ŠUMPERK – Reportáž z 15. ročníku Slavností města

V pátek a v sobotu 1. — 2. června 2012 se konal již 15. ročník Slavností města Šumperka. Slavnosti připomínají sjezd představitelů Markrabství moravského a zástupců stavů Slezských knížectví, který se konal na šumperském zámku pána Jiřího Tunkla z Brníčka dne 4. června léta Páně 1490. Zástupci stavů obou zemí zde jednali o společném postupu při řešení nejasné situace po smrti krále a markraběte Matyáše Korvína. Jedná se o nejvýznamnější událost v dějinách města Šumperka, které je právem považováno za centrum celé severozápadní Moravy. Často je také Šumperk nazýván jako „brána Jeseníků“.

 
     O hrdosti tohoto významného města na moravskou historii, tradice a kulturu svědčí právě i tyto slavnosti. Vždy během této krásné historické akce se celé město ustrojí do slavnostního šatu. Centrum Šumperka, včetně radnice, také letos zdobily moravské a slezské standarty, tedy praporce s moravskou a slezskou orlicí. Nechyběly ani prapory a další symboly Šumperka.
Členové a příznivci Místního sdružení MNO Sever a Oblastního sdružení MNO Haná se aktivně účastnili pátečního programu. Samotný úvod slavností obstaralo od 18-ti hodin v parku „U Koně“ vystoupení šumperských tanečních souborů nejrůznějších žánrů. Ve 21 hodin následoval oblíbený průvod rytířů městem k radnici, do kterého jsme se zařadili i my. Tedy malá skupinka členů a příznivců Moravské národní obce vyzbrojená naší moravskou vlajkou (žluto-červenou bikolórou se zemským znakem).
Moravská vlajka vzbuzovala mezi účastníky této historické akce velký zájem. S moravskou žluto-červenou bikolórou se hrdě nechala vyfotit například olomoucká skupina historického šermu Salva guardia, která se zabývá především dobou třicetileté války. S tradiční moravskou vlajkou se s hrdostí nechala zvěčnit i skupina historického šermu Páni z Bludova, která během svých vystoupení představuje lidem především život a rytířská klání v období gotiky a husitských válek.
Průvod rytířů, mušketýrů i běžných obyvatel Šumperka a okolí, kteří se společně s námi také do průvodu zařadili, se pomalým krokem vydal po pěší zóně středem města směrem na náměstí Míru. S několika zastávkami, jež byly vyplněny střelbou z mušket a šermířským kláním, jsme již za tmy dorazili k honosné budově městské radnice.
Zde byli vyzváni šumperští zastupitelé a zástupci partnerských měst Nysa a Prievidza, aby se zařadili do průvodu, který se za svitu hořících loučí odebral zpět do městského parku. Samotný pan starosta Šumperka — Mgr. Zdeněk Brož, doprovázel pěší účastníky v dobovém oblečení důstojnou jízdou na koňském hřbetě.
Asi ve 22 hodin se celý průvod mnoha set lidí navrátil zpět do parku, kde proběhla slavnostní ceremonie přivítání zástupců moravských a slezských stavů a čtení listiny s výkladem tehdejších historických událostí. Páteční program završila nejprve ohňová show a závěrečný velký ohňostroj sladěný s tońy hudebního doprovodu.
Program slavností pokračoval také v sobotu, ale již bez naší účasti.
Na závěr bych rád poděkoval představitelům městské samosprávy za pořádání této krásné akce, která všem účastníkům připomíná jednu z kapitol naší moravské historie, která se na konci 15. století odehrála právě zde v Šumperku.
 

Stanislav Blažek

 

předseda Oblastního sdružení MNO Haná

 
 
 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *