BRADLO – Reportáž z 3. Setkání moravských patriotů

V sobotu 24. srpna 2013 se od 10.00 hodin na skalnatém vrcholu Bradlo (600 m n. m.) konal již 3. ročník akce příznačně nazvané — Setkání moravských patriotů. Na pozvání místního sdružení MNO Uničovsko a oblastního sdružení MNO Haná vystou­pilo za krásného slunečného počasí na nejvyšší vrchol Úsovské vrchoviny více než stovka lidí s moravským srdcem. Většina patriotů byla okouzlena kruhovým výhle­dem, který vrcholové skalisko za jasného počasí poskytuje. Každého musel zauj­mout pohled například severním směrem, kde lze pozorovat strmá úbočí Hrubého Jeseníku, na severovýchodě pak oblé kopce Nízkého Jeseníku nebo na jihu rozpro­stírající se rovina Uničovské tabule a úrodné Hané.

 
     Své postřehy a dojmy mohl každý účastník zaznamenat do vrcholové knihy. Schránku s vrcholovou knihou zde před několika lety instalovali právě členové a příznivci našeho místního sdružení MNO Uničovsko, kteří se také starají o její provoz a údržbu. Nás jako pořadatele především velmi potěšil zájem přítomných nejen o samotné setkání, ale také o poznání Moravy, její překrásné přírody, bohaté historie, nezaměnitelné kultury a víc než tisíciletých zemských tradic.
Přítomní patrioti velmi uvítali námi připravené drobné občerstvení v podobě tradičních moravských koláčků a litovel­ského piva Moravan či hanušovického piva Holba. Značný zájem byl o rozdávané placky s moravskou orlicí, nálepky a písemné materiály, vypracované Historickou sekcí Moravské národní obce, věnované významným moravským osobnos­tem, moravské vlajce a historickému vývoji moravských symbolů. Papírové moravské vlaječky zase nejvíce ocenily děti, kterých se letos na Bradle sešlo opravdu mnoho. Nejmladší účastnicí tohoto srazu se stala půlroční Liduška Svozilová, která byla na vrchol vynesena svým tatínkem, který patří mezi největší opory našeho sdružení.
Na vrchol Bradla nedorazili jen Moravanky a Moravané z blízkého a širšího okolí, ale sešli se zde i lidé, kteří museli ura­zit dlouhou cestu ze vzdálených koutů naší překrásné země Moravy. Z městečka Štramberka, které je často nazýváno jako „Moravský Betlém“, přijela mezi nás známá spisovatelka PhDr. Jaroslava Grobcová v doprovodu svých přátel. Pří­tomným patriotům představila svoji poslední knihu: Země Morava — Její zamlčená vznešenost a krása. Mnoho morav­ských patriotů využilo této příležitosti k obohacení své knihovničky o toto zajímavé literární dílo. Naši akci přijeli pod­pořit také naši přátelé z MNO Blanensko, Vladimír Novotný a Antonín Ševčík. Dorazilo také několik účastníků ze soused­ních Čech, kteří se aktivně zapojili do debaty o uchování jedinečné moravské kultury a podpoře vzájemného respektu Čechů a Moravanů ve společném státu.
Součástí tohoto již tradičního setkání jsou také komentované vycházky po okolních přírodních zajímavostech. Ne jinak tomu bylo také letos. Role průvodce se opět ujal velký znalec zdejší přírody a jeden z hlavních pořadatelů setkávání na Bradle, člen MNO Uničovsko Pavel Lolek, který přes své bolestivé zranění přivedl zájemce k romantické studánce Běžince, ze které se každý mohl osvěžit křišťálově čistou vodou.
I když nám v blízkosti mnoha pověstmi opředeného Bradla bylo velmi dobře, tak se nachýlil čas k sestupu do obce Nová Hradečná. Zde nás v restauraci Pod Bradlem čekalo ještě před cestou domů malé občerstvení v podobě chlebů s máslem, tvarůžky, cibulí a hojným přídavkem zeleniny. O tuto chutnou svačinku se postarala věrná příznivkyně našeho oblastního sdružení MNO Haná, paní Jitka Blažková. Když jsme se řádně posílili tvarůžky, napadlo Tondu Ševčíka uspořádat zápas ve stolním fotbale mezi domácími borci z MNO Uničovsko a hosty z Blanenska. U nás naštěstí dobře víme, co se sluší a patří, proto jsme umožnili hostům radovat se z jednoznačného vítězství 3 : 0 na zápasy. 🙂
S potěšením mohu konstatovat, že letošní shromáždění přátel Moravy bylo velmi krásné. Dovolím si tvrdit, že se jistě zapíše hluboko do paměti všech, kteří neváhali zdolat převýšení a vystoupit s námi až na památný vrchol Bradlo. Při pohledu na pěkně zpracovaný pamětní list si i po letech každý účastník na tento den, strávený mezi moravskými přáteli, jistě vzpomene. Děkuji účastníkům setkání a především pak všem svým kolegům, kteří se organizačně podíleli na hladkém průběhu celé akce. Velmi si jejich obětavosti a úsilí vážím.
 

Stanislav Blažek

 

předseda oblastního sdružení MNO Haná

 
 
 

2 odpovědi na “BRADLO – Reportáž z 3. Setkání moravských patriotů”

  1. Bylo to moc krásné a příjemné setkání.
    I tento článek se mne moc líbí a číší z něj pohoda jaká byla ten den.
    Pokud to jen půjde příští rok pojedu znovu.

    Hned na první fotce jsem jak nesu našu vlajku.
    Ještě že mne zde nedali jak baštím tvargle,které byli moc dobré.

    Těším se na další výšlap na kopeček i odvetu ve stolním fotbale.
    Jak po zápase řekl Standa.
    „Dali jsme Vám napít najíst a Vy nás nenecháte za to ani jednou vyhrát“.
    Příště to bude 2:1, aby jsme udělali jako hosté radost i domácím 🙂

    Jsem rád,že MNO má tak skvělé členy na Hané,kteří pracují pro našu zem Moravu.

  2. Tondo, moc děkujeme za pěkná slova.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *