Předání ocenění významným osobnostem moravské kultury – HANĚ A PETRU ULRYCHOVÝM

V neděli 8. prosince se v obci Šumvald na Uničovsku konal Vánoční koncert HANY a PETRA ULRYCHOVÝCH se skupinou JAVORY. Sál kulturního domu byl zcela zaplněn nedočkavými příznivci. Před samotným začátkem hudebního vystoupení jsem coby zástupce Moravské národní obce a jednatel iniciativy „Osobnost Moravy“ dostal od představitelů této tradiční hanácké obce možnost uskutečnit předem plánovaný slavnostní akt, během kterého byly sourozencům Haně a Petrovi Ulrychovým předány pamětní listy a květiny za nominaci a třetí místo v anketě Osobnost Moravy 2017. Oba hlavní protagonisté následně sklidili od obecenstva bouřlivý potlesk. V této souvislosti patří velká úcta a poděkování za vstřícné jednání a spolupráci předsedkyni Školské a kulturní komise obce Šumvald a zároveň ředitelce ZŠ Šumvald, paní Mgr. Šárce Kallerové.

Dále následovalo samotné vystoupení. V přeplněném sále zaznělo mnoho známých a oblíbených písní z jejich repertoáru, mezi kterými v tento adventní čas nemohly chybět ani tradiční moravské vánoční koledy. Paní Hana vzpomněla na velkou osobnost naší kultury, básníka a písničkáře Karla Kryla, který pro ni složil během svého olomouckého působení krásnou píseň „Nevidomá dívka“. Následně jsme mohli tuto nádhernou píseň v jedinečném podání paní Hany Ulrychové vyslechnout.

Petr Ulrych nejprve zmínil dvě alba sourozenců Ulrychových, která v době reálného socialismu neprošla sítem cenzora, a následně připomenul velkého moravského básníka Jana Skácela, když přítomným lidem zprostředkoval jeho výrok o tom, že my Moravané máme tu nejkrásnější hymnu a to tu kratičkou chvilku ticha mezi českou a slovenskou částí státní hymny. Petr se také otevřeně vyznal k lásce k zemi Moravě a moravské lidové hudbě a písním.

Vystoupení sourozenců Hany a Petra Ulrychových s doprovodnou kapelou Javory vzbudilo v hledišti ohlušující potlesk ve stoje. Každý, kdo se tohoto nevšedního koncertu účastnil, si domů odnesl silný a nezapomenutelný zážitek. Velmi mne těší, že ocenění Moravské národní obce, které jsem měl možnost Haně a Petrovi Ulrychovým během této kulturně – společenské akce předat, je rozhodně ve správných rukou.

Stanislav Blažek
kontaktní osoba a jednatel iniciativy „Osobnost Moravy“

Autor dokumentačních fotografií: Jan Chlebníček

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *