462 RADNIC – malé shrnutí dosavadního průběhu iniciativy

Pátý ročník iniciativy „Za vyvěšování moravské vlajky“ je už takové první malé vý­ročí. Rok 2014 se koná ve znamení zvýšeného důrazu na doprovodnou akci vlajkové iniciativy: zpřístupnění místních muzeí a pamětihodností za zvýhodněné vstup­né, za účelem probuzení většího zájmu občanů o poznávání naší moravské vlasti, její historie a kultury. Letos jsme tak k těm tradičně připojovaným získali dvě výz­namné instituce v Olomouci: Muzeum umění — Arcidiecézní muzeum a Vlastivědné muzeum. Díky Stanislavu Blažkovi, předsedovi oblastního sdružení MNO Haná, byla s oběma muzei navíc dohodnuta dlouhodobá spolupráce při propagaci kulturních hodnot, historie a tradic Moravy.

 
     Na seznamu moravských obcí a měst, které 5. července vyvěsí moravskou vlajku, jsme překročili počet 460 radnic. Činím proto malé shrnutí dosavadního průběhu.
Když jsme v roce 2013 oslovovali radnice, často jsme slyšeli, že na moravskou vlajku si už lidé zvykli, že vlajka v obci zdomácněla a její vyvěšování je samozřejmostí. Děje se tak i v letošním roce. Obecní zastupitelé považují vyvěšení moravské vlajky na Cyrila a Metoděje za tradici. Nejenom na radnici — sportovní hry, hody, hasičské soutěže. I tady bý­vá moravská vlajka používána.
Tradičně mezi prvními — dokonce ještě před oficiálním zahájením vlajkové iniciativy — potvrzovaly svou účast obce na severozápadní Moravě, kde je podpora iniciativě MNO a spolupráce s radnicemi nejsilnější a nejvíce rozvinutá. Tj. na Olomoucku a Šumpersku, v čele se starobylými městy Uničov, Šumperk, Litovel a Zábřeh. Moravská vlajka zdomácněla také v Moravské Třebové a v dalších obcích na Svitavsku — v kraji Pardubickém.
Letos podruhé se připojují města Bruntál, Hanušovice, Vidnava a Zbýšov u Brna. Pozadu nezůstává ani Vysočina. Pod­poru Moravě vyjadřuje také aktuálně připojená obec — slovenské Devičany v okrese Levice. Objevují se již také první letošní novinky: Mostkovice, Bedřichov, Sudice, Vanovice a další. Obec s pořadovým číslem 400 — Jezdovice, okres Jih­lava a další rychle přibývají:
 
426 — Radňovice (Žďár nad Sázavou, Vysočina)
427 — Střítež (Žďár nad Sázavou, Vysočina)
428 — Žabeň (Frýdek-Místek, Moravskoslezský kraj)
429 — Lednice (Břeclav, Jihomoravský kraj)
430 — Frenštát pod Radhoštěm (Nový Jičín, Moravskoslezský kraj)
 
Informace o připojených radnicích pravidelně zveřejňujeme na facebookové stránce Chcu, aby na mojí radnici vlála Morav­ská vlajka. Moravská národní obec dokazuje, že obyvatelé Moravy jsou na svou zemi hrdí, že ji mají rádi, a že na své kořeny nikdy nezapomenou.

Lenka Holaňová

 

místopředsedkyně Moravské národní obce

6 odpovědí na “462 RADNIC – malé shrnutí dosavadního průběhu iniciativy”

  1. Dobrý den, jak se dívám na tu mapku………, Valaši musíte trošku víc zabrat, jeden z nejkrásnějších koutů naší Moravy, jestli ne vůbec nejhezčí….tak zabrat ogaři, ještě není nic ztraceno:-)
    Krásné svátky

  2. Zdravím paní Holáňová, esi se tu vyskytnete, prosím o doplňení mapy o Martinice okr KM 🙂 jak to uvidí v Žeranovicách a na Horním Lapači, oni se přidají taky jelikož Holešov vyvěsí taky, nejspíš 🙂

  3. Zdravím vás všechny. Skvělá iniciativa. Mám obrovskou radost. Naše Morava ještě žije.

  4. Tož ale chtělo by přejít na další stupeň – požadovat státoprávní obnovu Moravy. Byl bych nerad, kdyby vyvěšení vlajky bylo jediným projevem moravanství těchto obcí a dál už by nebylo nic.

  5. Zdravím, Richarde, na Valašsku určitě zabojují, do svátku ještě zbývá dost času. Filipe, díky za upozornění, přidáváme Martinice, ostatní obce ověříme. Přeji hezké svátky všem

  6. Jikro vím,že to myslíš jistě dobře, ale stále platí moudro našich předků.

    „Práce kvapná málo platná“

    Na Moravě je plus mínus asi 2500 radnic.
    Moře práce ještě čeká na celé Moravské hnutí než lidé budou cítit patriotismus ke své zemi a budou chtít něco změnit.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *