BRNO – Reportáž z Autorského čtení

28. března 2012 proběhlo v prostorách zcela zaplněného sálu ČRo Brno autorské čtení knihy PaeDr. Jindřicha Františka Bobáka: „Příbehy z dávných dějin země moravské“. V úvodu kulturní akce přivítal autora knihy a jeho vnučku Kateřinu, kteří přijeli až ze Zlína, člen Výkonného vedení MNO Jiří Máca. Následně pan Bobák stručně představil svoji knihu a nastínil, co předcházelo jejímu vzniku. Poté se dvojice střídavě pustila do čtení vybraných kapitol, jež byly prokládány krátkou hudební vložkou z děl Leoše Janáčka. V průběhu čtení bylo zajímavé poslouchat o událostech, které sice již zavál prach dějin, ale které se i nadále derou napovrch a vzbuzují u Moravanů zájem a otázky.

 
   Po ukončení čtení pokračovala akce besedou s autorem. Zde se účastníci mohli dovědět různé informace o samotné knize a klást dotazy na samotného autora. Postupně se rozproudila živá diskuse. Závěr ukončil Jiří Máca, který panu Bobákovi předal dar Moravské národní obce, vlajku Moravy, žluto-červenou bikolóru s orlicí. Účastníci autorského čtení se rozcházeli v dobré náladě a plni kulturních dojmů. Někteří ale neodešli domů, ale sešli se na neformálním setkání v jedné restauraci v centru Brna, kde se rozebírala všelijaká moravská témata.
 

Vladimír Novotný

 

místopředseda MNO

 
 
Příběhy z dávných dějin země moravské
 
Kniha je dvoudílná a líčí formou dobrodružných napínavých příběhů pohnuté dějiny země, která se podle řeky protékající od vrcholu Kralického Sněžníku až k ústí do Dunaje nazývá od nepaměti Moravou. Toto území bylo osídleno mnohem dříve než země jeho sousedů a prošlo složitým vývojem. První díl nás přivádí k samým počátkům slovanského osídlení Moravy. Ukazuje, jak museli naši předkové o svou zemi tvrdě bojovat s početně mnohem silnějším, lépe organizovaným a vyzbrojeným nepřítelem, ať už to byli bojovní nájezdníci Avaři, nebo sousední mocná Franská říše. Říše Sámova, kterou skončil první díl, neměla dlouhého trvání. O jejím konci nic nevíme. A přesto nezahynula. Na troskách kdysi slavné Sámovy říše povstala říše ještě slavnější a mocnější, zářící na evropském nebi — Velká Morava. K napsání této knihy bylo třeba aby její autor, PaeDr. Jindřich František Bobák, shromáždit obrovské množství informací a historických materiálů. Nakonec z nich vybrat ty nejdůležitější, a zakomponovat je do svého díla.
 
Tato kniha je nominována Památníkem národního písemnictví na nejkrásnější knihu roku 2010.

 
Knihu lze objednat ZDE
 

Jiří Máca, Kateřina a František Bobák

 
Průběh autorského čtení

 
V průběhu čtení bylo zajímavé poslouchat o událostech, které sice již zavál prach dějin, ale které se i nadále derou napovrch a vzbuzují u Moravanů zájem a otázky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *