VĚTEŘOV-ŽELECHOVICE-HORNÍ SMRŽOV-VESELÍ NAD MORAVOU – prohlídka muzeí

Muzeum Veselí nad Moravou

Vážení přátelé moravských tradic a historie, chystáte-li se ve státní svátek 5.července vyrazit za poznáváním naší vlasti, nabízíme k výběru některá místní muzea, která na žádost Moravské národní obce zpřístupní své expozice zdarma nebo se slevou. K novinkám letos patří i tato muzea:


Muzeum obce Věteřov na Hodonínsku je památník místní historie, těšit se můžeme na spoustu exponátů, které připomenou život našich předků.

Vesnické muzeum obce Želechovice na Olomoucku – Obecní muzeum bylo zřízeno za účelem poučení návštěvníků o historii malé hanácké obce. Je určeno rodákům, místním občanům, široké veřejnosti a hostům. Převážná část exponátů pochází přímo ze Želechovic. Součástí muzea v době jeho otevření byly dvě výstavy, první obsahovala předměty regionálního charakteru, druhá vzácný soubor listinných materiálů. Obec se tak postavila do role ochránkyně lokální kultury a historie a plánuje další rozšíření expozic.

Muzeum Horní Smržov na Blanensku – expozice zachycující život lidí na venkově v období první poloviny minulého století. Muzeum v Horním Smržově vzniklo rekonstrukcí objektu bývalé zemědělské stavby. Cílem bylo vytvoření expozice zachycující život lidí na venkově v období první poloviny minulého století. Vystaveny jsou především zemědělské stroje a nářadí, nechybí ani ukázka bydlení na venkově včetně vybavení domácnosti, roubená stodola se šindelovou střechou, kamenný klenutý sklep či původní dřevěný včelín.

Městské muzeum Veselí nad Moravou  – budova muzea v nejstarší městské části ukrývá sbírky z okolí města Veselí nad Moravou a z Horňácka. Archeologické nálezy dokladují kontinuitu osídlení města i regionu od starší doby kamenné až po středověk. Historické sbírky představují dějiny města od doby založení hradu a osady u Moravy. Národopisná část prezentuje krásu lidových oděvů, rozmanitost lidové keramiky, nábytku, výšivek a kraslic.

Moravská národní obec

 

Věteřov, foto Muzeum Věteřov
Želechovice, list domovský 1923, foto Muzeum Želechovice
Horní Smržov, foto Muzeum Horní Smržov
Muzeum Veselí nad Moravou

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *