ALBEROBELLO – Italský generál vyvěsil moravskou vlajku

V neděli 21. července 2013 jsme předali moravskou vlajku panu generálovi ve výslužbě Giorgiovi de Lorenzo v překrásném jihoitalském městečku Alberobello. Pan generál nám na oplátku slíbil, že ji bude pravidelně každý rok 5. července vyvě­šovat na znamení podpory země Moravy. Vlajku taky hned ve své usedlosti vyvěsil spolu s ostatními vlajkami států Evropské unie a jinými. S panem generálem se zná­me od roku 2009, kdy jsme se set­kali v jeho usedlosti, kterou jsme náhodně našli na internetu. Celoročně pracujeme spolu s manželkou se zdravotně postiženými lidmi a organizujeme pro ně letní dovolené. A tak jsme u pana de Lorenza strávili první dovolenou a tehdy také započalo naše přátelství.

 
      Od té doby trávíme u něj každý rok měsíc dovolené společně s našimi klienty. Velice si ho oba vážíme pro jeho lidský přístup k nám i našim klientům.
 

Radim Jambor

 

příznivec Moravské národní obce

 
 
 

01
Moravská vlajka zaujala pozici mezi vlajkami Evropské unie a dalšími vlajkami. Zatím v soukromí pod italským sluncem.

 

02

 

03

 

04

 
 

O městečku Alberobello
Jižní Itálie, region Puglia, provincie Bari
 
Městečko Alberobello založil v 15. století hrabě Acquaviva uprostřed rozlehlé vápencovité krajiny. S jeho nadmořskou výškou 400 m n.m. je jediným místem Apulie, kde každoročně sněží. Turistickým magnetem tohoto půvabného místa je architektura. Nacházejí se tu malé bílé hobití domečky se špičatou střechou zvané trulli. Je jich tu na 1400 a vznikly starou stavební technologií nasucho „murri a secco“, bez použití malty. Trulli jsou postaveny z místních vápencových balvanů nasbíraných na okolních polích. Jsou zakončeny kuželovitými střechami z vápencových destiček. Od roku 1996 jsou bílé domečky s kupolí — trulli na seznamu Světového kulturního dědictví UNESCO. V okolí města jsou rozlehlé vinohrady a olivové a mandlové háje. Typickými produkty jsou proto olivový či mandlový olej, mandlové mléko, likér… Pěstují se zde i největší a nejsladší třešně na světě — „cigliege ferrovia“, které se používají jako náplň čokoládových bonbónů Mon Chéri.

 
 
 

05

 

06

 

07

 

08

 
 
 

 
Radim Jambor, cestovatel a světoběžník, občan Rakouska. Z Československa odešel s rodinou v roce 1989. Na svou rodnou Moravu nikdy nezapomněl, stále se v Brně setkává s přáteli a bývalými spolužáky.
 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *