DLOUHÁ LOUČKA – Poselství dětí ze severní Moravy

V rovinatém terénu Uničovské tabule při severním okraji Hornomoravského úvalu, těsně pod strmým úbočím Nízkého Jeseníku se nachází naše hrdá moravská obec Dlouhá Loučka. Moravská vlajka, žluto-červená bikolóra, tehdy ovšem ještě bez zemského znaku, zavlála před budovou radnice poprvé již roku 2007 a to ve svátek moravských duchovních patronů svatých Cyrila a Metoděje. Od té doby se v naší vsi snažíme pravidelně připomínat staré moravské zemské tradice, kulturu a více než tisíciletou historii naší překrásné země včetně osobností, které ji po mnoho staletí utvářely.
 

 
     Když se v roce 2010 rozjel díky občanskému sdružení Moravská národní obec první ročník iniciativy Za vyvěšování moravské vlajky, vedla má cesta, jako odhodlaného aktivisty, na obecní úřad. Mluvil jsem tehdy s naším starostou panem Ladislavem Koláčkem. Ten bez sebemenšího zaváhání společně s dalšími členy obecní rady celou věc podpořil.
Dnes si Dlouhá Loučka vyvěšením moravské vlajky pravidelně připomíná různá moravská výročí. Významné moravské dny dokonce místostarostka paní Věra Rybnikářová nechala vyznačit v obecním kalendáři. Tento pěkný stolní kalendář byl na počátku letošního roku rozeslán do všech místních rodin. Moravská vlajka je využívána také během obecních slavností a dalších významných událostí. Těší mne, že moravská vlajka dnes už nezdobí jen budovu obecního úřadu, ale v poslední době, a to díky panu faráři Mgr. Pavlu Hödlovi, i místní faru.
Také loučská základní škola se začíná podílet na zvyšování moravského vědomí místních dětí. Již v říjnu loňského roku jsem učitelům Základní školy v Dlouhé Loučce předal k doplnění výuky novou učebnici dějepisu Morava — dějiny země uprostřed Evropy a doplňujícího DVD „Poznáváme minulost Moravy“, 1. a 2. díl. Naše děti tak mohou dostávat objektivní informace nejen o tom, co se v průběhu dějin odehrálo v Čechách a v Praze, ale především o historickém vývoji u nás doma, tedy na Moravě.
Děti jsou přirozenou formou vedeny k tomu, aby si uvědomovaly výjimečnost své rodné země Moravy a vznikl v jejich myslích a srdcích tolik potřebný, dříve často zašlapávaný, zdravý moravský patriotismus. Přesvědčit se o tom můžete z přiložených fotografií. Děti z 5. třídy Základní školy v Dlouhé Loučce pod vedením paní učitelky Mgr. Daniely Blažkové během hodiny pracovního vyučování malují moravskou vlajku. Z jejich dětských tváří je možné vyčíst radost a možná i určitá nesmělá jiskra hrdosti na jeden ze symbolů své vlasti.
 

Stanislav Blažek

 

předseda oblastního sdružení MNO Haná

 
 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
Fotogalerie: http://zamoravu.rajce.idnes.cz/DLOUHA_LOUCKA_-_Poselstvi_deti_ze_severni_Moravy/

8 odpovědí na “DLOUHÁ LOUČKA – Poselství dětí ze severní Moravy”

  1. Super Stando, ale dejte pozor ať Vás nějací pomýlení rodiče neobviní z nacionalismu a ze snahy o rozdělení republiky 🙂

  2. Děti jsou naše naděje.

    Pokud je budeme učit a mluvit s nimi o naší drahé vlasti a zemi nemám obavu o naší budoucnost.

  3. děkuji za třídu p. učitelce Blažkové za zveřejnění fotek!!:-)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *