OLOMOUC – Reportáž z Výstupu na Svatý Kopeček

Dne 20. dubna 2013 se uskutečnil 2. ročník akce místního sdružení MNO Olomouc­ko, „Výstup na Svatý Kopeček“, tentokrát s podnázvem „Putování za orlem step­ním“. Naším cílem totiž bylo navštívit naše svěřence v olomoucké ZOO, orly stepní, na jejichž chov členové a příznivci oblastního sdružení MNO Haná každoročně přispí­vají. Letošní výstup začínal na nádraží Hlubočky-Mariánské Údolí, kam účastníci dorazili krátce před desátou hodinou vlakem z Olomouce. Deštivý pátek a nejisté počasí v sobotu ráno se podepsalo na účasti — k cíli se vydala malá skupinka čtyř výletníků. Zvolili jsme také jinou trasu, než jak jsme původně předpokládali.

Vzhledem k tomu, že lesní cesty byly po pátečních přívalech deště rozbahněné, vydali jsme se raději po silnici z Mari­ánského Údolí na Posluchov a odtud dále (stále po zpevněné cestě) na Radíkov a Svatý Kopeček. Vítr foukal sice stude­ně, ale přesto to byla příjemná procházka. Volným tempem jsme dorazili k ZOO kolem poledne.
Vydali jsme se obdivovat krásy zvířecí říše a po chvíli se k nám přidali další účastníci, kteří přijeli přímo na Svatý Kopeček. Olomoucká ZOO přilákala celou rodinu Libora Švába, místopředsedu MNO Přerovsko. I při nevelkém počtu účastníků vládla příjemná atmosféra a dobrá nálada. K naší velké radosti prospívají orli stepní velmi dobře a pár těchto nádherných ptáků nyní čeká další mláďata. Z dalších zvířat nás zaujali třeba mladí lvi, žraloci v obřím akváriu, pižmoni, kterým chladné počasí vůbec nevadilo, nebo mladí vlci arktičtí. V jejich výběhu bylo hodně rušno, zřejmě tam došlo k poněkud ostřejší výměně názorů.
Počasí nám nakonec přálo alespoň tolik, že nepršelo, a tak se dá říct, že se letošní rok Výstupu na Svatý Kopeček opět zdařil. Dokonce tolik, že jsme v autobuse do Olomouce začali plánovat, jak by mohl vypadat příští ročník.

Aleš Zapletal

místopředseda MNO Olomoucko

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *