Kraj Vysočina a vlajková iniciativa

Moravské Horácko a Podhorácko je velmi otevřené vlajkové iniciativě. Starostové se k nám připojují s jednoznačnou podporou — jedni beze slov, druzí s doprovodem důvodů. Jedním z nich je především vztah k rodné zemi, láska k Moravě a úcta k cyrilometodějské tradici. Někteří však také s nelibostí nesou vznik Kraje Vysočina a nejsou ochotni se smířit s vnuceným, umělým a navíc prý nefunkčním celkem, který chápou jako snahu o zničení moravského povědomí: „Odjakživa jsme Moraváci na Moravě, teď nám začali tvrdit, že jsme ‚nikdo‘ v Čechách“, „Proč to děláme? Je to přece taková moravská národní hrdost! Tak nám tam ten špendlík do mapky taky připíchněte.“, znějí hlasy z Českomoravské vrchoviny.

 
   Představitelé obcí, kteří se k iniciativě nepřipojili, jsou z nějakého důvodu opatrnější. Přesto s námi sympatizují a říkají: „Letos ještě ne — nebo zatím ještě ne — ještě počkáme, uvidíme napřesrok“. Vyvěšením moravské vlajky tak vyjadřují svůj postoj zástupci různých sídel od měst až po ty nejmenší osady bez vlastní správy, které mají jen několik málo obyvatel. Nesnadno vybrat místo na Vysočině, kde má vlajková iniciativa MNO největší podporu, a kde jsou reakce starostů nejspontánnější; za všechny jmenuji alespoň Bystřicko a Náměšťsko.
O tom, že Morava není bezobsažný pojem mizející v šeru dějin, a že její obyvatelé nejsou k jejímu osudu lhostejní, svědčí další, bez ustání přibývající vlaječky na interaktivní mapce v oblasti západní Moravy. „Kraj Vysočina“ je marný pokus vymazat Moravu ze srdcí lidí žijících v této krásné a kamenité části naší Moravy.
 

Lenka Holaňová

 

regionální zmocněnkyně iniciativy

 
 

 
 
 
 
 
 
 
   Leckoho po přečtení „krajského“ příspěvku od Lenky Holaňové možná napadne, jak, nebo z jakých podnětů vlastně současné kraje vznikaly. V roce 1998 jsem byl coby host pozván do klubu zastupitelů na Staré radnici v Brně. Tohoto jednání se zúčastnili i někteří parlamentní poslanci. Tehdy jsem se zeptal poslance Jiřího Václavka: „Jakým způsobem nebo klíčem se určovala velikost a počet krajů?“. Odpověď jsem očekával na odborné úrovni, argumenty ekonomické, dopravní, nebo reakce na veřejné mínění obyvatel atp. Omyl, odpověď byla kupodivu velice krátká a pro mne dosti zarážející: „lobbováním politiků…“. A na otázku, jakou má lobbing pověst a úroveň v ČR, ponechám bez komentáře, nechť si každý odpoví sám.
 
Chcete, aby i na Vaší radnici zavlála moravská vlajka? Neváhejte s námi spolupracovat, kontakt viz níže. Aktuální počet zapojených obcí: 397 (seznam).
 

Vladimír Novotný

 

místopředseda MNO

 

hlavní koordinátor iniciativy

 
 

e-mail: novotny@zamoravu.eu

 

mobil: (+420) 731 183 041

 
 

 
 
 
 
 
 
 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *