Vývoj vlajkové iniciativy na střední a severozápadní Moravě

Také v naší oblasti střední a severozápadní Moravy se úspěšně rozjel letošní 4. roč­ník občanské iniciativy, kterou organizuje naše občanské sdružení Moravská národ­ní obec pod názvem Za vyvěšování moravské vlajky. Je potěšitelné, že představi­telé samospráv mnoha měst a obcí chápou samotný akt vyvěšování moravské vlaj­ky jako dobrou možnost, jak dát najevo svoji hrdost na více než tisícileté tradice, nezaměnitelnou kulturu, bohatou historii a přírodní krásy naší rodné země Moravy. Již dnes, v polovině měsíce dubna, máme v našem překrásném regionu potvrzenou účast a podporu od všech představitelů samospráv. Jedná se o bývalé okresy Jese­ník, Šumperk, Bruntál, Olomouc, Prostějov a Přerov.

 
     Mezi tradiční účastníky a pilíře této iniciativy patří například královské město Uničov, které se může pyšnit titulem nejstaršího institucionálně založeného moravského města moderního typu. Letos si toto překrásné, historií prodchnuté město, připomíná osmisté výročí svého založení.
Těší nás velká podpora takových center, jakými jsou bezpochyby města Šumperk, Jeseník, Zábřeh, Mohelnice, Litovel nebo město pod Spanilou věží, tedy Tovačov. Moravská vlajka pravidelně zdobí také radnici ve městě Chropyni, které je neodmyslitelně spojeno s pověstí o legendárním králi Ječmínkovi; v Lošticích, které jsou zvány jako „hlavní město tvarůžků“; ve městě Úsově, známém především díky místnímu zámku se stálou expozicí Lovecko–lesnického muzea; v Moravském Berouně s krásně zrekonstruovaným náměstím; ve městě Budišov nad Budišovkou, které se rozkládá v malebné kotlině mezi Oderskými vrchy a pohořím Nízkého Jeseníku; v hanáckém Kojetíně či v městysech Dřevohostice a Brodku u Přerova.
Ovšem neméně důležitá je pro naše úsilí o emancipaci Moravy, také podpora mnoha desítek obcí našeho regionu. Již tradičně se do této vlajkové výzvy zapojují například obce Dlouhá Loučka, Paseka, Želechovice, Medlov, Troubelice, Šumvald, Lipinka, Nová Hradečná, Újezd u Uničova, Červenka, Střeň, Příkazy, Náklo, Slatinice, Drahanovice, Určice, Bílsko, Štarnov, Hlušovice, Dolany, Babice, Mladějovice, Komárov, Řídeč, Lužice, Domašov u Šternberka, Hnojice, Štěpánov, Hlásnice, Horní Loděnice, Libina, Oskava, Rohle, Kamenná, Rapotín, Bludov, Dolní Studénky, Rovensko, Kosov, Olšany, Dlouhomilov, Třeština, Stavebnice, Moravičany, Palonín, Police, Klopina, Lesnice, Zvole, Postřelmov, Maletín, Brníčko, Mírov, Lipová, Horní Moštěnice, Skalička, Huzová, Ryžoviště, Horní Město, Tvrdkov, Dětřichov nad Bystřicí nebo Lomnice u Rýmařova.
Také letos se naši aktivisté snaží oslovovat starostky, starosty a další zástupce samospráv, dosud nezapojených měst a obcí, aby jim předali dokument s textem samotné výzvy a další písemné materiály o moravských symbolech, moravské vlajce, a také leták o významných moravských dnech. Toto naše úsilí přineslo první plody v podobě nově do iniciativy zapojených obcí. Na Olomoucku jsou to obce Horka nad Moravou, Skrbeň, Velký Týnec, Pňovice. Na Prostějovsku se pak k Moravě nově přihlásily obce Čelčice a Víceměřice.
Na mnoha dalších radnicích budou o iniciativě MNO radní a zastupitelé teprve jednat, mnoho měst a obcí hodláme ještě oslovit a požádat představitele místních samospráv o spolupráci. Proto je velká naděje, že počet zapojených radnic v naší oblasti zdaleka není konečný.
Závěrem bych chtěl poděkovat všem starostkám, starostům, radním a zastupitelům za dobrou vůli, se kterou k vlajkové iniciativě přistoupili a za důvěru, kterou v naše úsilí vkládají. Zvláštní uznání bych také rád vyjádřil mým kolegům aktivistům a vyjednavačům této promoravské iniciativy. Velmi si jejich práce vážím.
O výborné spolupráci se starosty v našem regionu a jejich podpoře se můžete přesvědčit z přiložených fotografií.
 

Stanislav Blažek

 

regionální zmocněnec vlajkové iniciativy

 
 
 

Starostka obce Pňovice paní Mgr. Ludmila Zavadilová a pan místostarosta Luboš Čunderle s moravskou vlajkou. V pozadí je znak obce.

 

Starosta obce Třeština pan František Laštůvka a místostarostka paní Ludmila Plechatá s moravskou vlajkou.

 

Pan starosta přebírá knihu Morava — dějiny země uprostřed Evropy, kterou jsem během jednání na OÚ v Třeštině věnoval místní knihovně.

 

Starosta obce Třeština pan František Laštůvka a pan Stanislav Blažek z Moravské národní obce.

 

Starosta obce Třeština pan František Laštůvka a místostarostka paní Ludmila Plechatá s učebnicí o Moravě.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *