Putování Moravou – Reportáž z výletu na podzimní Hřebečsko

Pestrou škálu podzimních barev nabídl v poslední říjnovou sobotu výlet, jehož trasa vedla přes kopce a údolí mezi Městečkem Trnávkou a Moravskou Třebovou na Hře­bečsku. Pětice účastníků si užila jak mlhy jako mléko, tak hřejivých slunečních pa­prsků, které prorážely barevné koruny stromů. Už ve vlaku bylo jasné, že začátek výletu bude dost tajemný. Z oken nebylo téměř nic vidět, údolí mezi Prostějovem a Chornicemi halila hustá mlha a krajina pod hradem Cimburkem na tom nebyla ji­nak. Zříceniny hradu i přes mlhu výletníci v doprovodu moravských barev dosáhli bez problémů, jen výhled z něj byl podobný jako před dvěma týdny z rozhledny na Velkém Kosíři, tedy žádný. Nicméně na fotkách vypadá zamlžený hrad velmi dobře.

     Brzy se ale mlha začala rozpouštět a v údolí Pacovky již slunce rozehrávalo podzimní barevný koncert. Upomínky na minulost regionu, jako třeba pozůstatky výstavby Hitlerovy dálnice nebo poničené kříže po cestě, zase dávaly výletu his­torický kontext. Obklopena minulostí také strávila část účastníků polední přestávku ve vojenské vesničce Fesslov, zbylí posvačili na upravené návsi vísky Ludvíkov.
     Posíleni o čtyřnohého spolupoutníka se pak turisté vydali do zdejších lesů plných studánek a pramenů, které poskytly další osvěžení, s cílem dosáhnout rozhledny Pastýřka nad Moravskou Třebovou. Jejích 111 schodů zdolali takřka na po­slední chvíli — slunce se už pomalu stahovalo z oblohy a k městu pod rozhlednou se již znovu valila mlha. Čertovou roklí hrající všemi možnými barvami pak sestoupili do Třebové, kde si v rychlosti alespoň zvenčí prohlédli několik památek včetně portálu v jižní zámecké bráně, který je nejstarší renesanční realizací u nás, a nakoupili na památku suvenýry.
     To už v nohách měl každý téměř devatenáct kilometrů, ale nakoupené turistické známky a pohledy si účastníci zkrát­ka museli zasloužit, byť za cenu pořádné dávky únavy.
 

Martin Višňa

 

předseda místního sdružení MNO Olomoucko

 
 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *