Obec HUKVALDY – rodiště slavného moravského skladatele Leoše Janáčka vyvěsí moravskou vlajku

Vážení příznivci Moravy, nedávno jsme vás informovali o zahájení 10. ročníku iniciativy „Za vyvěšování moravské vlajky“ a už vám přinášíme první dobré zprávy. Dělá nám velkou radost, že k Moravě a moravanství se hlásí stále více měst a obcí.
Již na konci minulého roku se v Lošticích uskutečnilo slavnostní setkání u příležitosti otevření Loštického betlému. Během úvodní části programu proběhl tradiční křest nových figurek. Jednou z nově vyřezaných postaviček do betlémské krajiny byl také slavný hukvaldský rodák a geniální moravský hudební skladatel Leoš Janáček.
Pozvání autora tohoto proslulého díla, uměleckého řezbáře a dřevorytce, pana Jaroslava Beneše, proto přijal také vzácný host, starosta obce Hukvaldy, pan Mgr. Luděk Bujnošek.

Společně s kolegou panem Pavlem Opletalem jsme si dovolili oslovit pana starostu s žádostí o připojení tradiční lašské obce Hukvaldy k úspěšné iniciativě organizované Moravskou národní obcí pod názvem „Za vyvěšování moravské vlajky“. Zároveň jsme panu Mgr. Luďku Bujnoškovi vysvětlili cíle a záměry celé iniciativy, předali informační materiály o moravských symbolech, jejich historickém vývoji a také dokument, který upozorňuje na moravské významné dny a svátky. Pan starosta, k naší velké radosti, reagoval velmi vstřícně a pohotově, když potvrdil, že rodiště hudebního génia Leoše Janáčka, obec Hukvaldy, se hrdě hlásí k zemi Moravě a ve státní svátek, na počest moravských zemských a duchovních patronů a spolupatronů Evropy, svatých Cyrila a Metoděje, bude vyvěšovat na své radnici moravskou zemskou vlajku, tedy žluto – červenou bikoloru se zemským znakem.

O obci Hukvaldy

Tato lašská obec se skládá z pěti místních částí: Hukvaldy, Horní Sklenov, Dolní Sklenov, Rychaltice a Krnalovice. Obec leží v nadmořské výšce 282 m n. m., má katastrální výměru 2031 ha. V současnosti zde žije 2104 obyvatel. Nejstaršími částmi obce jsou Sklenov s první písemnou zmínkou z roku 1294 a Rychaltice s první písemnou zmínkou z roku 1394. Obci dominuje jeden z nejmohutnějších hradů na Moravě, který byl založen již ve 13. století.
U zrodu hradu stáli příslušníci rodu pocházejícího z Porýní – Hückeswagenů. Hukvaldy navždy proslavil hudební skladatel Leoš Janáček (1854 – 1928). Narodil se v budově bývalé školy. Dnes se zde nachází Informační centrum, Pamětní síň Leoše Janáčka a galerie určená k příležitostným výstavám. Další zajímavostí obce je Památník Leoše Janáčka, který provozuje Nadace Leoše Janáčka. Ten představuje jedinečnou upomínku na tohoto moravského, světově známého a uznávaného hudebního skladatele.
Dům, v němž se dnes nachází unikátní muzejní expozice, samotný Leoš Janáček koupil v roce 1921. Muzeum s nádherně dochovanými původními interiéry z dob Janáčkova života určitě stojí za návštěvu.

Zdroj informací: Obec Hukvaldy

Velké poděkování za vyjádření moravského patriotismu patří všem představitelům samosprávy obce Hukvaldy v čele se starostou, panem Mgr. Luďkem Bujnoškem. Pane starosto, přejeme Vám i Vaší obci mnoho úspěchů a těšíme se na další spolupráci při propagaci hodnot, které naše země Morava představuje.

Za Moravskou národní obec, z. s.

Stanislav Blažek
regionální zmocněnec iniciativy „Za vyvěšování moravské vlajky“

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *