Pouť Moravanů na Svatý Hostýn

Vážené Moravanky — vážení Moravané,
Moravská národní obec, Místní sdružení Přerovsko a Oblastní sdružení Haná, Vás srdečně zvou 19. května 2012 na Výstup na Svatý Hostýn — další akci zařazenou do našeho cyklu Poutní místa Moravy. Tentokrát zavítáme do Hostýnských vrchů, které přirozeně oddělují dvě národopisné oblasti Moravy, a to Hanou a Valašsko. Sraz účastníků bude u vlakového nádraží v Bystřici pod Hostýnem v 8.00 hodin. Odtud nás čeká asi tříkilometrové putování na jedno z nejvýznamnějších a zároveň nejvýše položených mariánských poutních míst Moravy — Svatý Hostýn (735 m n. m.). Jsou vítány moravské žluto-červené vlajky s orlicí a jiné moravské symboly.

 
   Na nižším vrcholu této četnými pověstmi opředené hory se nachází známá barokní Bazilika Nanebevzetí Panny Marie z 18. století (718 m n.m.), stojící na místě starší kaple. V roce 1982 byla povýšena na Baziliku minor, což je čestný titul kostela, který je pod přímou patronací papeže. V bazilice od 10.15 hodin proběhne (nejen) pro účastníky výstupu, tj. členy a příznivce Moravské národní obce, mše svatá s intencí „za Moravu“. Bohoslužbu zajistil předseda MNO Přerovsko Libor Zrůbek.
Přátelé Moravy, kteří jsou ze vzdálených koutů Moravy a poutě Moravské národní obce se z různých důvodů nezúčastní, mohou sledovat mši svatou „za Moravu“ on-line ze svého počítače na tomto odkaze. Jedná se o nepřetržitý kamerový záznam z baziliky. Je dobré mít v počítači nainstalovaný například Windows Media Player, BSplayer nebo VLCplayer. Pro pomalejší připojení internetu je k dispozici samostatný poslech zvuku. Pro opakované spuštění slouží videoarchiv, kde jsou záznamy uloženy zhruba 3/4 roku. Tak se nezapomeňte v sobotu 19. května 2012 od 10.15 hodin dívat. Venkovní kamera zde, jistě spatříme moravské vlajky.
Dále si v okolí prohlédneme jednotlivá zastavení „nové“ křížové cesty, vybudované roku 1904 v duchu valašské lidové architektury, jejíž autorem je věhlasný architekt Dušan Jurkovič. Zastavíme se také u barokní Vodní kaple, vedle níž vyvěrá zázračně uzdravující pramen. Na druhém vrcholu této posvátné hory (735 m n. m.) mohou zájemci o daleké výhledy vystoupat na kamennou rozhlednu s Kaplí sv. Kříže z roku 1898, vedle níž byla v roce 1994 postavena větrná elektrárna „sv. Josef“ — první svého druhu ve střední Evropě. Na rozhledně je též kamera, panorama zde. Seznámíme se také s některou z pověstí vztahující se k tomuto mariánskému poutnímu místu.
Účastníci, kteří z důvodu špatného dopravního spojení nestihnou do 8.00 hodin přijet do Bystřice pod Hostýnem, mohou využít autobusové dopravy. Autobus, který vyjíždí z autobusového nádraží, Vás za pár minut vyveze až na Svatý Hostýn. Jízdní řád najdete níže.
Na Vaši účast se těší členové Místního sdružení MNO Přerovsko a Oblastního sdružení MNO Haná.
 
Více o místních pamětihodnostech
 
   Není bez zajímavosti, že ve stejný den zde organizuje pouť také Rádio Proglas a Tv Noe. Přímým přenosem budou vysílat mši svatou, jež v bazilice začne v 11.30 hodin. Jejím hlavním celebrantem bude Mons. Vojtěch Cikrle, biskup brněnský. Předpokládá se velká účast věřících.
 
 
 

 
ZDROJ: http://jizdnirady.idnes.cz/vlaky/spojeni/

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *