OLOMOUC – Minireportáž ze setkání MNO Haná

V sobotu 4. února se v olomoucké restauraci Senimo konalo přátelské setkání členů a příznivců Oblastního sdružení Moravské národní obce Haná. Ani současné mrazivé počasí nám nezabránilo, abychom se my Hanáci setkali a prodiskutovali představy našich členů a příznivců. Naším cílem je, aby byl důsledně plněn plán činnosti našeho Oblastního sdružení tak, jak jsme ho v závěru minulého roku schválili. V této souvislosti informovali přítomné Moravany předseda MNO OlomouckoBc. Michal Szymeczek a člen Olomoucka — Aleš Zapletal, o přípravách nejbližší akce oblasti Haná, kterou bude 21. dubna 2012Výstup na Svatý Kopeček.

 
   Jedná se o turisticko-vlastivědnou akci, díky níž navštívíme jedno z nejvýznamnějších poutních míst Moravy. Budeme se také snažit připomenout nejen našim členům a příznivcům, ale i široké veřejnosti, významnou osobnost spjatou s naším regionem, a to moravského básníka Jiřího Wolkera. Také další připravovaná akce — Výstup na Svatý Hostýn, je zařazena do cyklu „Poutní místa Moravy“. O průběhu příprav nás informovali předseda MNO PřerovskoLibor Zrůbek a člen Přerovska — Bc. Libor Šváb.
Já společně s kolegou z MNO UničovskoPavlem Lolkem, jsme přítomné informovali o průběhu první letošní akce, kterou bylo již tradiční Novoroční setkání Moravanů na Bradle. Také letos díky našim členům ozdobila skalnatý vrchol Bradla moravská vlajka. Tohoto setkání se každoročně účastní několik stovek lidí, a proto je ideální příležitostí k propagaci moravanství a moravských symbolů.
V dalším průběhu následovalo mé krátké zhodnocení dosavadních výsledků 3. ročníku výzvy Za vyvěšování moravské vlajky, a také krátká koordinační porada aktivistů této občanské iniciativy, organizované naším občanským sdružením. Velmi mě těší, že jsem mohl účastníkům tohoto oblastního srazu oznámit, že v našem regionu k dnešnímu dni potvrdilo svoji účast v letošním ročníku již 46 radnic měst a obcí. Zároveň jsem vyzvedl práci aktivistů iniciativy, jako je Pavel Lolek, Dominik Papica, paní Jana Lebdušková nebo Bohumír Lebduška, kteří se na těchto úspěších také podíleli.
Dalším bodem programu jednání byla volba pokladníka Oblastního sdružení Haná. Do této funkce byl jednohlasně zvolen Bc. Libor Šváb, který tuto zodpovědnost přijal. Závěrečná diskuse, věnovaná především představám přítomných Moravanů o dalším směřování aktivit našeho občanského sdružení, celou akci ukončila. Děkuji těm, kteří neváhali přes mrazivé počasí dojet na tento sraz do Olomouce a podělit se o své názory.
 

Stanislav Blažek

 

předseda Oblastního sdružení Haná

 
 
 

V restauraci Senimo

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *