14 odpovědí na “Den za Moravu 2016 – fotoreportáž”

  1. media letos mlčela dokonce ani brněnská “ Rovnost“ nepřinesla obvyklé info z akce.

  2. Alespoň lze vidět, jak je český stát tolerantní (tedy vůči některým).

  3. Nelze spoléhat na česká media. Morava – moravské hnutí nutně potřebuje vlastní alespoň internetová media ( před pár roky vycházely hodně dobré internetové Moravské noviny ). Například v Ekonomu vyšel velice dobrý článek Zrušme kraje…, přesně takové informace a argumenty, které jsou uváděny v článku se musí dostávat k obyvatelům Moravy pravidelně nikoliv omezeně před KV. Stejně tak informace o akcích jako vyvěšování , moravské dny nebo mezinárodní konference atd. se potřebují dostat mezi širokou moravskou veřejnost, doposud zůstávají v omezené skupině „zapálených“ moravanů.

  4. pane Jiří tož ještě dneska budu volit psM a pokud by tak uděl každý kdo žije na Moravě tak sa nemusíme scházet na pochodech !

  5. Pane Nyvlte, jak zajistíte, aby „se musí dostávat k obyvatelům Moravy“? Tím, že se ji je přepošleme mezi sebou, abychom se upevnili v názorech?

  6. pane tsk informovat informované nemá smysl. Neinformovanost většinového obyvatelstva na Moravě je ovšem ohromná, proto musí začít fungovat moravská media ( nejenom internetová). Moc medií je obrovská stačí se podívat co předvádí ta česká. Jiná otázka je kde na to moravské hnutí vezme prostředky.

  7. Myslel jsem to ironicky.. Jak docílíte onoho „musí“? V tom je podstata problému.

  8. Já, kdybych měl čas a finance, tak bych se spolupodílel hned. Tak to su jen volič, podporovatel a fanda moravského hnutí a strany. Nějaké to médium by to chtělo

  9. pane tsk PENÍZE otázka není jestli musíme , ale kde sehnat finance. Přes politiku po sobotním výprasku psM to opět nepůjde.

  10. PSM utrpěla nyní zdrcující porážku a i komunální volby nebyly na počet voličů lepší, a zdá se, že volby příští rok nebudou jiné. Pokud tomu tak bude, tak to bude rozhodující porážka. Přes politiku cesta nepovede. Ani více socialisticky a sociálně orientovaný program nepomáhá k nabrání dalších hlasů. Bohužel.

  11. R. Svoboda: Přesně tak. PSM chce sice po „vítězných volbách“ zavést zemské uspořádání (přesněji nadiktovat seshora), ale má zmatek jaké. Jednou cosi říká o Zemi moravskoslezské, jindy o zemích Slezsko & Morava. PSM si neuvědomuje, že touha po zemském uspořádání musí vzejít zezdola, z uvědomělé moravské a české občanské společnosti. Na tomto poli má Moravská národní obec ještě spoustu práce. Spojence je třeba hledat i v Čechách. Vhodným partnerem by mohli být Starostové a nezávislí. K tomu také musí být zpracované studie proveditelnosti, jestli v Čechách zachovat krajský systém, na Moravě zemský apod. Žádné relevantní studie zatím neexistují. Všichni se mechanicky vrací před roky 1948 a 1918, držíce se na milimetr přesně středověkých hraničníků, přitom si neuvědomují, že žijeme v digitálním 21. století. Když zemský systém, tak radikální změnu i co se týče ústavy republiky, tj. nový název republiky, hymen, nové státní a zemské symboly, uzákonění zlato-červeného šachování moravské orlice, zemských vlajek (bikolór) apod. Rovněž je potřeba si uvědomit, že obnovený zákonodárný Moravský zemský sněm s vládou se těžko jednou navrátí do neorenesančních budov z 19. století. V souvislosti s výstavbou jižního centra města Brna, kde bude stát jednou (věříme) moderní špičkové nádraží, lze v tomto směru uvažovat také o výstavbě Moravské vládní čtvrti, kde bude i nová zemská sněmovna. Vize vzkříšené Moravské země je běh na dlouhou trať, to může trvat ještě 20 až 50 let. Podle předvolební superdebaty se stávající velké strany do této změny nijak nehrnou a jsou spokojeny se stávajícím stavem – kraje jsou pro ně odkladištěm politiků, průtokem eurodotací a vidina slušného finančního zabezpečení. Otázka zrušení krajů může být ovšem nastolena již po příštích parlamentních volbách, kdy zcela určitě vyhraje hnutí ANO, které by nejradši všechny kraje zrušilo a vše zcentralizovalo. O snížení počtu krajů se v médiích reálně hovoří. Na expertízách jistě pracují v tajnosti i ostatní velké strany, kdyby k tomu „náhodou“ došlo, ale myslím si, že vždy půjdou proti duchu „moravanství“. Musíme být proto připraveni vytáhnout vlastní argumenty a expertízy, které zatím bohužel nemáme.

  12. Keny vidíš to hodně zjednodušeně. Pokud nějaká strana vyhraje volby s nějakým programem, tak je plnění tohoto programu vůle lidu, nikoliv diktát shora. Bez touhy zezdola ty volby nikdy nevyhrajeme. A bohužel jinak než skrze schválení příslušného zákona se zemské uspořádání nedá obnovit( I kdyby vysela moravská vlajka na každém domě). V tomto dělá Moravě poněkud medvědí službu MNO, své akce pořádá pod záštitou různých politiků, kteří pro Moravu nikdy nic neudělali a neudělají, ti pak mohou mezi moravskými patrioty uměle vytvářet dojem jako by byli nějak promoravsky orientovaní a Morava tím ztrácí své hlasy ve prospěch jiných ( pražských) stran. A to už ani nezmiňuji skutečnost, že jsou to často lidi -morální odpad, o které bych si neopřel ani kolo.

    A pro obnovu zemského zřízení není potřeba volby ani vyhrát, stačí se jen se dostat do parlamentu, a při vhodné příležitosti to za něco zobchodovat, třeba podporu nějaké vlády, či jiného zákona.

    Poznámce o Stanu se musím smát, je vidět že politiku moc nesleduješ, jednak Stan není strana, ale je to jen lobistická organizace, která má za úkol spřáteleným starostům přihrávat dotace pro jejich obce. Dotace jdou přes kraje a starostové se v žádném případě proti krajům vymezovat nebudou, aby o dotace nepřišli. Stan je ideologicky zcela prázdná skořápka, v podstatě volné sdružení starostů. Navíc Gazdíka známe velmi dobře, na podobné téma s ním bylo hovořeno mnohokrát, ale tudy cesta nevede, ten je nedílnou součástí systému, jak se říká kapři si rybník nevypustí. A to už ani nezmiňuji skutečnost, že Gazdík to táhne s Kryčerem a asi nemusím vysvětlovat kým a za co je jmenovaný placen.

    S tou druhou polovinou příspěvku už se dá souhlasit, tam máš docela pravdu.

    Jinak strana Moravané měla v krajských volbách jen jednu šanci na úspěch, pojmout volby jako referendum o krajích, to je zaměřit se na ty, kdo jako vždy vyhrál volby tj. nevoliče a jít ve všech moravských krajích do voleb pod názvem koalice „Zrušme kraje- ušetříme miliardy“ , tak by měli občané jednoznačnou možnost říct, co si o těch krajích myslí, bez ohledu třeba i na nějaké Moravanství, ale hold zvítězili jiné vize.

    A strana Moravané ví jaké chce zemské uspořádání, máme ve stanovách jasně definovaný programoví cíl, cokoliv jiného je jen lidová tvořivost různých členů a představitelů strany.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *