí. Ještě jednou děkuji.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *