NOMINACE NA OSOBNOST MORAVY 2019 – BRONISLAVA MILLÁ

Vážení příznivci Moravy, nás organizátory ze spolku Moravská národní obec velmi těší, že vám můžeme představit již třetí osobnost v letošním roce nominovanou na cenu „Osobnost Moravy“. Naši nabídku na nominaci přijala propagátorka kroje a kultury moravské Hané, paní Bronislava Millá, která o sobě napsala:

„Narodila jsem se ve Velké Bystřici v roce 1951. V roce 1957 jsme se odstěhovali do Uničova, kde rodiče získali zaměstnání i bydlení. Základní školu jsem tedy vyšla v Uničově. Léta mé docházky do ZŠ byly naplněny nejen poznáním odborným, ale hlavně rozvojem zájmové aktivity. Obrovský komplex Uničovských strojíren podporoval rozvoj kultury a sportu ve městě cestou Závodního klubu tak bohatě, že jsme si mohli vybrat z mnoha zájmů, zálib a rozvíjet je.
Přes poutavou výuku dějepisu ve škole mne začala bavit historie. Také velké přípravy 750 let města Uničova, do kterých jsme jako školáci byli zapojeni, podpořily tento zájem.
V roce 1966 jsme se vrátili do rodné Velké Bystřice. Já jsme nastoupila na Střední ekonomickou školu v Olomouci. Volný čas však patřil aktivně veřejnému životu v obci – Sokol, divadlo, skauting apod. V roce 1975 slavila Velká Bystřice 700 let svého založení. K této příležitosti se nacvičovala hanácká svatba. A tady byl začátek všeho. Můj zájem o historii umocnilo poznání hanáckého kroje.
Kroj mi učaroval a zájem o něj mne už neopustil. V roce 1976 pak vznikl taneční soubor u jehož založení jsem nechyběla. To vše předurčilo další léta mého života se zájmem o lidové umění na Hané – o kroj, zvyky a tradice. K poznání historie mi pomohlo i téměř 30 let práce na matrice ve Velké Bystřici.
Největším štěstím však bylo setkání s významnými osobnostmi – pamětníky, odborníky, na lidové umění, etnografy, choreografy a spisovateli na Hané. S MVDr. Aloisem Běhalem, Ing. Janem Rudolfem Bečákem, Boženou Langovou z Příkaz, Dr. Miroslavou Ludvíkovou, Prof. Antonínem Schindlerem, Prof. Jaromírem Borovičkou a mnoho dalšími.
Nejvíce si však cením přes dvacet let spolupráce s olomouckou etnografkou a spisovatelkou Helenou Lisickou. Její scénáře mi pomohly v práci s dětským souborem Slaměnky ve Velké Bystřici. Poznávala jsem hlavně daleko hlouběji hanácké zvyky tradiční i dávno zapomenuté. Jejich význam, smysl a zařazení v lidovém roku. Ke zvykům patří i zvykoslovné předměty. To byla další cesta poznání. Cesta k hanáckému svatebnímu koláči. Tuto ojedinělou krásu a ukázku umění našich předků peču a sestavuji již 33 let. Viděli jej nejen diváci na Hané a v různých regionálních muzeích, ale i ve Strážnici, v Národním muzeu v Praze a v Paříži.
V poslední době se nejvíce věnuji osvětě znalostí hanáckého kroje a jeho vrácení do koruny moravských krojů. Provádím přednášky pro dětí předškolního i školního věku, seniory a různé spolky se zájmem o lidovou kulturu na Hané.“

Děkujeme paní Bronislavě Millé za přijetí naší nominace a ze srdce jí přejeme mnoho inspirace a úspěchů při popularizaci moravské lidové kultury.

Za koordinační tým iniciativy „Osobnost Moravy“

Stanislav Blažek
kontaktní osoba, jednatel s osobnostmi

Bronislava Millá

4 odpovědi na “NOMINACE NA OSOBNOST MORAVY 2019 – BRONISLAVA MILLÁ”

  1. Rád přidám svůj hlas i proto že zpívám v Hanácké Mozece.

  2. Paní Broňu Millou znám opravdu hodně dlouho a myslím si, že na titul „Osobnost Moravy 2019“ je tou nejlepší kandidátkou.

  3. Broničku znám od mého narození. Byla jsem u založení dětského souboru Slaměnky a nikdy nezapomenu na její přístup k nádhernému odkazů našich předků. Věnovala tomuto koníčku celý život a své zkušenosti předává dalším generacím.

  4. Paní Millou známe nějaký rok, už si nepamatujeme, ale je to žena na svém místě. Přejeme jí hodně zdraví ať může propagovat Hanácké kroje a zvyklosti nadále. Přejeme ať získá všechny ceny za propagaci.
    Milena a Cyril z Věřňovic

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *