STRÁŽNICE a ŠTĚMĚCHY – prohlídka mlýna a muzea mlynářství

Dašovský mlýn, foto mastna.com

Pro obdivovatele technických památek jsme v rámci doprovodné iniciativy k vyvěšování moravské vlajky ve svátek slovanských  věrozvěstů Cyrila a Metoděje vyjednali prohlídku za výhodnějších podmínek ve dvou starodávných mlýnech, na Hodonínsku a na Třebíčsku.

 
Strážnice – muzeum mlynářství, Průžkův mlýn
„Tady Mikulčík, Morava,“ představuje se do telefonu průvodce po památce, kterou doporučujeme pátého července navštívit. Je jí Průžkův mlýn ve Strážnici. Jedna z nejstarších dochovaných staveb Strážnice, o které se píše již v roce 1543, má historické architektonické prvky: mohutné nosné trámy a dřevěný mlýnský mučící pranýř s letopočtem 1601. Původně vodní mlýn postupně prošel přestavbou zařízení na parní na konci 19. stol. a posléze na elektrický válcový mlýn ve 30. letech 20. stol. Interiér je kompletně vybaven mlýnským zařízením ze 30. let 20. století. Ve mlýně jsou také tématické expozice o historii Baťova kanálu a expozice věnovaná řezbářství Slovácka.

Štěměchy – Dašovský mlýn
Dašovský mlýn – Muzeum mlynářství a venkovského životního stylu je soukromé rodinné muzeum na trase mezi dvěma městy UNESCO – Třebíčí a Telčí. Historie mlýna sahá podle ústní tradice do doby panování Karla IV., první písemný doklad o jeho existenci je datovaný před rok 1536.
Vystřídalo se zde několik mlynářských rodů a nejen o jejich historii se dozvíte ve výkladu průvodců. Marta Mastná, která muzeum se svojí rodinou a přáteli založila, zde má svoje rodové kořeny už od roku 1700. Nechybí výklad o technologii mletí a vývoji mlýnů, dochováno je částečně barokní a kompletně novodobé strojní vybavení z roku 1911. Od roku 2012 zde vnitřní soukolí roztáčí obnovené mlýnské kolo o průměru 455 cm.
Nejatraktivnější je ale množství předmětů denní potřeby, které se zde dochovaly v počtu přesahujícím leckteré větší státní muzeum. Na své si přijdou milovníci hraček, starého nádobí, nechybí ukázky dobové módy a nejnověji je otevřená secesní lékárna a expozice pana doktora Hobzy, nejvýznamnějšího hospodáře, který zde působil. Muzeum má svoji turistickou známku, vizitku, medaili, pohlednice a razítka.

Moravská národní obec

 

Strážnice – Průžkův mlýn, foto Hodonínský deník
Dašovský mlýn, foto mastna.com

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *