900 RADNIC – Srdce Moravy

Před pár lety by se nám to zřejmě zdálo nemožné. Do svátku svatých věrozvěstů Cyrila a Metoděje zbývá ještě několik dní a polovina moravských obcí na historic­kém území vyjadřuje svou sounáležitost k Moravě. Nejsou třeba další důkazy o exi­stenci země Moravy v našich srdcích a přirozeném moravském patriotismu. Lidé Moravu vnímají jako svůj domov, s nímž jsou spjati celý život.
 
„Me Hanáce, sme take Moraváce!“
 

 
     Úrodná rovinatá Haná je též nazývána „Srdcem Moravy“; vyznačuje se udržováním lidových zvyků, krásnými boha­tými kroji, hanáckým nářečím, krásou a půvabem starých lidových obyčejů. Obce z této části Moravy, západní Hané, na Prostějovsku se rovněž hlásí ke svým moravským kořenům: „Přece me Hanáce, sme take Moraváce!“, zněla odpověď na otázku, proč moravská vlajka. Již nyní máme na Prostějovsku potvrzenou účast vyvěšování moravské vlajky přibližně v třiceti nových obcích v čele s městem Plumlovem. Výběrem některé další: Bílovice-Lutotín, Čehovice, Dětkovice, Dobro­milice, Držovice, Hačky, Laškov, Mořice, Myslejovice, Mostkovice, Ohrozim, Pavlovice u Kojetína, Slatinky, Stínava, Vranovice-Kelčice, Vřesovice a Zdětín. Ani obce při jihozápadní hranici Hané neotálejí. K městu Vyškovu a dalším se tu nově připojuje na dvě desítky dědin a městeček, například Hodějice, Holubice, Komořany, Nesovice, Tučapy či Bran­kovice. „Připojujeme se určitě, už jsme byli rozhodnutí před vaší výzvou; Nám se ta vlajka líbí a měla by viset častěji, nejen na Cyrila a Metoděje“, zní některé reakce obecních představitelů na Vyškovsku. V jedné staré hanácké písničce se zpívá:
 

„To je pro Hanáka cheba návěči,
že oni se poznávaji všode po řeči.
Jak e Češi tak e Němci,
nésó všode steni všeci.
Tak me take Moravané,
nesme jednací.“

 
Nejsme na Moravě všichni stejní, spojuje nás však vztah k zemi, k starodávné Moravě. Děkujeme nejen představitelům obcí, ale všem, kteří si váží historie vlastní země a kulturního dědictví předchozích generací.
 

 
 
 
 

Lenka Holaňová

 

místopředsedkyně Moravské národní obce

 

hlavní koordinátorka vlajkové iniciativy

 
 

mobil: 604 527 832

 

e-mail: holanova@zamoravu.eu

 
 
 

Jedna odpověď na “900 RADNIC – Srdce Moravy”

  1. Jen kde je ten Holomóc a Prostějov a Ostrava!!!Dědiny to táhnó jako vždycky v histórii.Jak za teho slavnyho českyho obrození…V dědinách to tahle knězi a učiteli a ve velkéch městách měščani si žehlile šose a bele sámé“bón“ a“šéén“.Opatrno abe se nenaběhle!!!Doba se mění ale te páteře só furt pružný a koróhve se točijó,takže aji ti měštíni prozřó. MORAVĚ KU SLÁVĚ-hip,hip,hip!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *