Učebnice pro Moravu

Představujeme nový projekt Moravské národní obce, iniciativu „Učebnice pro Moravu“. Jejím cílem je získat prostředky pro vývoj, výtisk, propagaci a distribuci učebnice o Moravě a tyto činnosti řídit a koordinovat. Učebnice bude určena pro žáky 6. až 9. ročníků moravských základních škol a odpovídajících ročníků víceletých gymnázií. Učebnici plánujeme vytvořit tak, aby byla vhodná zejména pro samostudium. Je tedy možno tuto učebnici označit jako vůbec první učebnici dějin Moravy pro samouky.

Kdo a kdy:
Tým pod vedením statutárního zástupce Gymnázia, ZŠ a MŠ AKADEMIA Mgr. Ondřeje Hýska, Ph.D., který již má v oblasti tvorby učebních materiálů o Moravě praxi z projektu „Učíme o Moravě“ (http://www.ucimeomorave.cz/. Tento tým v průběhu let 2019 a 2020 vytvořil textový a obrazový obsah dvoudílné naučné publikace s rozsahem 2 x 160 stran formátu A4.
Aktuálně: Učebnice s názvem „Moravské dějiny do roku 1860“ byla v prosinci 2020 dána do tisku, v distribuci je od počátku roku 2021. K dostání je např. v našem partnerském e-shopu Moravský patriot.
Navazující „Moderní dějiny Moravy po roce 1860“ jsou v plánu k dokončení v průběhu roku 2021.

Cíl:
Morava má velice bohatou vlastní historii, která není v současných učebnicích zaznamenána. Morava je nehmotným dědictvím, jež nám předali naši předkové a kontinuita znalosti její historie u mladé generace je nezbytně nutná pro budoucnost této země. Cílem učebnice je tedy vzdělávat mladé lidi o historii své země a pozitivně tak obyvatele Moravy motivovat k hrdému a především pozitivnímu patriotizmu.

Proč:
Důvodem vzniku této iniciativy jsou četné podněty našich příznivců jak lépe a účinně šířit povědomí o Moravě, jejích svébytných dějinách a u veřejnosti podnítit sebevědomé moravanství a sounáležitost k této  zemi. Jedním z opakujících se důvodů je právě důraz na znalost vlastní historie.

Jak:
Při tvorbě učebnic se bude vycházet z osvědčených materiálů projektu „Učíme o Moravě“. Obsah učebnic bude zjednodušen pro danou věkovou kategorii a didakticky uzpůsoben požadovanému účelu. Hlavní ideovou náplní bude podání dějin Moravy z pohledu získávání a ztrácení zemské samosprávy. Důraz bude rovněž kladen na dějiny církevní a kunsthistorii. Obsahová struktura bude odpovídat Rámcovému vzdělávacímu programu (RVP-ZV) v platném znění, pochopitelně nikoliv s ambicí suplovat materiály k obecným a českým dějinám, ale akcentovat moravské zemské dějiny v evropském kontextu.

Finance:
Učebnice pro Moravu budou financovány z příspěvků jednotlivců i organizací. Pro tento účel byla založena veřejná sbírka.

Příspěvky je možno zasílat na účet 50405049, kód banky 2010.

Odkaz na transparentní účet Moravské národní obce z.s. určený výhradně pro iniciativu Učebnice pro Moravu:
https://ib.fio.cz/ib/transparent?a=50405049&f=01.10.2017&t=31.12.2050/

Darovací smlouva

Hlavní koordinátor iniciativy:
Jiří Máca, předseda místního sdružení MNO Podstarohorci
Tel: 608 821 349
maca@zamoravu.eu

PLÁNOVANÝ OBSAH UČEBNICE:

ÚVOD DO STUDIA MORAVSKÝCH ZEMSKÝCH DĚJIN
– Co je to Morava?
– Proč je poznávání naší minulosti důležité?
– Odkud a jak získáváme informace o dějinách?
– Jaké máme historické prameny?
– Historický čas a prostor

MORAVA V PRAVĚKU
– Než k nám přišli lidé
– Starší doba kamenná
– Mladší doba kamenná
– Pozdní doba kamenná
– Doba bronzová
– Doba železná

MORAVA V RANÉ DOBĚ DĚJINNÉ
– Keltové na Moravě
– Morava a antický svět
– Germáni na Moravě
– Doba tzv. „stěhování národů“

STŘEDOVĚK
– Slované na Moravě
– Velká Morava a Mojmírovci
– Temné 10. století
– Morava v knížecí době
– Moravské markrabství posledních Přemyslovců
– Lucemburská Morava, Jošt Lucemburský

RANÝ NOVOVĚK
– Jiří z Kunštátu a Poděbrad, Matyáš Korvín a Jagellonci
– Nástup Habsburků na moravský markraběcí trůn
– Renesance a reformace na Moravě
– Zemský sněm moravských stavů, Karel starší ze Žerotína
– Moravské stavovské povstání, konfederace a třicetiletá válka
– Barokní a osvícenský absolutismus

DLOUHÉ 19. STOLETÍ
– Napoleon na Moravě
– Vídeňský kongres
– Moravští osvícenci, vlastenci a buditelé
– Revoluce 1848 a počátky politického života
– Od Moravy k Čechům
– Morava před první světovou válkou

KRUTÉ 20. STOLETÍ
– První světová válka, zánik Moravského markrabství a sněmu
– První československá republika
– Druhá republika
– Protektorát Böhmen und Mähren, nacistická totality
– Druhá světová válka, zánik Moravskoslezské země
– Komunistická totalita, normalizace

SOUČASNOST
– Listopad 1989 a zánik Československa
– Morava v České republice
– Morava v Evropské unii

33 odpovědí na “Učebnice pro Moravu”

  1. Mozna by nebylo na skodu vystavit Paypal ucet pro zamorske darce. Stavajici system nam totiz nedava dobre moznosti zasilani penez bez zbytecne drahych poplatku.
    Dekuji.

  2. Ano,tato učebnice je potřebná,nejen pro studenty škol,ale i pro širokou veřejnost na Moravě,konečně i Češi by měli vědět,že existujeme,žijeme,dýcháme.Její vydání je rozumný počin,který podporuji.

  3. Navrhuji vypsat předplatné, zaplatím hned, knihu obdržím po vydání.

  4. Děkujeme za Vaše nápady a ohlasy!

    Pane Kadlcek jistě na tom na začátku příštího roku zapracujeme.

    Pane Opletale pouvažujeme i nad Vaším nápadem s předplatným.

    Přeji Vám pěkný den!
    Jiří Máca

  5. Souhlasím s panem Opletalem. Můžete zaslat knihu i do zahraničí ? A platit eurem možno ?

  6. Konečně! Učebnice pro Moravu je velmi důležitá. Pro žáky a studenty, ale i v moravských rodinách. Právě tam výchova k hrdému a uvědomělému moravanství začíná.Doufám, že v ní bude i kapitola o folklóru Moravy, důležité součásti moravské kultury a historie, řemesel. Bohatství krojů, dialektů, zvyků, písní a tanců, lidové moudrosti je třeba zachovat. Slovácko, Valašsko, Haná, Horácko….

  7. Vynikající nápad. Ke sbírce se připojím a knížku si také moc rád koupím.

  8. Dobrý den, je možné příspěvek použít jako odčitatelnou položku ze základu daně fyzické osoby (resp. zároveň získat potvrzení od obdarovaného), rád bych přispěl a zároveň měl dobrý pocit, že jsem stát připravil o nějakou korunu .) Děkuji JK

  9. Přimlouvám se za předplatné, pokud bude možné, moc rád se připojím.

  10. Rád přispěji na učebnici. Doufám, že v učebnici konečně bude vynechán zastaralý český národní mýtus výkladu o původu první vládnoucí křesťanské dynastie na Moravě, v Čechách stupidně nazývané nesmyslně „Přemyslovci“ (počínajíc Sámem,… Rostislavem, … Bořivojem, … Václavem III.). Poznamenán, že Moravu nerozvrátily hordy Maďarů; ti jako národní uskupení v 9. století ještě neexistovali. K tomu mohu zaslat příspěvek, který tento blud katolických kronikářů vyvrací na základě moderní genetiky. S pozdravem G. M. Kališ

  11. K předplatnénu se taky rád připojím, mám 4 vnuky a tak aspoň jim budu moci pomoci s učením dějepisu.

  12. Dobrý den,
    myslím, že tato publikace je velmi potřebná a rád ji finančně podpořím. Bylo by ale možná dobré, kdyby dárci od určité výše obnosu dostali příslib, že obdrží po vydání výtisk zdarma. Nemuseli by tak sledovat, kdy učebnice vyjde a zároveň by měli jistotu, že se k ní dostanou. Prosím o reakci, zda je toto možné. Rád pak zašlu příspěvek.

  13. Dobrý den,
    plánujeme crowdfundingovou kampaň na startovači.cz, kde bude jako jedna z odměn za příspěvek i učebnice. Budeme o tom informovat na našem webu zamoravu.eu.

  14. Perfektní počin, již jsem podpořil.Těžší ovšem bude učebnice dostat do škol a ještě těžší ,aby podle ní učitelé ohnutí obrozeneckým výkladem učili.Ale je třeba to konečně zlomit.Hodně zdaru…Moravským pionýrům…

  15. Přeji dobrý den rád bych se připojil k předplatnému a určitě přispěji.

  16. Vyborny napad, rad prispeji ze sveho skromneho duchodu .Moje vnoucata vubec nevi, ze neziji v Cesku ale na Morave a ze maji ,tak jako ja, narodnost moravskou, ne ceskou. Kdyz jim rikam, ze Ceska republika se sklada ze tri zemi : Cech, Moravy a Slezska, tak rikaji ze ve skole je to tak neuci. A tady je opravdu treba napravy. Preposlu vsem clenum rodiny a pratelum.

  17. Ano,je to dobrý nápad
    Rád podpořím a budu se těšit na finální podobu.

  18. No, bude to boj! Určitě mnoho škol tuto knihu nedoporučí či přímo o ní bude šířit, že jde o bludy. Jsem zvědavý, kolik jich nabídne jako doporučenou literaturu. Taky budou studenti zvažovat její koupi (další učebnice, další náklad). Přespívám

  19. Báječný nápad,ráda se připojím jak k předplatnému ,tak i k přispivatelům.Na naší Moravě je toho tolik,co by si zasloužilo oživení v paměti nás všech……myslím,že jedna učebnice,byť by měla i tisíc stran,to neobsáhne.Přeji šťastnou ruku a těším se na knihu.
    Neuvažujete i nad tím,že by se na internetu založilo internetové vydávání této knihy?Přeji příjemné dny.

  20. Dobrý den,z obsahu knihy uvedeného výše,jsem nepoznala,zda se v knížce bude psát o věrozvěstech,a pak ještě o hodně důležitém – o Moravských bratřích,http://www.rozhlas.cz/plus/historie/_zprava/moravsti-bratri-misionari-ovlivneni-i-komenskym–1603703 ,a i díky nim se i my máme dobře a Bůh žehná Moravě (5.Mojzisova 7;9:“Poznej tedy, že Hospodin, tvůj Bůh,je Bůh, Bůh věrný, zachovávající smlouvu a milosrdenství do tisícího pokolení těm, kteří ho milují a dbají na jeho přikázání.)Tedy i my jsme určitě ne ještě zdaleka tisíci pokolení.Tak kdyby aspoň zmínka o Moravských bratřích v této knize byla,pro nás věřící je to hodně důležité.Dekuji, Hnitkova.

  21. Podporuji vydání učebnice o Moravě.
    Do sbírky přispěji osobně a rovněž Obec Letonice poskytne
    finanční dar.

    Jiří Skokan

  22. Díval jsem se v krátkosti na elektronickou verzi a měl bych jednu připomínku: na mapě Polska za Boleslava Chrabrého je napsáno Slovensko, přestože v té době žádné Slovensko neexistovalo (neboť Slováci, a tedy i Slovensko, „vznikli uměle“ v 19. století z Moravanů, kteří žili téměř jedno tisíciletí pod Uherskou korunou) a takto označené území v dané době bylo považováno stále za část Moravy.
    V každém případě považuji učebnici dějin Moravy za vynikající počin, který doufám dospěje ke zdárnému konci a na který rád přispěji.

  23. Je to super napad. Rad na tuto knihu prispeji. Mam jeste jeden napad. Kdyz byl bratranec na tabore sudetskych nemcu v ramci nejakeho programu tak tam na pude objevil deskovou hru na styl Clovece nezlob se. Bylo to mapa Sudet se vsemi vyznamnymi mesty. Takhle uci Sudetsti nemci mladou generaci o tom odoud pochazi. Takze neco podobneho o Morave. Jihlava, Moravska Ostrava, Moravske enklavy ve Slezku atd

  24. Pan Kadlček naťukl relevantní problém s Paypalem pro krajany žijící mimo Moravu (potažmo mimo Evropu), kteří mají potíže s podporou moravského hnutí (pro představu, banky chtějí poplatky za jedno zaslání peněz za velkou louži 25-50 dolarů).
    Zmínil bych i další věc, která je podceněna, a to anglické verze alespoň nejdůležitějších relevantních internetových stránek nebo přinejmenším jejich nejvýznamnějších částí (tedy zejména týkajících se vlajky a hranice a učebnice a souvisejících linků). Setkal jsem se mnohokrát s kolegou, předsedou CHICATA (Chicago Area Translators and Interpreters Association), Johnem Bukackem (neboli Janem Bukáčkem), jehož předkové pocházejí z obcí na moravsko-české hranici a který zápolí s nedostatečnou moravštinou (češtinou) a rád by se dověděl vše o zemské historii, hranici, symbolech atd. Takových krajanů, žijících v USA, Kanadě, Austrálii, na Novém Zélandě, v Jižní Africe i jinde, jsou statisíce, a s pokrokem doby se stále více (ne-li téměř všichni) zajímají o své kořeny, ale druhé a další generace v naprosté většině moravsky (tedy „česky“) nemluví. Samozřejmě je prioritní, aby o Moravě věděla naše mladá generace žijící přímo na Moravě a ve Slezsku, to je logické, proto vítám dlouholeté akademické úsilí Dr. Hýska, podložené jeho pedagogickou praxí a každodenní snahou v rámci politické strany.

  25. Neuvažuje se u připravované učebnice i o variantě pro čtečky el. knih, popř. jako audiokniha ?

  26. Takovou knihu si rád zařadím do knihovničky

  27. Kdy bude možné si Učebnici pro Moravu koupit ?

  28. Žádná částka příspěvku není malá. každá je naopak projevem moravského vlastenectví. Ikdyby to byla jen jedna koruna. To je můj názor a pevně si za ním stojím!
    Milan Havlíček

  29. Poprosím o informaci kde by bylo možno knihu zakoupit , informaci můžete sdšělit na můj e- mail

  30. Do měsíce budeme tisknout. Následně bude určitě k dispozici TAKÉ v eshopu MORAVSKYPATRIOT.EU

  31. Rád bych objednal několik výtisků (cca 10 ks) do svého internetového obchodu „Obchod Moravan“. Bylo by to možné?
    Nemusíte je balit, můžu si přijet do Vašeho skladu.

    Se srdečným pozdravem
    Zdeněk Zbožínek

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *