Označení zemské hranice – aktuality

Označení hranice Moravy u silnice Kněževes - TrpínNedávné označení hranic Moravy a Čech nápisy na silnici skupinou aktivistů vzbudilo množství kladných ohlasů. Řada lidí se začala zajímat, jak by mohli pomoct k oficiálnímu označení zemské hranice. Zájemcům se tak otevřela možnost přispívat na účet Moravské národní obce (2900076325/2010) se zprávou „Na vyznačení hranice“. Od 20. května přišlo na účet 16 979,14 Kč od 23 dárců, kterým tímto srdečně děkujeme. Vybranou částku plánujeme využít na vyznačení hranice v místech, kde nebude ochota k financování ze strany samospráv. Vítáme také zájemce o spolupráci zejména z řad místních, neboť nejsložitější částí procesu bývá projednání umístění se správcem komunikace a s policií.

Nápad označit zemskou hranici podpořil také hejtman Pardubického kraje, JUDr. Martin Netolický – na základě úterní schůzky má kraj v plánu na své náklady umístit informační cedule na osmi místech u silnic I. a II. třídy, zejména v okolí Svitav a Červené Vody. Podobné nadšení ovšem nesdílí představitelé Kraje Vysočina, návrhem na podobné označení se prozatím odmítli zabývat. O výsledcích jednání informovala také České televize nebo server Idnes.

Moravská národní obec se problematice zemské hranice dlouhodobě věnuje. Už v roce 2015 vznikly po složitých jednáních první značky označující zemskou hranici u Kněževse na Blanensku, následně pak na základě iniciativy obcí v Hamrech nad Sázavou a v Hevlíně na hranicích s Rakouskem. Pro zlepšení povědomí o zemské hranici jsme připravili jednoduchou informační stránku http://hranice.moravy.eu, kde lze například zobrazit interaktivní mapu hranice či stáhnout její průběh v různých formátech pro další použití. Věnujeme se také dokumentaci historických hraničních kamenů zahrnující shromažďování archivních materiálů a terénní průzkumy.

Vojtěch Říha
Iniciativa „Za vyznačení moravské zemské hranice“
riha@zamoravu.eu

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *