KRZANOWICE – Eszcze raz Vam moc dziekujem za tu peknu fanu

Jak už jsme oznámili, moravská vlajka překročila další státní hranici. Vedle sloven­ských obcí se v letošním ročníku na den moravských patronů svatých Cyrila a Meto­děje rozhodla moravskou žlutočervenou vlajku s orlicí vyvěsit i obec v Polské repu­blice, město Krzanowice (Křenovice, Chřenovice, něm. Kranowitz). Sdružuje několik historických obcí „staré Moravy“, součástí Moravského markrabství bylo až do 17. století. Od roku 1742 byly Krzanowice společně s naším Hlučínskem (taktéž osídle­ného tzv. Moravci) součástí pruského Slezska, po roce 1945 polského Slezska. Do­dnes se zde dochovalo původní moravské nářečí, které je nadále udržováno i díky zájmu mladé generace v Krzanowicích.

 
     Vyvěšení moravské vlajky, které jako symbolickou podporu společné historii a blízké kultuře zaštítil starosta Krzano­wic pan Manfred Abrahamczyk, se v Krzanowicích setkalo se zájmem. Paní Irena Duda z Městského úřadu k tomu „po moravsky“ sděluje:
     „Mocki naszych se ptało, jaka to je fana, skuć my hu vzali. Eszcze raz Vam moc dziekujem za tu peknu fanu. Radujem se s teho, że możem zaś być sebu.“
     Tato slova nás velice těší a jsme rádi, že symbol Moravské země — moravská vlajka, dokáže spojovat lidi bez ohledu na státní hranice.
     Současně chceme tímto poděkovat panu PhDr. Davidu Ungerovi, členu Společné rady MNO a předsedovi místního sdružení MNO Kroměřížsko za to, že vlajku v Krzanowicích vyjednal a také ji tamější radnici věnoval. Pan Unger má k tomuto kraji velmi blízko, neboť má kořeny na Hlučínsku. Jeho prababička dokonce z Krzanowic, místní části Wojno­wice, pocházela.
 
 
 

Fotografie s moravsku fanu, kera visi na naszym Urzadzie

 
Fotografie s moravsku fanu, kera visi na naszym Urzadzie

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *