Vysočina je správní jednotka, Morava je naše země

Valdíkov, okres Třebíč

Do svátku věrozvěstů už zbývají jenom hodiny a počet obcí, které letos vyvěsí moravskou vlajku, se už mnoho nezmění – 1552. Jsme vděční za 30 nových obcí oproti minulému roku, je to nejmenší přírůstek za celou dobu iniciativy, letos to bylo složité pro nás všechny.
Největším městem, které si letos s hrdostí připisujeme na seznam, je město významně spojené s historií Moravy, hanácké Athény – KROMĚŘÍŽ. Věhlasné město díky unikátním památkám zejména Arcibiskupskému zámku, Květné a Podzámecké zahradě, zapsané od roku 1998 na prestižním seznamu světových památek UNESCO.

Když byla v roce 2010 zahájena iniciativa „Za vyvěšování moravské vlajky“, obce v moravské části kraje Vysočina by se daly spočítat na prstech jedné ruky. Na Třebíčsku byly mezi prvními Moravské Budějovice a Náměšť nad Oslavou. Města, která zástavu Moravy nesou až do dnešních dní. V roce 2020 je obcí vyvěšujících moravskou vlajku na západní Moravě naprostá většina, především v okresech Třebíč a Žďár nad Sázavou. Třebíčsko je letošní rekordman v počtu nově zúčastněných obcí, jmenovitě například Dolní Vilémovice rodiště Jana Kubiše, atentátníka na říšského protektora Reinharda Heydricha, Dolní Lažany, Horní Vilémovice, Jinošov, Krahulov, Lesonice, Menhartice, Zahrádka, Zašovice
Klučov – máme pročtené, jdeme do toho,
Kramolín, hlavní přístav přehrady Dalešice – vlajku budeme vyvěšovat, jsme rozhodně moravská obec,
Krhov – určitě si nás zapište na seznam moravských obcí,
Oponešice – vadí mi, když lidi říkají Vysočina, my jsme přece na Moravě. Sám říkám lidem, že Vysočina je jenom správní jednotka,
Radotice – tu vlajku máme, budeme vyvěšovat.

Západní Morava je tradičně z obou stran zastoupena po celé délce historické moravsko-české zemské hranice, tedy i několika obcemi ležícími v Čechách. Na české straně jsme s potěšením uvítali obec Květná, která se prostřednictvím pana starosty stala centrem pozornosti v souvislosti s označením zemské hranice na silnici. Bílé linky a nápisy Čechy a Morava se objevily na mnoha místech na Svitavsku, Žďársku a Jihlavsku.

Moravská země má jenom jedny hranice, ty historické. Hledáte odpověď na otázku, proč vlastně byla ta po staletí logicky vedená stará hranice tak necitlivě zrušena a nahrazena malými kraji, jež se nápadně podobají těm, které v padesátých letech vymysleli komunisté? Je to snad z téhož důvodu, že menším se z centra lépe vládne? Tak či onak, vymazat Moravu a moravské povědomí je nemožné. Morava – to jsou naše hluboké kořeny, naše tradice a kultura, kterou žádná jiná nahradit nemůže.

Lenka Holaňová

 

1. místopředsedkyně Moravské národní obce

 

E-mail: holanova@zamoravu.eu

 

Mobil: 604 527 832

Sledujte nás na Facebooku

Jimramov, okr . Žďár nad Sázavou
Okříšky, okres Třebíč
Police, okres Třebíč
Martínkov, okres Třebíč
Dačice, okres Jindřichův Hradec
Valdíkov, okres Třebíč

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *