Nová učebnice dějepisu „Morava do roku 1860“je hotova

Vážení členové a příznivci Moravské národní obce, vážení Moravané. V pátek 22. ledna tiskárna dokončila prvních dvě stě výtisků nové učebnice dějepisu „Morava do roku 1860“. Završila se tak další etapa společného úsilí Moravské národní obce z. s. a Gymnázia Akademia s.r.o. o zpřístupnění skutečných dějin Moravy. Dějin, ve kterých je Morava plnoprávným subjektem historie a ne jen občas zmiňovaným přívěskem dějin Čech. Bylo by velmi náročné znovu připomínat všechny, kteří se o tento čin zasloužili, přesto je nutné zmínit alespoň dvě jména. Ondřeje Hýska z Akademie, hlavního autora publikace a Jiřího Mácu z MNO, na němž ležela hlavní tíha shánění peněz na publikaci. Bez těchto dvou Moravanů by učebnice nebyla, a proto jim patří největší poděkování.

Nyní k tomu, co nás čeká dále. Z prvního nákladu 200 výtisků je 30 kusů rozesíláno knihovnám, recenzentům a spolutvůrcům. Tak jak to požaduje zákon. Zbývajících 170 kusů převzal Jiří Máca pro svůj internetový obchod Moravský Patriot. Jsou určeny pro ty, kteří si učebnici předplatili ještě před vydáním. V tiskárně nyní pracují na další stovce učebnic, tentokrát reprezentativních provedení, určených pro propagaci a případně jako dary významným osobnostem. Po nich již bude následovat normální produkce, až do celkové výše 4 000 kusů. Ta bude distribuována třemi způsoby, v odlišných cenových úrovních. Prvním distribučním kanálem půjdou učebnice pro školy, kde bude využito kontaktů a zkušeností programu: „Učíme o Moravě“ Gymnázia Akademia. Jejich cena bude co nejníže nad výrobními náklady. Druhým kanálem budou internetové obchody, případně i klasické prodejny. Zde je nutné akceptovat určité navýšení ceny, dané náklady obchodu na poštovné a balné. Poslední možnost k získání učebnice bude pro členy a příznivce MNO, kteří si budou moci objednat učebnice přes předsedy Místních organizací. Ti je pro zájemce následně vyzvednou přímo ve skladu MNO. Výhodou bude nižší cena bez vícenákladů obchodu.

To ještě není vše. Přestože se podařilo do učebnice dát mnoho, často poprvé zveřejněných, fotografií Moravik, které vyhledával v muzejních fondech Jan Studeník, ještě jich část velmi zajímavých zůstala nepoužita. Připravujeme proto obrazovou přílohu učebnice, která by je obsáhla. Předpokládáme její vydání v omezeném počtu, pro vážné zájemce o historii Moravy. S určitým odstupem od vydání učebnice „Morava do roku 1860“bude následovat její mladší sestra s názvem: „Moderní dějiny Moravy po roce 1860“. Ta postihne dějiny Moravy od roku 1860 až do současnosti. Máme se tedy nejen na co těšit, ale současně děláme i další významný krok k našemu společnému cíli. Obnovit Moravu, včetně její bohaté historie a kultury.

Ing. Jaroslav Krábek
předseda Moravské národní obce

 

5 odpovědí na “Nová učebnice dějepisu „Morava do roku 1860“je hotova”

  1. Z toho patrně o Slezsku zmínka nebude ?
    Díky za info.

  2. Dobrý den
    kde mohu objednat a jaká bude cena „Moravské dějiny do roku 1860“? Z pracovních důvodů žiji v jižních Čechách ale pocházím ze Slovácka.
    Děkuji a zdravím

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *