ŽĎÁR NAD SÁZAVOU – Minireportáž ze setkání MNO Horácko

Členové Moravské národní obce na Horácku — na setkání ve znamení mrazivého horáckého počasí a čtyř dvojek v datu, tentokrát přivítali hosta z vedení MNO, místopředsedu a hlavního koordinátora akce Za vyvěšování moravské vlajky pana Vladimíra Novotného, který přednesl cenné zkušenosti (třeba v mediální oblasti) a vyslechl si náměty členské základny. Měl zde ve Žďáře příležitost poznat atmosféru nejzápadnějšího Místního sdružení MNO. Zaměřili jsme se na domluvu ohledně dalších kroků ve vlajkové iniciativě na západní Moravě. Zároveň jsme se zabývali aktuálním — úplným zrušením regionálního vysílání pro moravské okresy kraje Vysočina z Brna a převod celého kraje pod regionální vysílání z Prahy.

 
   To probíhalo plíživě již od vzniku krajů. Vzhledem k malému počtu, doufám prozatímnímu, naší členské základny, jsme se dohodli na vytvoření návrhu iniciativy ve formě výzvy radnicím na podporu obnovení regionálního vysílání z Brna. Předtím jsou pověřeni dva členové Místního sdružení, aby u kompetentních osob v Radě ČT a v brněnském zpravodajství ČT zjistili další podklady a zmapovali situaci. Výzva by se mohla mnohde skloubit s jednáním o zapojení do akce Vlajka. Dalo by se též využít i některých dobrých kontaktů na starostky a starosty.
Museli jsme si stanovit priority — nápadů je hodně, času a lidí málo. Vzhledem k tomu, že akce Horácké ostatky bude muset být letos odvolána z důvodu obsazeného sálu v Orlovně, o folklorní večery vlastenci na Horácku nepřijdou. Do konce února bude požádáno o podporu města na jeden až dva žďárské společenské večery s folklórní hudbou k poslechu i tanci. Akce budou zaštítěny prostřednictvím zkušeného člena z MNO Horácko. Nejpozději se bude konat folklórní večer kateřinský (25. listopadu 2012).
Členové MNO na Horácku zvou srdečně všechny Moravanky a Moravany na představení „Katalogu lidové architektury s výstavou“, která se uskuteční 7. března 2012 v 17.00 hodin ve foyer divadla ve Žďáře nad Sázavou. Dne 31. března 2012 pak na stejnou akci v Telči, společně se setkáním členů Místního sdružení pod názvem Horácký den. Termín bude včas upřesněn.
 

PhDr. David Unger

 

předseda MNO Horácko

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *