Pozdrav ze Slovenska – JUDr. Marian Holý Moravské národní obci

Dobrý den,
        jako Moravan žiji už od roku 1991 na Slovensku. Ještě v tom roce jsme s rodinou bydleli na Moravě a při sčítání lidu jsem mohl vyplnit moravskou národnost do formuláře. Momentálně ji už píši ve formulářích slovenských, díky čemuž máme zástupce i ve Výboru pro národnostní menšiny při Úřadu vlády SR.

        V posledním období se více zajímám o historii Moravy a o její postavení v současné době. V dubnu jsem byl synovci na svatbě v Náměšti nad Oslavou. Při ubytování jsme předkládali občanské prúkazy a recepční nám řekla, že stačí od Slovákú, od Čechú ani nepotřebuje. Když jsem jí sdělil, že s námi žádní Češi nejsou, jen Slováci a Moravané, věnovala mi nechápavý pohled a slova “To až tak?“ Pochopil jsem, že i v tomto tradičním jihomoravském městě někteří lidé národnost moravskou nerozlišují od české, což mě dost zaskočilo. Navíc, když naše rodina po otci pochází z Řeznovic a Letkovic, dnes okrajových částí Ivančic, které jsou od Náměště poměrně nedaleko. Tam jsem se ale nikdy nesetkal s nikým, kdo by o sobě tvrdil, že je Čech.
 
        Iniciativy promoravských hnutí považuji za potřebné, protože je potřebné i v rodilých Moravanech znovu probudit nejen národní povědomí, ale také zájem na řešení vlastních věcí. Vždy a ve všem jsem začínal od sebe s přesvědčením, že pokud se já budu chovat slušně, budu třídit odpad, chovat se jako odpovědný řidič a brát ohled na ostatní účastníky silničního provozu a také se chovat férově v ostatních věcech, budou se i jiní vúči mně chovat stejně a pokud sám ovlivním aspoň někoho, bude to dobré i pro ostatní. Proto také cítím potřebu uctívat zemi svých předkú a svou rodnou zemi Moravu. To nejjednodušší, co jsem pro to mohl udělat, bylo vyvěšení moravské vlajky na svátek Cyrila a Metoděje i zde uprostřed Slovenska, v okresním městě Brezno. Podle mapy jsem viděl, že se vlajka vyvěsí také v oblastech Púchova či Považské Bystrice, Trnavy i jinde na Slovensku. V mém případě se však jedná o soukromou iniciativu, našeho primátora jsem zatím k podpoře moravanství nepřesvědčil. Doufám, že na rok se nechá přesvědčit a já mu vlajku pújčím, nebo objednám i pro Brezno.
 
        Zasílám i foto, jak byla vlajka vyvěšena v okně mé kanceláře. Bohužel se nedala vyvěsit z budovy, protože není opatřena držadly na prapory nebo vlajky. Napříště ale zabezpečím i ty, aby měla vlajka možnost dústojně vlát. Budu rád, bude-li nejen moravských a slezských obcí a měst stále více, ale že konečně lidé pochopí, o čem tato iniciativa je a vzpomenou na své kořeny.
        Foto posílám na 3x, protože jsem je vyhotovil ve větším rozlišení, než se vejde do přílohy.
        Přeji mnoho úspěchú nejen osobních, ale i v práci prospěšné naší krásné zemi.

Marian Holý

 
 
Dovětek:
Se zveřejněním souhlasím. Byl bych však raději, kdyby bylo možno takto zveřejnit příznivé reakce nejméně 3 000 000 obyvatel ČR, kteří by se přihlásili k moravanství a žádali řešení uznání svých práv a své země.
        Mou zprávu jsem psal bez „ů“, na což jsem měl dva dúvody. Jednak se mi líbilo, jak se v rámci snah o kodifikaci moderní moravštiny tento nepřirozený znak vylučoval a mně osobně by bylo milejší psát dlouhé „u“ vždy ve tvaru „ú“. Na druhé straně píši na slovenské klávesnici, na níž se tento znak nenachází.
Marian Holý
 
 

 

 

Jedna odpověď na “Pozdrav ze Slovenska – JUDr. Marian Holý Moravské národní obci”

  1. Dotaz. Působí ještě pan Kovář z Tišnova mezi Moravany. Na mejly nereaguje.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *