Putování Moravou – Krajem vyhaslých sopek

Další výlet ze série Větrání se uskuteční 14. listopadu 2015 a bude do nejstaršího města a mezi nejmladší sopky. Tím městem je starobylý Bruntál, založený v době, kdy vznikalo Moravské markrabství. V jeho okolí se tyčí několik vyhaslých čtvrto­horních sopek. Na jednu z nich, Venušinu, účastníci vystoupají za účelem rozhledu po kraji. Podobně jako cesta na Hřebečsko to výlet nebude nejlehčí. Na turisty čeká sedmnáctikilometrová trasa mezi Bruntálem a Valšovem. Nejprve si „větrači“ pro­hlédnou historické centrum Bruntálu a poté již zamíří mezi vrchy Nízkého Jeseníku.
 

 
     Zatímco Uhlířský vrch s barokním kostelem budou mít účastníci pouze na očích, nikoliv v nohách, trasa výletu nemi­ne lávové proudy u Meziny a následně, jak již bylo zmíněno, vrchol Venušiny sopky s nadmořskou výškou 654 metrů. Sestup pak povede až nad hladinu přehrady Slezská Harta a k valšovskému nádraží. Pokud je některý z účastníků zapo­jen do závodu M100, kde je za cíl překonat za rok stovku výškových kilometrů, může si s sebou vzít GPS. Venušina sopka je v uznatelných vrcholech tohoto závodu (více o něm zde).
     Účastníci se sejdou v 8.30 hodin před hlavním olomouckým nádražím, a to klasicky pod světelnou tabulí s odjezdy MHD. Vlak na Bruntál odjíždí před devátou hodinou. Případní další zájemci mohou přistoupit po cestě nebo na nádraží v Bruntále, kde se v 10.30 hodin provede prezence. Návrat z Valšova se předpokládá vlakem v 17.45 s příjezdem do Olo­mouce v 18.52. Jízdné vyjde maximálně na 180,- Kč na osobu, podle počtu cestujících na skupinovou jízdenku.
     Účast na výletě je na vlastní nebezpečí. Doporučujeme teplé oblečení a dostatek jídla a pití s sebou. Jako tradičně si budou moci zájemci vypůjčit krokoměr ke změření svého výkonu. Psy nebojových plemen je možné na výlet vzít. V pří­padě předpovědi nepříznivého počasí se výlet nejpozději den předem ruší. Pro aktuální informace sledujte událost výle­tu na facebooku.
     Akce je součástí turistické série Větrání webu Radost z pohybu a také Putování Moravou spolku Moravská národní obec, který propaguje moravskou kulturu a historii.
 

Martin Višňa

 

předseda místního sdružení MNO Olomoucko

 
 

Hřebečsko

 

Moravský turista

 

Radost z pohybu

 
 
 

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *