OSOBNOST MORAVY 2018 – 9 nominací

Vážení příznivci ankety Osobnost Moravy 2018,
 
letos máme již devět nominací! O prvních nominovaných jsme Vás již informovali (Václav Obr, Arnošt Goldflam a Zdeněk Junák). Nyní přinášíme krátký přehled o dalších nominovaných osobnostech:

 
Miroslav Kobza
 
Úspěšný novinář, fotograf, autor dramatických a písňových textů, spisovatel a rozhlasový dokumentarista se narodil 7. dubna 1969 v Zábřehu na Moravě. Pracoval jako novinář a později šéfredaktor v týdeníku Region, posléze jako redaktor týdeníku Moravský Sever. Od roku 2002 do roku 2014 byl vedoucím slovesné redakce Českého rozhlasu Olomouc. V současné době pracuje jako redaktor publicistiky. Vytvořil několik desítek rozhlasových dokumentů a publicistických pořadů zaměřených na technické památky, historii Moravy a Slezska, přírodní zajímavosti, cestování atd. Je autorem několika rozhlasových her a dramatizací a jako dramaturg se podílel na vzniku mnoha rozhlasových adaptací literárních děl. Napsal předlohu pro čtrnáctidílný cyklus pohádek z oblasti severozápadní Moravy „Povídánky od nitěných knoflíků“. Má za sebou desítky rozhlasových dokumentárních pořadů zaměřených zejména na známé osobnosti a regionální téma střední i severní Moravy a Slezska. Je autorem rozhlasového cyklu Od Pradědu na Hanou, který Český rozhlas Olomouc vysílá od roku 2002. Rozhlasových pohlednic z obcí, měst, ale i z přírody, míst zapomenutých i známých bylo odvysíláno už více než 1400. Společně se spisovatelkou Irenou Šindlářovou je autorem tří knih věnovaných řekám, pramenům a potokům Severní a střední Moravy. Putování krajinou studánek a pramenů, Tepny krajiny a Řeky Moravskoslezského kraje. Je také autorem redakční úpravy knihy Františka Šmídy: Mé vzpomínky z vojny 1914 – 1919, vydané nakladatelstvím Poznání v roce 2014. V roce 2015 vydal v nakladatelství Regia knihu „Cestou necestou za tajemstvím Hrubého Jeseníku“. Jako kytarista, zpěvák, hráč na foukací harmoniku, kapelník a zároveň textař a skladatel hudby působil v několika hudebních seskupení se zaměřením od folku přes rock po rythm and blues. V současné době vede v skupinu Wilsne!. Má za sebou několik samostatných i společných výstav fotografií. Věnuje se jak reportážní a dokumentární fotografii, tak i detailu a krajině.
 
 
Janek Vajčner
 
Pan Vajčner je moravským patriotem, špičkovým sportovcem, propagátorem, instruktorem a trenérem severské chůze – Nordic Walking. Tento zakladatel, koordinátor a místopředseda spolku Moravian Walking, z.s. je průkopníkem sportovního Power Nordic Walking a v této náročné disciplíně zaznamenal mnoho úspěchů v domácích i mezinárodních soutěžích. Pan Janek Vajčner je například několikanásobný medailista z mistrovství Evropy konaných v letech 2016 a 2017 a zároveň držitelem světového rekordu v Nordic Walking – za 12 hodin ušel severskou chůzí přes 97 kilometrů a zapsal se tak se na stránky České knihy rekordů
 
 
Jindřich Machala
 
Pan Machala je vojenský lesák v důchodu, autor Kroniky Libavska. Tato kniha vyšla v pěti rozšířených vydáních. V současné době se připravuje již její šesté vydání. Je zakladatelem a předsedou výboru Okrašlovacího spolku Lubavia, iniciátor obnovení zřícené kaple mezi Vojnovicemi a Rudoltovicemi. Kvůli necitlivým zásahům sovětských vojáků z kapličky zbyly jen holé zdi. Dnes je díky obětavé práci dobrovolníků kaple pod střechou a s blyštivou fasádou. Pan Jindřich Machala je autorem myšlenky a společně s dalšími členy spolku Lubavia garantem pietního udržování zbytků hřbitovů ve vojenském prostoru Libavá a jedním z aktivistů, kteří se zasadili o záchranu kostela Povýšení svatého Kříže ve Městě Libavá, který armáda chtěla ještě po roce 1989 srovnat se zemí. Dnes má kostel novou střechu, a dokonce i nový zvon.
 
 
Darina Nešporová
Učitelka mateřské školy v obci Jívová na Olomoucku. Díky osobní statečnosti a obětavosti v červnu loňského roku zachránila doslova s nasazením vlastního života čtyři děti. Za svůj hrdinský čin obdržela paní Darina Nešporová na Pražském Hradě od prezidenta republiky Zlatý kříž a medaili Olomouckého kraje.
 
 
Gustav Aulehla
Narodil se 13. června 1931 v Olomouci. Svůj první fotoaparát (přístroj značky Lord) dostal k šestnáctým narozeninám od své babičky. Za první vydělané peníze si koupil aparát Flexaret, ten však technicky nevyhovoval umělcově potřebě zachytit proměnlivé okamžiky života, proto ho odložil a místo něj krátce používal fotoaparát Werra. Nejlepší snímky ale pořídil přístrojem značky Leica, kterému zůstal věrný po celou dobu své tvorby. Tvůrčí myšlení Gustava Aulehly hluboce ovlivnily umělecké principy francouzského fotografa Henriho Cartier-Bressona, zvláště tyto jeho zásady:
Nezasahovat do děje ani do výsledné podoby fotografie, kompozici chápat jako hotovou v okamžiku stisknutí spouště fotoaparátu, nepořizovat dodatečné výřezy při zvětšování snímků, nearanžovat ani neovlivňovat scény před kamerou. Gustav Aulehla zachycuje motivy domova, výjevy z ulic měst, hospod, koupališť, pracovišť, ale i svateb a pohřbů. Od šedesátých let se zajímá o politická témata. Fotografuje oslavy prvního máje, komunistické manifestace, odhaluje jejich pompéznost a vnitřní prázdnotu. Snaží se vystihnout atmosféru neradostné totalitní každodennosti Krnovska padesátých a šedesátých let s jeho řeckou komunitou a později i všudypřítomnými sovětskými vojáky, kteří zde byli posádkou od okupace v roce 1968. Za svou fotografickou činnost se ocitl Aulehla v hledáčku tajné policie komunistického Československa, byl zadržen a vyslýchán. Před uvězněním ho zachránila amnestie prezidenta Gustava Husáka v roce 1988. Po listopadovém převratu v roce 1989 realizuje Gustav Aulehla výstavy v Ostravě, posléze i v Krnově, Olomouci, Opavě, Praze, Bratislavě a Vídni. Jeho práce jsou součástí fotografických sbírek několika muzejí v České republice i v zahraničí.
 
 
doc. PhDr. Luděk Galuška, CSc.
Vědecký pracovník, archeolog, publicista a popularizátor raných dějin Moravy. Narozen 22. 2. 1960; rodák z Ostrožské Nové Vsi na Uherskohradišťsku. Absolvent Gymnázia v Uherském Hradišti, poté Filozofické fakulty Komenského univerzity v Bratislavě, obor archeologie. Od roku 1985 doposud je zaměstnancem Moravského zemského muzea a vedoucím archeologických výzkumů v oblasti Starého Města, jednoho z nejvýznamnějších mocenských a náboženských center Velké Moravy. V roce 2013 byl jmenován vedoucím Centra slovanské archeologie MZM. Stal se docentem pro středověkou archeologii na Filozofické fakultě Masarykovy univerzity v Brně. Je autorem šesti vědeckých monografií, spoluautorem či editorem více než deseti odborných publikací a 250 odborných a populárně laděných studií a statí, stejně jako bezmála 20 výstav a expozic tematicky zaměřených na dobu Velké Moravy, na etnogenezi a christianizaci Slovanů. L. Galuška je členem vědeckých a edičních rad řady domácích a zahraničních prestižních institucí. Autorsky a jako odborný poradce se podílel na mnoha televizních a rozhlasových pořadech, filmech i divadelních představeních, v posledním období např. na filmu „Cyril a Metoděj – apoštolové Slovanů“ (2013, režisér P. Nikolaev), svém trojdílném televizním počinu „Slyšte, Slované“ (2015, režie M. Petřík) nebo hře Městského divadla Brno s názvem „Příběh písmen“ (2013, režie S. Slovák). Je hlavním autorem a vědeckým garantem návštěvnicky velmi úspěšného projektu archeologického skanzenu v Modré u Velehradu, kde se stále podílí na všech jeho prezentačních aktivitách. Bohatá je jeho přednášková činnost pro širokou veřejnost. Za dosavadní práci mu byla udělena řada ocenění, např. Medaile sv. Václava za zásluhy o rodnou obec, Medaile k 800. výročí založení Velehradského kláštera, nebo stříbrná plaketa Archeologického ústavu Slovenské akademie věd, jehož je zároveň členem-korespondentem. L. Galuška má dva syny a vnuka Marka. K jeho zálibám patří hra na kytaru a banjo, rekreační sport, hlavně cykloturistika a plavání, v zimě pak lyže-běžky.
 
 
19. června končí nominační fáze, do té doby lze posílat další návrhy. Jestliže znáte nějakou moravskou osobnost, o níž jste přesvědčeni, že si zaslouží ocenění, prosím neváhejte a využijte této příležitosti.
 
 
Stránky Moravské národní obce: https://zamoravu.eu/osobnost-moravy/
Facebook: Osobnost Moravy

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *