Putování Moravou – Na kraji Hané

Do míst, kde se rovinatá Haná zvedá ve vrcholky Drahanské a Zábřežské vrchoviny se v sobotu 28. listopadu 2015 vydá další pokračování Putování Moravou. Podívá­me se do obce Stražisko, kterou si v minulosti oblíbili prostějovští měšťané, i na další místa. Spíše nenáročná procházka bude mít maximálně jedenáct kilometrů. To především podle počasí, přece jen se nechceme nachladit. Putování začne u Bě­leckého mlýna, oblíbené výletní restaurace, t. č. bohužel zavřené. Stejnojmennou oborou vystoupáme z údolí řeky Romže do Přemyslovic, kde si prohlédneme větrný mlýn a zámek. Poté opět sestoupíme do údolí — do Stražiska. Tam se podíváme ke kostelíku a také do vilové čtvrti, kde trávili prostějovští měšťané svůj volný čas.

     Mimo jiné tu měl své letní sídlo i Otto Wichterle. Ve Stražisku se poté rozhodneme, zda a kam pokračovat. Nabízí se pokračování proti proudu Romže do Čunína, který je zajímavý nejen svým názvem, ale také třeba dřevěnou vlakovou zastávkou, jež by měla být ještě původní. Anebo po proudu Romže do Ptenského Dvora, kde se kdysi rozkládalo hradiště a nyní to tam voní dřevem.
Ať už se na místě rozhodneme pro jakýkoliv závěr, začátek cesty je jasný — sraz v 9.10 hodin před hlavním olomouc­kým nádražím. Případně je možné se přidat v Prostějově s tím, že ze zdejšího hlavního nádraží se odjíždí v 10.02 hodin motorákem ve směru Dzbel. Návrat v průběhu odpoledne, nejpozději v půl šesté. Zpáteční jízdenka vyjde maxi­málně na 120,- Kč na osobu. Samozřejmě se využije skupinové jízdenky, takže cena bude nižší. Účast je i přes nízkou náročnost na vlastní nebezpečí. Doporučuje se teplé oblečení a vhodná obuv. V případě předpovědi nepříznivého počasí se výlet nejpozději v pátek v poledne zruší.
Výlet je také součástí turistické série Větrání webu Radost z pohybu, který vzniká na Fakultě tělesné kultury Univerzity Palackého v Olomouci. Pro aktuální informace k výletu sledujte jeho facebookovou událost.
 

Martin Višňa

 

předseda místního sdružení MNO Olomoucko

 
 

Hřebečsko

 

Moravský turista

 

Radost z pohybu

 
 
 

 

Strážisko

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *