BRNO – Tisková konference k vlajkové iniciativě Moravské národní obce

Ve čtvrtek 2. července 2015 proběhla v Brně od 10.00 hodin, v kavárně MORGAL, tisková konference Moravské národní obce k vrcholící iniciativě „Za vyvěšování mo­ravské vlajky“ na radnicích. Konference se zúčastnili: Ing. Jaroslav Krábek, před­seda MNO; Lenka Holaňová, místopředsedkyně MNO; Ing. Vojtěch Říha, místopřed­seda MNO; Mgr. Jan Studeník, člen Společné rady MNO. Z médií se účastnili napří­klad zástupci České tiskové kanceláře, Brněnského deníku Rovnost, Českého roz­hlasu a Radia Proglas. Tiskovou zprávu a videozáznam Moravské národní obce na­leznete v příloze.

 

Přes 1100 radnic vyvěsí moravskou vlajku

(tisková zpráva)
 
     Už šestým rokem pokračuje úspěšná iniciativa Moravské národní obce „Za vyvěšování moravské vlajky“. Zatímco v prvním ročníku vlajka zavlála na pětasedmdesáti radnicích, letos je jich více než jedenást set, tedy více než polovina všech radnic na Moravě. Ve státní svátek 5. července si připomenou nejen příchod slovanských věrozvěstů, sv. Cyrila a Metoděje na Moravu, ale zároveň vyjádří poctu této zemi, jejím bohatým kulturním tradicím, historickým hodnotám a dědictví předků.
     Přestože už v loňském roce se moravské vlajky objevovaly ve všech koutech Moravy, i letos řadu radnic ozdobí mo­ravská vlajka poprvé, jmenujme například městský obvod Moravská Ostrava a Přívoz, města Příbor, Hustopeče, Zubří, Staré Město pod Sněžníkem, Hodonín či Jevíčko na Svitavsku, v Pardubickém kraji. Nárůst zájmu byl zaznamenán také na Valašsku a na Vysočině, dokonce ani v obcích, které jsou už přes 50 let zahrnuty do Jihočeského kraje, v čele s měs­tem Dačice, nezapomínají na svou moravskou tradici. Ačkoliv se vzhledem k volbám v roce 2014 na mnoha radnicích vyměnili obecní zastupitelé, zájem o Moravu a její tradice se nezmenšuje, i noví představitelé obcí hodlají pokračovat v této důstojné tradici započaté svými předchůdci.
     „Vyvěšování moravské vlajky se stává opravdovou tradicí, na naprosté většině radnic chápou vyvěšení vlajky na Cy­rila a Metoděje již jako samozřejmost. Moravská vlajka je kladně vnímána také veřejností jako sjednocující symbol Moravy a lidí, kteří ctí moravské tradice, jsou moravskými patrioty a vyjadřují tímto způsobem vztah ke své zemi. Přes­tože Moravu ve své historické hranici na současné mapě nenajdeme, v srdcích obyvatel stále žije a velmi nás těší, že její nejužívanější symbol — žlutočervená moravská vlajka je dnes již součást běžného života nejen na radnicích a nejen ve svátek Cyrila a Metoděje.“ říká o iniciativě její hlavní koordinátorka a místo-předsedkyně MNO, Lenka Holaňová.
     Doprovodná akce vlajkové iniciativy — zpřístupnění místních muzeí a pamětihodností se slevou nebo zadarmo si kla­de za cíl probudit zájem občanů o poznávání místa kde žijí — Moravy a jejích kulturních hodnot. Letos byla pro tento projekt získána mnohá městská muzea a památky, některá jmenovitě: Městské muzeum a galerie Svitavy, Brno — hrad Špilberk, Zámek Bučovice, muzeum Budišov nad Budišovkou, Rodný dům Johanna Gregora Mendela ve Vražném-Hynči­cích, muzeum Alfonse Muchy a Vladimíra Menšíka v Ivančicích, Průmyslové muzeum Mladějov na Moravě, muzeum Velká Bíteš, Bystřice nad Pernštejnem, Jevíčko, Ždánice, Znojmo a další.
 

Moravská národní obec (MNO)

 
     Moravská národní obec (MNO) je zapsaným spolkem příznivců Moravy, její historie, kultury, tradic a současného i budoucího života, s dlouholetou demokratickou tradicí už od roku 1985. Usilujeme o posílení moravského národního povědomí a o trvalý rozvoj svébytnosti moravské společnosti. Vycházíme z historické skutečnosti, že Morava byla vždy samosprávnou zemí s vlastním sněmem. Podporujeme proto také úsilí o obnovu zákonodárného zastupitelského sboru s působností v přirozených hranicích Moravy. Zásadně ale odmítáme jakékoliv extrémní a nacionalistické smýšlení.
     Naši členskou základnu tvoří několik set lidí, seskupených do místních sdružení v různých částech Moravy, které se aktivně zapojují do veřejného dění ve svém okolí, pořádáním vlastivědných výletů, setkání, spoluprací s dalšími sdruže­ními. MNO se dále zabývá například zpracováváním odborných materiálů o různých moravských otázkách, pořádá besedy s odborníky či slavnostní průvody (například Den za Moravu). Mezi naše význačné úspěchy patří právě akce „Za vyvěšo­vání moravské vlajky“ na svátek sv. Cyrila a Metoděje. V letošním šestém ročníku vlajka zavlaje už na více než 1100 radnicích, objevuje se na sportovních zápasech, na domech a při řadě jiných společenských příležitostí.
 
Více na www.zamoravu.eu
 
 
 

3 odpovědi na “BRNO – Tisková konference k vlajkové iniciativě Moravské národní obce”

  1. Zdravim MNO, byly byste tak laskavi a prepsali tiskovku do textu?
    Toto se bohuzel neda poslouchat. Dekuji.

  2. Je to neuvěřitelné co za ,,odborníky“ čpí na radnicích Moravského katastrálního území.Vlajku Tibetu by věšeli 365 dní v roce a svoji Zemskou Moravsko vlajku vyvěsit považují za kacířství, hřích.Je logické že Rakušan pokud se narodí v Rakousku je Rakušan nikoliv Němec.Díky České hegemonii je Moravské podvědomí naprosto vymazáno. Moravané a Slezané žijící v České republice se považují výhradně za Čechy přičemž Češi se za Moravany nepvažují.Vláda České republiky složená také s Moravnů v téhle absolutní srozumitelné věci vůbec nic 25 let nečiní.Naopak hanebný list s Úřadu vlády ČR č.j 16926/08RNR na vlas podobný s Hedrichem ,vydaný Klausem na potlačování Moravanství stále tvrdošíjně uplatňují.Je zarážejíci výkon České správy na území Moravy.České jsou úřady,policie,všechno mimo Moravský zemský arciv.Ani to divadlo se nesmí jmenovat Moravské národní…………

  3. Akustika byla špatná a nemáme teď kapacitu něco přepisovat. Zkuste si vzít sluchátka nebo použijte tiskovou zprávu.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *