CÍFER – Podpora vlajkové iniciativy ze Slovenska

Dňa 5. 7. 2012 u nás na budove obecného úradu obce Cífer bola vyvesená vlajka Moravy. Vyvesenie moravskej vlajky vnímame ako akt podpory úsilia Moravákov o zviditeľňovanie jedinečnosti a historickej osobitosti Moravy. Morava a jej obyvatelia sú na Slovensku vnímaní veľmi pozitívne, pričom panuje všeobecný názor, že Moraváci sú Slovákom bližší ako Česi, a to predovšetkým vďaka svojej srdečnejšej a emotívnejšej mentalite. Vďaka našej družobnej spolupráci s obcou Telnice u Brna máme aj my možnosť spoznávať krásy Moravy a jej ľudí. Prajem všetko dobré.
S pozdravom
Mgr. Maroš Sagan, PhD., starosta obce Cífer


 

Obecní úřad Cífer (Trnavský kraj, Slovensko)

 
VYVĚSÍME! 2012
 
     Moravskou národní obec (MNO) kontaktoval také vinař žijící v Senici. V e-mailu uvedl, že se chce rovněž připojit k vyvěšování moravské vlajky, která by zavlála nad jeho vinohradem. Se svolením uveřejňujeme jeho vyjádření k Moravě a Moravanům:
 

 
 

Som síce Slovák, ale ako je asi aj Vám známe, my ľudia zo Skalicka, Senicka či Myjavska sme mali vždy najbližšie k Morave. Na svete neexistuje národ, ktorý by nám bol bližší ako ten moravský. Myslím si, že je potrebné aby bolo vidno čo najviac moravských symbolov. V dnešnej dobe je na každom rohu vidno nejaké cudzie štátne symboli a vnucujú sa nám cudzie hodnoty. Popieranie existencie moravskej národnosti, teda aj moravského národa je popieranie vlastnej histórie, spoločnosti a kultúry.
 
S pozdravom
 
Juraj Majer

 
 

4 odpovědi na “CÍFER – Podpora vlajkové iniciativy ze Slovenska”

  1. Krásné moc krásné………..Bráškové děkujem.

  2. Děkujeme našim slovenským bratřím za podporu. Asi nás chápou více, naše problémy s prosazováním pravdy o moravské otázce,vždyť si tím prošli také před 20 lety sami, a sami zažili co je náš západní soused zač 🙂

  3. Senický vinař to napsal překrásně. Pane Majere, díky! Naprosto přesně jste vystihl moje pocity.

  4. ano dekujeme nasim slovenskym bratrum za podporu.slovensko a morava patri k sobe .dva nerozlucni bratri jsme a taky zustaneme.)at zije morava a slovensko.).)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *