LEDNICE – prohlídka Muzea hraček

Doprovodná iniciativa k vyvěšování moravské vlajky na radnicích ve svátek věrozvěstů pokračuje i letos. Máte-li rádi pamětihodnosti a jste navíc tak trochu hraví a nostalgičtí, doporučujeme vám podívat se do muzea hraček v Lednici na Moravě.

Jedná se o rodinné muzeum, které bylo založeno v roce 2014 a stojí za ním práce mnoha nadšenců ať už z rodiny nebo z okruhu přátel.

„A od té doby se bavíme tím, že lidem vyprávíme příběhy našich hraček – ať už ty osobní nebo ty víc historické – jak vůbec někoho napadlo vyrobit právě takovouhle hračku?“ svěřuje se na webu tým muzea. A pokračuje dále: „Naše muzeum najdete v (původně) rodinném domku v samém srdci Lednice. Najdete u nás přes 1000 starých hraček. Od těch, které si pamatují už jen vaše prababičky, až po ty, se kterými jste si sami možná ještě před 30 lety hráli.“

Expozice je rozdělena do několika částí, v nichž si můžeme prohlédnout hračky z období konce 19. století až do konce 20. století. Návštěvníky muzea čeká široká škála zajímavých exponátů. Prostřednictvím výstavy se seznámí s vývojem hraček i hračkářských materiálů a poznají nejznámější hračkářské firmy a osobnosti minulých dvou století.

Když si prohlédnete muzejní exponáty, jistě vás napadne, že Lednice se nachází v srdci památky zapsané na seznamu světového dědictví UNESCO Lednicko-valtického areálu, a že nabízí množství historických skvostů a nádherných přírodních scenérií.

Velmi děkujeme za vstřícnost panu Richardu Žůrkovi s pochopením a ohledem na možnosti malého rodinného muzea.

Drobný významný dodatek: na lednické radnici vlaje moravská vlajka nejen 5. července, ale celý rok.

Moravská národní obec

Foto všech exponátů: Muzeum hraček Lednice

Reportáž TV Prima Cool – tip na automobilový výlet X – Lednice

Foto: Muzeum hraček Lednice
Foto: Muzeum hraček Lednice
Foto: Muzeum hraček Lednice
Lednice, Morava – historická fotografie
Obecní úřad – Lednice

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *