United Moravian Societies – setkání se zástupci Moravské národní obce


„Všichni naši krajané a členové United Moravians Societies žijící v USA jsou sice z malého kraje, ale nosí s sebou velkou hrdost!“

Roman Bobčík, předseda UMS Moravské národní obci

 
 
Letos v jarních měsících byl náš spolek Moravská národní obec poctěn návštěvou přátel z United Moravians Societies (UMS) z Chicaga – Spojených států amerických. Dodatečně přináším krátkou zprávu ze setkání, které se podařilo uskutečnit, přestože bylo poněkud náhlé a tak trochu akční.

Dvoučlenná delegace vedená panem Antonínem Kadlčkem byla pověřena UMS předáním pozdravného dopisu od viceprezidentky UMS, paní Denisy Kadlčkové a fotoalba ze 77. Moravského dne v Chicagu. Setkali jsme se v Brně-Králově Poli, v útulné restauraci poblíž Semilassa. Hovořili jsme o životě Moravanů v USA, o podmínkách, v jakých mohou udržovat své tradice, moravanství a moravskou kulturu. Získali jsme zajímavé poznatky ze života UMS, o způsobu práce s veřejností, o propagaci a prosazování myšlenek, získávání podpory. Ve velmi srdečné atmosféře a v naprosté shodě v pohledu na naši moravskou zemi, její přítomnost i budoucnost, se nám dostalo ujištění, že spolek Moravanů v USA práci Moravské národní obce dlouhodobě sleduje, bude i nadále, a že v našem úsilí můžeme počítat s jejich podporou.
 
Jistě našim milým přátelům odpustíme drobné chyby v překladu dopisu paní viceprezidentky UMS. Několik generací Moravanů žijících v USA, z nichž především ta mladá má dnes už problémy s jazykem svých předků, však na svůj moravský původ a malou zemi uprostřed Evropy nezapomíná. Vytrvale se k ní hlásí udržováním moravských zvyků, tradic a užíváním moravských symbolů při slavnostních příležitostech. Je obdivuhodné, že ani sto let života v USA nezměnilo jejich moravské cítění, hrdost a identitu Moravanů uchovanou v době jejich odchodu, což je jistě téma k zamyšlení pro obyvatele staré vlasti.
 
Již 77 let nepřetržitě pořádá moravská komunita v Chicagu „Moravian Day“ – Moravský den, který guvernér státu Illinois vyhlásil státním svátkem Moravanů psali jsme dříve. Prohlédněte si alespoň výběr fotografií z krásného, velice reprezentativního alba 77. Moravského dne, jež jsme obdrželi darem od zástupců UMS: moravské kroje, tanec, zpěv a celková atmosféra slavnosti se téměř neliší od těch našich doma; jako by byly fotografie pořízeny kdesi na Moravě. Jen vlajka USA připomíná, že jsme na slavnosti Moravoameričanů v Chicagu. Moravská žluto-červená vlajka vedle vlajky ČR, slovenské a vlajky UMS samozřejmě nechyběla. Co se týče klubové vlajky UMS s moravskou zlato-červeně šachovanou orlicí, podle informace pana Kadlčka je její vzhled původní, tedy z dob založení klubu v roce 1939, kdy moravští zakladatelé použili „korektní barvy“ v šachovnici moravské orlice.
 
Za Moravskou národní obec jsem předala přátelům z UMS soudobou moravskou žluto-červenou vlajku se znakem uprostřed a materiály o našem spolku. Na závěr setkání: nezbytné foto, které bylo v následujících dnech doručeno spolu s dopisem:
 
„…Jsem velmi rád, že jsme takto dokázali navázat kontakt mezi našimi organizacemi a společně tak udělat něco pro dobro naší země Moravy. Osobně si velmi vážím Vaší práce, úsilí MNO a všech moravských spolků, které sdílí společný cíl. Na příští schůzi UMS předám vlajku a materiály od Vás a zároveň podáme zprávu o našem setkání s Vámi.
Ještě jednou zasílám srdečný pozdrav z Illinois, přikládám foto a těším se na další spolupráci.“
Antonín Kadlček

Lenka Holaňová

 

místopředsedkyně Moravské národní obce

 
 

 

 

 

2 odpovědi na “United Moravian Societies – setkání se zástupci Moravské národní obce”

  1. Moravoameričané děkujeme vám za dlouhodobé a skvělé udržování moravských tradic i pravých moravských barev. Váš Moravský den je, soudě podle fotek, pestrý a překrásný.

  2. Dekujeme MNO a pani Holanove za tento pratelsky a informativni clanek s fotografiemi z minuleho 77. Moravskeho dne. V techto dnech uz opet pracujeme a nacvicujeme na ten nastavajici 78., ktery se bude konat 23.-24. zari 2017 v Lemont, IL. K tanci a poslechu nam bude hrat dechova hudba Skalicanka, vsechny srdecne zveme na tuto krojovou moravskou slavnost a tesime se na dalsi komunikaci s nasimi prateli v Brne.

    Antonin Kadlcek
    Clen UMS

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *