LOŠTICE – Reportáž ze 17. ročníku Slavností hudby a tvarůžků

V neděli 24. června 2012 jsme se my, členové a příznivci Oblastního sdružení Haná, za krásného slunečného počasí sjeli do Loštic, abychom se aktivně zapojili do vyvrcholení průběhu oslav nazvaných Pod loštickým nebem — XVII. loštické slavnosti hudby a tvarůžků. Ve 13.00 hodin jsme se celá skupina členů a příznivců sešli na náměstí Míru. Okamžitě jsme se mohli přesvědčit, jak je toto město — proslulé výrobou tvarůžků, hrdé na své, a také naše společné moravské tradice. Na budově radnice naše pohledy upoutaly hrdě plápolající vlajky Loštic a naší krásné země Moravy.

 
     V úvodu tohoto setkání jsme si udělali ve stínu slunečníků malou konferenci, během které jsem jako předseda OS MNO Haná jmenoval se souhlasem všech našich členů přítomného Bc. Libora Švába do funkce místopředsedy MS MNO Přerovsko. V průběhu tohoto krátkého jednání podepsal přihlášku další zájemce o členství v našem občanském sdružení — Milan Müller, který pochází z Medlova, tedy z obce, která se již třetím rokem zapojuje do iniciativy „Za vyvěšování moravské vlajky“. Po tomto krátkém posezení jsme se šli pozdravit s velkou moravskou osobností, řezbářem — panem Jaroslavem Benešem, který měl na náměstí Míru také svůj stánek. Mistr nám ukázal a okomentoval další dřevořezby figurek určených pro proslulý Loštický betlém, pro který jsou předobrazem lidé nejenom z města, ale i z celé Moravy. Velmi rádi jsme se s tímto hrdým Moravanem vyfotili u kašny se sochou mocného velkomoravského panovníka Svatopluka. Na závěr jsme panu Jaroslavu Benešovi věnovali menší formát moravské vlajky, která se bude dobře vyjímat v budově galerie tohoto světově uznávaného dřevořezbáře a dřevorytce.
Mezi tím nastal čas na registraci soutěžních družstev, která našla odvahu zapojit se do náročných tvarůžkových klání. Také my, tedy členové a příznivci Moravské národní obce, jsme se hrdě do těchto soutěží přihlásili a vytvořili tým pod názvem Rytíři z Bradla. Na slavnostní zahájení tohoto tvarůžkového zápolení jsme nastoupili jednotně v modrých tričkách s moravskou orlicí na srdci a nápisem „ZA MORAVU!“ na zádech. Nejprve jsme byli svědky tanečních vystoupení místních dětí, a také královské ceremonie s korunovací krále Tvarůžka I. Po krátkém projevu Jeho výsosti a královské choti nastal čas na loštickou hymnu. Celé přeplněné náměstí si pod vedením pana starosty PhDr. Ctirada Lolka s chutí zazpívalo píseň „Na té naši Hané“.
Úvodní ceremonii ukončilo slavnostní vyvěšení praporu města Loštice. Konečně nastal čas na zahájení první soutěžní disciplíny, kterou bylo namotávání nitě s tvarůžkem na jazyk. Tohoto nelehkého úkolu se slušně zhostila naše jediná příslušnice něžného pohlaví v našem týmu, moje žena Daniela, která ubojovala třetí pozici. Stejného výsledku dosáhlo naše modré družstvo i v druhé soutěži, která nesla název „Příprava tvarůžkové svačinky“. Úvodní blok klání ukončila soutěž pod názvem „Jede jede mašinka“, která nás vrátila do dětských let. Úkolem družstev v této disciplině bylo zařadit za lokomotivu, kterou v našem případě znázorňovala Daniela, co nejvíc vagonků, tedy přihlížejících diváků. Bohužel se zde ukázala naše nevýhoda, když místní obyvatelé raději podpořili místní družstva fotbalistů a Vyzrálých tvarožinek. Díky tomuto dílčímu nezdaru jsme v průběžném hodnocení klesli až na poslední čtvrté místo. Nevadí! Po přestávce v druhém bloku soutěží to všem ukážeme!
Na hlavním jevišti se během soutěží připravovala aparatura pro vystoupení zpěváka Václava Neckáře se skupinou Bacily. Koncert mohl začít. Na náměstí zazněly snad všechny nejznámější hity této legendy naší populární scény. Zazněly písně, jako například: „Tvým dlouhým vlasům“„Léto je pryč“„Jen malou chvíli“„Půlnoční“ a mnoho dalších hitů, které jistě potěšily všechny generace přítomných posluchačů. Václav Neckář se s loštickým obecenstvem za mohutného potlesku přítomných rozloučil, a proto nastal čas pro jeden z vrcholných okamžiků celých slavností. Za zvuku fanfár, za pozornosti lidmi přeplněného náměstí a před objektivy televizních kamer se naši členové, PhDr. Tomáš Skoumal, Milan Müller, Pavel Lolek a Šimon Kočnar, úspěšně zhostili úkolu slavnostního vyvěšení moravské vlajky na náměstí Míru vedle hlavní tribuny. Na náměstí v hlavním městě tvarůžků tak vlály hned dvě moravské vlajky. Tímto slavnostním aktem byl zahájen druhý, závěrečný díl tvarůžkových klání.
Odhodlání našeho družstva Rytířů z Bradla zvrátit nepříznivý vývoj bylo obrovské. Dokázali jsme to hned v další soutěži nazvané „Přeprava tvarůžkových bedýnek“, ve které jsme s přehledem zvítězili. Dobrého výsledku jsme dosáhli i v následující štafetě s tvarůžkovým pozdravem, když jsme byli klasifikováni na druhém místě. Čekala nás již jen závěrečná královská disciplina nazvaná „Pojídání metru tvarůžků“. Tato závěrečná svačinka byla ohodnocena dvojnásobným počtem bodů. Každý ze soutěžících měl k dispozici na zakusování krajíčky s namazaným máslem a na zapíjení naše moravské pivo Litovel nebo minerální vodu. Letos se nám bohužel nepodařilo metr dlouhý had dobře uleželých tvarůžků zdolat. Na svém původním místě nám zůstalo šestnáct koleček „toť teho chotnyho moravskyho séra“. V této soutěži, a také celkově naše družstvo obsadilo pěkné třetí místo. Zvítězilo družstvo cyklistů, které si zaslouženě přebralo cenu za vítězství, kterou byl třicetilitrový soudek Litovelského piva. Na druhém místě skončilo družstvo místních fotbalistů. Náš tým Rytířů z Bradla si odnesl za třetí pozici dva velké dárkové koše s nejrůznějšími příchutěmi tvarůžků. Čtvrté místo obsadilo loštické družstvo Vyzrálé tvarožinky. Myslím si ovšem, že v Lošticích zvítězil každý, kdo se slavností tohoto hrdého moravského města, ať už aktivně, nebo pasivně zúčastnil.
V závěru bych chtěl poděkovat panu starostovi PhDr. Ctiradu Lolkovi a dalším organizátorům z města Loštice za krásně strávený den, dobrou propagaci našich moravských tradic a zemských symbolů. Dále bych rád poděkoval našim členům a příznivcům za vynikající reprezentaci našeho občanského sdružení.
 

Stanislav Blažek

 

předseda Oblastního sdružení MNO Haná

 
 
 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *