OLOMOUC – Reportáž z Výstupu na Svatý Kopeček

Letošní již 3. ročník akce zvané Výstup na Svatý Kopeček se uskutečnil v sobotu 26. dubna 2014. Tuto akci pořádá místní sdružení Olomoucko a jejímž cílem je jednak krásná příroda v blízkosti Olomouce, jednak významné duchovní a kulturní centrum Moravy — bazilika minor Navštívení Panny Marie na Svatém Kopečku. Letos byla zvolena trasa z 1. ročníku této akce, tedy asi šestikilometrová procházka ze želez­niční stanice Velká Bystřice-zastávka přes chatovou osadu poblíž Velké Bystřice a les mezi Svatým Kopečkem a Lošovem. Na cestu jsme se vydali po příjezdu vlaku od Olomouce krátce před desátou hodinou.
 

 
     I přes pěkné počasí, které takovému výletu skutečně přálo, byl počet účastníků skromný. Slovy předsedy oblastního sdružení MNO Haná Stanislava Blažka se jednalo o „komorní akci“, podobně jako v loňském roce.
V lese poblíž Svatého Kopečka jsme narazili na skauty, kteří připravovali dobrodružnou hru, zřejmě „cestu kolem světa“ pro své mladší kamarády. S. Blažek s jedním z organizátorů krátce promluvil a daroval mu pro děti několik odznaků s moravskou orlicí. Před bazilikou na Svatém Kopečku jsme si připomněli několika údaji o této stavbě její historický, kulturní a duchovní význam. Účastníkům Výstupu byly předány pamětní listy.
Celkově lze tuto akci hodnotit jako zdařilou především díky přátelské atmosféře, která ji provázela, a rovněž díky pěknému počasí. Nezbývá než doufat, že v následujícím ročníku bude účast hojnější.
Organizátoři děkují panu Martinu Višňovi za fotoreportáž a návrh na trasu pro některý z dalších ročníků.
 

Aleš Zapletal

 

místopředseda MNO Olomoucko

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *