Shrnutí 2. ročníku vlajkové iniciativy

Druhý ročník nepolitické iniciativy Moravské národní obce „Za vyvěšování moravské vlajky“ na radnicích je za námi. S potěšením mohu konstatovat, že tato iniciativa, u jejíž kořenů stál student Martin Zeman, dokázala, že i na počátku 21. století je na Moravě mnoho občanů, kteří se s ní identifikují nejen vnitřně, ale navíc se k ní neváhají otevřeně přihlásit. Iniciativa prokázala svoji životaschopnost. Na mnoha místech si žila „vlastním životem“. S akcí pomohli i lidé, zdůrazňuji nečlenové MNO, kteří zašli na radnici a u zástupců své samosprávy žádali vyvěšení moravské vlajky. Někteří tak učinili spontánně, bez toho, aniž by byli předem domluveni s organizátory akce.

 
     Také mnozí starostové, místostarostové, radní či zastupitelé nečekali na to, až je MNO s výzvou na vyvěšení vlajky osloví. Kladných ohlasů na akci jsme dostali velké množství. Asi nejzajímavější byl z Jindřichovic pod Smrkem v severních Čechách, kde tamní zastupitelé také schválili vyvěšení moravské vlajky: 8 bylo pro, 1 se zdržel, aby si spolu s námi připomněli význam Moravy.
 
• MNO: V Čechách zavlaje moravská zemská vlajka, In: zamoravu.eu, 24. června 2011
 
   V den cyrilometodějských oslav byla vlajka k vidění na mnoha místech. Přinesli si ji mnozí poutníci do centra oslav — na Velehrad a zdobila i farní úřad na brněnském Petrově. Nescházela na Nové radnici — sídle vedení Brna i na budově Jihomoravského kraje, jehož hejtman Michal Hašek k akci uvedl: „Jsme hrdi na naši historii, na historii Moravy, a toto je jeden ze způsobů, jakým se k ní hlásíme.“ Naši iniciativu podpořil již loni.
 
• Michal HAŠEK: Morava je kolébkou naší státnosti, In: Jihomoravský kraj, 5. července 2010
• Michal HAŠEK: Jsme hrdi na historii Moravy, In: Jihomoravský kraj, 5. července 2011
 
     Ještě dnes nám přicházejí informace o tom, kde všude moravská vlajka na svatého Cyrila a Metoděje zavlála. Možná nebudu daleko od pravdy když řeknu, že se z iniciativy pomalu ale jistě stává novodobé nadstranické občanské hnutí. Reakcí ohledně vyvěšování vlajky nám došlo nespočet. Mnozí nabídli pomoc a vyjádřili podporu. Některé ohlasy přišly dokonce až od krajanů z USA. Letošní zapojení radnic do akce bylo ve srovnání s loňskem trojnásobné. V roce 2010 evidovala MNO oficiálně 73 radnic a v roce 2011 již 220. Hezky je tento nárůst vidět na interaktivních mapách 1. a 2. ročníku iniciativy, na nichž jsou zapojené radnice vyznačeny. Konečný součet zapojených samospráv je vyšší. Moravská národní obec (a to nejen) touto akcí potvrdila, že je hlavní představitelkou nepolitické platformy moravského hnutí.
 
• MNO: Mapa 1. ročníku vlajkové iniciativy, In: http://vlajky-2010.zamoravu.eu/, 5. července 2010
• MNO: Mapa 2. ročníku vlajkové iniciativy, In: http://vlajky-2011.zamoravu.eu/, 5. července 2011
 
     I letos se konalo na internetových stránkách mnoha médií nespočet anket k tomu, zda lidé chtějí na své radnici moravskou vlajku. A tak jako loni i letos příznivci moravské vlajky jednoznačně a s jasným náskokem hlasovali pro „ANO“. Na stránkách Radiožurnálu se v jeho hlasování o případném budoucím spolkovém uspořádání ČR na Čechy, Moravu a Slezsko vyslovila většina lidí pro. Zcela nově začaly tyto ankety pořádat i samotné radnice. Na svých webech nechali často hlasovat, zda lidé souhlasí s vyvěšením — i zde, tak jako u anket v médiích, s jasným náskokem převládl názor zastánců moravské vlajky.
 
Spolkové uspořádání Čechy, Morava a Slezsko (+ Anketa), In: Český rozhlas 1 — Radiožurnál, 5. července 2011
 
     Mediální ohlasy byly, až na jednoho či dva novináře, kteří celou akci popisovali řekněme „bulvárním stylem“, kladné. Kromě novin, jako například Deníku, kde vyšel také komentář koordinátora iniciativy, Práva, MF Dnes, Lidových novin, byla iniciativa MNO prezentována také v Českém rozhlase, včetně živého vstupu koordinátora iniciativy, regionálních rádiích a v televizním zpravodajství.
 
• Martin MOŠTĚK: Vlajky dají najevo příslušnost k Moravě, In: Znojemský deník, 4. července 2011
• Roman VOLEK / Michal KOČÍ: Vlajka má vzbudit zájem o historii, In: Vyškovský deník, 4. července 2011
• Vladimír NOVOTNÝ: V kraji zavlají vlajky Moravy, In: Brněnský deník (+ mutace na Jižní Moravě), 4. července 2011
• Veronika KOLESÁROVÁ: Na úřadech zavlála moravská vlajka, In: Olomoucký deník, 5. července 2011
• jih / miš: Moravanům stoupá národní sebevědomí. Vyvěsili 220 vlajek (+ Anketa), In: Lidové noviny, 5. července 2011
• Vladimír NOVOTNÝ: Rozhovor pro ČRo Brno, In: Český rozhlas 1 — Radiožurnál, 5. července 2011
Zprávy v 15.00 hodin (0:09:19), In: Česká televize, 5. července 2011
Zprávy v 18.55 hodin (0:02:16), In: Televize Prima, 5. července 2011
Televizní noviny v 19.30 hodin (0:10:00), In: Televize Nova, 5. července 2011
 
     Možná si to málokdo uvědomuje, ale tato akce je náročná na čas a organizaci. Proto se již nyní připravují další organizační změny, které jak doufám, přispějí k rozšíření naší iniciativy. Během nadcházejících dvou měsíců se bude v Olomouci konat konference pořádaná MNO, na které se bude o těchto otázkách diskutovat. Uvítáme na ní každého, kdo chce nabídnout pomocnou ruku.
Vnímám jako nesmírně potěšitelné, že Morava, přestože nemá zemskou samosprávu, má obyvatele, kteří se k ní hlásí a hrdě používají vlajku jako její symbol. Jsou si totiž vědomi toho, že vládci, režimy, politické strany odcházejí nebo přicházejí — ale Morava a její symboly zůstávají.
 

Vladimír Novotný

 

hlavní koordinátor iniciativy

 
 
 

Pokud máte zájem spolupracovat či nějakým způsobem se zapojit do iniciativy MNO,
kontaktujte Vladimíra Novotného — mobil: 731 183 041, e-mail novotny@zamoravu.eu.

5 odpovědí na “Shrnutí 2. ročníku vlajkové iniciativy”

  1. To se mi líbí:
    …vládci, režimy, politické strany odcházejí nebo přicházejí – ale Morava a její symboly zůstávají.

  2. Tak nějak to totiž skutečně je a bude.
    Plně se ztotožnuju s názory a vnímáním pana koordinátora této vlajkové iniciativy, jak již jsem zde v minulosti psal. Dófejme, že toto vše zůročíme. Jen jeden postřeh jak nepěkné je chování lidí, kteří již jenom studovali za „samostatné“ ČR včetně historie. A ikdyž jsme za československa vlastně již pak neexistovali, přecejenom jakési povědomí a to do jisté míry značné bylo mezi lidmi a to jasné. A i když by dnes již zemské uspořádání pro již dva resp. ( tři ) národy mělo být snadnější, je záměrně jiná než česká historie ve školství nevyučována a záměrně českým nacionalizmem jiná než česká kultura vymazávána – fuj!! Takže „pan“ Přibislavský z městké části Brna-Bystrce jako mladší představitel rady za TOP09 vůbec nepochopil ve svých 34 letech smysl této akce, ani její potřebu, jako již převychovaný čech již školstvím ČR. Bohužel již dále nevzdělaný, samozvaný manažer ve své omezenosti blekotal cosi o nedostatku financí. Při ceně za vlajku cca 400,- nebo možností zapůjčit si vlajku od místní organizace Moravanů, s rozpočtem pro přes 30.000 obyvatel městké části a s platem samozřejmě uvolněného radního je tato výmluva více než směšná. Co by na to mohli říct jenom menší obce a to mnohem. Takže je vidět, že je to výchovou. Bohužel také u takto velké obce je dost problém prosadit názory ikdyž početné skupiny iniciativních lidí viz http://www.bystrcnik.cz/?p=13575 a odkazy, protože tyto názory a aktivita se hravě rozplynou v neangažované většině a bohužel si potom po celé jedno volební období můžou dělat co chtějí dokud s něma nezůčtujeme.
    Mě osobně je 36 let na dějepis na střední škole ze samého začátku 90 let, hned po převratu, si dobře pamatuju a nikdo už mě toto nikdy nevezme.
    Takže je potřeba říct, že dejme tomu, že většinová populace čechů cca 6 mil. oproti dejme tomu 4,2 mil moravanů se snaží vytvořit jeden centralizovaný stát podle vlastních představ a vše jiné co se jim nehodí je účelově vymazáváno i prostřednicvím bohužel mnohých médii včetně české řekněme spíše čechistické televize, a ještě só na to (ne)řádně pyšní, dále stání správou a jejím rozdělením ( kromě osoby hejtmana JMk ) a jejím prostřednictvím i školstvím.
    Zdar a sílu při dalších aktivitách a musíme být jednotní jinak nebudeme časem žádní.
    S pozdravem moravák Svatopluk.

  3. Tak jsem si pana „manažera“ Přibislavského našla v obchodním rejstřiku na internetu a firma ad-pro s.r.o. kterou „manažuje“ ještě s p. Kačerem, nevydělala za poslední 2 roky ani na tu naši pověstnou vlajku. No asi chce se svými znalostmi ekonomie a dějepisu ušetřit obecní penize a investovat je do knižecí zástavy nebo rodového erbu.

  4. Díky za doplňující informace „bystrčačko“ , dáme si na toho pánka lepší pozor. Zatím zdaretz a při dalším blogování někdy nazhle. K.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *