ŠUMPERK – Setkání s krajanem z USA

V neděli 6. května 2012 jsem měl možnost setkat se s panem Petrem Jančíkem, moravským krajanem trvale žijícím od roku 1999 ve Spojených státech amerických. Tento hrdý Moravan pocházející z Boskovic žije ve městě Longmeadow, které je součástí státu Massachusetts. Přestože se Petr usadil za mořem už před mnoha lety, stále v jeho srdci zůstává láska k rodné zemi Moravě a hrdost na její tradice, kulturu a bohatou historii. Mnoho z nás jistě Petra zná pod přezdívkou „Moravský radikál“ a velmi známý je také jeho internetový blog — Moravské Blogování.
http://www.moravak.pise.cz/ (dříve moravak.bloguje.cz)

 
     Naše krátké setkání proběhlo v Šumperku za krásného slunečného počasí. Petr na místo našeho srazu v městském parku „U sovy“ dorazil v doprovodu svojí sestry a její kamarádky. Po vzájemném představení a přivítání jsem nejprve Petrovi předal moravskou vlajku, se kterou jsme se nechali vyfotit. Petr si moravskou vlajku velmi přál, aby svůj rodný region mohl propagovat v daleké Americe.
Po tomto úvodu jsem nového přítele provedl pěší zónou po turistických zajímavostech a historických památkách města Šumperka. Nezapomněl jsem připomenout, že Šumperk patří k těm hrdým moravským městům, které si prostřednictvím iniciativy MNO „Za vyvěšování moravské vlajky“ pravidelně připomínají významná moravská výročí vyvěšením moravské vlajky na radnici. Při naší procházce městem jsme debatovali a rozebírali různá témata spojená s moravským hnutím. Srovnávali jsme úroveň demokracie u nás a ve Spojených státech amerických. Zjistili jsme, že na většinu věcí máme podobný názor. Jsem velice rád, že jsem tohoto sympatického Moravana mohl poznat osobně. Velmi si totiž vážím lidí, kteří, ač odloučeni od své rodné hroudy, nikdy nezapomínají na svůj původ a kořeny.
Toto setkání se mohlo uskutečnit jen díky místopředsedovi Moravské národní obce, panu Vladimíru Novotnému, který naše setkání zprostředkoval. Za to mu patří můj dík.
 

Stanislav Blažek

 

předseda OS MNO Haná

 
 
 


 
Petr Jančík a Stanislav Blažek

 

 

 

3 odpovědi na “ŠUMPERK – Setkání s krajanem z USA”

  1. Petře, jsem rád, že jsem tě po letech e-mailování konečně osobně poznal. Pevně věřím, že budeš Za Moravu bojovat i nadále a že naše spolupráce bude pokračovat.

  2. „Malý velký muž současné Moravy!, se snad eště u počítača budu červenat 😉
    Taky jsem vás všechny rád poznal. Teším se na další spolupráci takto on-line a snad někdy brzy se zase uvidíme!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *