KŘTINY – Reportáž z votivní mše na památku krále Svatopluka

V neděli 13. března 2016 se uskutečnila v chrámu Jména Panny Marie ve Křtinách bohoslužba za velkomoravského krále Svatopluka I. Velikého (* 826; † 9. března 894). Akce proběhla pod patronací Moravského kulatého stolu, zastoupena spolky Moravský národní kongres a Královský řád Moravských rytířů svatého Rostislava a Kolumbana. Bohoslužbu celebroval Mons. Jan Peňáz, který v kázání kladl důraz na rozlišování a pojmenovávání věci pravými jmény, např. muslim a islám, křesťan a víra, hříšník a hřích. Přidal též příhodu ze života, jak mladí neznají základní poj­my — Morava je Morava a Čechy jsou Čechy: „Přišli za mnou na faru mladí kvůli křtu a řekli: ‚Přijeli jsme do Čech a hranice překročili v Mikulově'“.

 
     Smutné, jak média manipulují s lidmi a Moravu záměrně označují za Čechy alias Česko. Během celé bohoslužby jsem stál s moravskou vlajkou u oltáře na počest nejen krále Svatopluka, ale též země Moravy. Na závěr zazněla poslední (7. sloka) písně „Bože, což ráčil“, která byla za komunistů, jak připomněl otec Jan, vypuštěna z kancionálů, kvůli odkazu na Moravany; poté, již bez varhan, píseň „Moravo, Moravo“. Setkání mělo velice důstojnou atmosféru. Věřím, že nás bude za rok více a společně vzdáme hold zemi Moravské. Modlitba je důležitá jako podpora pro naše činy, tak, jak to dělal král Svatopluk I. nebo svatí Cyril a Metoděj.
 

S pozdravem

Antonín Ševčík

 

člen Moravské národní obce

 
 
 

7. sloka
 
I když se pyšná nevěra kol vzmáhá
a peklo seje koukol nových zmatků,
nebudem dbáti odvěkého vraha,
nedáme sobě bráti věčných statků.
[: Víře vždy věrní budou Moravané:
Dědictví otců zachovej nám, Pane! :]

 
 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

2 odpovědi na “KŘTINY – Reportáž z votivní mše na památku krále Svatopluka”

  1. Tak oni jsou schopní Češi (v tomto případě jednoznačně čecháčci), kteří se přistěhovali z Čech na Moravu, prohlásit i o významných moravských městech ve sdělovacích prostředcích, že jsou v Čechách – několikrát jsem to na vlastní uši slyšel o Znojmu.
    Reportáž z jiného poutního místa:
    Povšimněte si té arogance v reportáži (1:10 min) z posvátné hory Moravanů Svatého Hostýna. Chtěla snad ČT divákům něco naznačit? Stáhnout video můžete zde: http://uloz.to/xuB3DQoZ/prelom-roku-na-hostyne-mp4
    Čeho se ještě dočkáme od této organizace, jejíž moderátoři hlavních zpráv ignorují spisovný jazyk – spojovací prvek občanů ČR?

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *