MORAVSKÉ SYMBOLY NÁS SPOJUJÍ I V TĚŽKÝCH DOBÁCH – Výzva k vyjádření úcty, podpory a vlastenectví

Vážení přátelé, příznivci Moravské národní obce, Moravanky a Moravané,
v současné době jsme všichni nuceni čelit již mnohokrát zmiňovanému nebezpečí pandemie koronaviru. Některé moravské regiony (Uničovsko, Litovelsko), obce a města se náhle ocitají v úplné izolaci, která mnohdy rozdělila rodiny a přátele. A i když nás svazuje tíseň a strach o své blízké, tak stále od příznivců dostáváme zajímavé podněty a návrhy, jak vyjádřit lidskou sounáležitost a zároveň podnítit přirozené moravské vlastenectví v naší doposud nadmíru centralizované společnosti.

Zajímavý návrh zaslal 1. místopředsedkyni Moravské národní obce, paní Lence Holaňové, moravský patriot, pan Jan Thomas, který ve své zprávě píše:

„Nyní procházejí obyvatelé, nejen Moravy, těžkou zkouškou. Pandemie koronaviru nabývá na intenzitě a lidé vyjadřují solidaritu s řadou profesí, které s ní bojují. Například na balkónech potleskem určeným lékařům a zdravotníkům. Zcela jistě nás čeká dlouhý souboj s tímto soupeřem. Větší, než při hokejových kláních na mistrovství světa, kdy mnoho z nás vyvěšuje státní vlajky na domech nebo je vozí na svých autech. Je tedy otázkou, jestli si i tento souboj nezaslouží projevit národní hrdost a deklaraci odhodlání poprat se s touto nemocí. A to nejen vyvěšením státních vlajek, ale i vlajek národních. Sleduji Vaši iniciativu vyvěšování moravské vlajky. Pokud ve výše uvedeném můžete něco udělat, je na Vás.“

Tato občanská výzva se nám velmi zalíbila a tak si vás, vážení přátelé, dovolujeme vyzvat k naplnění myšlenek, které ve svém textu prezentoval pan Jan Thomas.

Dejme najevo své sympatie s prací našich spoluobčanů v tzv. první linii, to je lékařů, sester, zdravotnického personálu, policistů, starostů a starostek obcí, hasičů, prodavaček a mnoha dalších, nelze všechny vyjmenovat. Vyvěšením moravských vlajek a díky vaší kreativitě, která umožňuje nejrůznější prezentací moravské zemské i národní symboliky, můžeme dát společně najevo svoji úctu k těmto statečným lidem a především již zmíněnou lidskou sounáležitost. Moravské symboly nás opět mohou spojit!

Vážení příznivci, děkujeme vám za zájem a podporu. První příklady vyjádření úcty nás Moravanek a Moravanů přikládáme prostřednictvím průvodních fotografií.

Za Moravskou národní obec, z. s.

Lenka Holaňová a Stanislav Blažek

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *